Staten skal tage ansvar for NORM-affaldet


Staten skal tage ansvar for NORM-affaldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat Esbjerg. 

Læserbrev: SF er kritiske omkring behandlingen af NORM-affaldet. Derfor er vi tilfredse med, at de tvivlsspørgsmål der kom frem på sidste møde i Plan og Miljø udvalget, den 5. juni nu bliver nærmere undersøgt.

Esbjerg Kommune må ikke ende med at stå tilbage med Sorteper i form af radioaktivt affald, når en ny virksomhed til efteråret begynder at ophugge boreplatforme på havnen.

SF har derfor bedt miljøminister Jakob Ellemann Jensen (V) garantere, at der er fundet en løsning inden ophugningen begynder.

Normaffaldet er Statens ansvar. Derfor må staten påtage sig ansvaret for at få det fjernet. Vi vil have ordnede og sikre forhold. Både omkring, hvor et anlæg til behandling af NORM-affald, eventuelt kan placeres. Vi vil ikke have NORM-affald placeret i rustne tønder med mangelfuld eller forkert markering, der skal være fuldstændig styr på alle sikkerhedsmæssige foranstaltninger - samt hvor og hvornår - staten som ansvarlig myndighed vælger at placere affaldet.

Derfor har SF på Christiansborg stillet miljøminister Jakob Ellemann en række spørgsmål om NORM-affaldet, hvor de blandt andet beder ham garantere, at der bliver fundet en løsning inden ophugningen går i gang.

SF har stillet ministeren følgende spørgsmål:

Hvad er status for arbejdet med at etablere en 'affaldsvej' og en national plan for håndtering af NORM-affald, og kan ministeren oplyse hvornår kommunerne får oplysninger om, hvad der skal ske med det NORM-affald, der i dag fremover skal opbevares midlertidigt i kommunerne.

Vil ministeren sikre, at der ikke gives tilladelse til ophugning af skibe eller platforme på de planlagte nye værfter i Frederikshavn og Esbjerg, før der er endeligt styr på NORM-affaldet således, at kommunerne ikke risikerer at beholde affaldet i 'midlertidige' lagre.

Vil ministeren sikre, at omkostningerne til forsvarlig håndtering betales af affaldsproducenten det vil sige hovedsageligt firmaerne bag olie- og gasudvinding i Nordsøen og de selskaber, der demonterer og ophugger udtjente platforme og skibe.

Ministeren bedes oplyse, om samtlige kommuner med NORM-lagre nu har sikret, at oplagringen sker lovligt og sikkert.

Staten skal tage ansvar for NORM-affaldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce