Hovsa! Barnet med handicap er fyldt 18 år


Hovsa! Barnet med handicap er fyldt 18 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat Esbjerg. 

Læserbrev: Søndag den 25. februar kunne vi læse i JydskeVestkysten om Nikolaos Kazala, der lider af muskelsvind, og er faldet "ud af systemet" så at sige - bare fordi han fyldte 18 år.

Det er desværre ikke en ny problematik, og det vil da glæde mig rigtig meget, hvis denne sags fokus i pressen kan foranledige et bedre samarbejde mellem forvaltningerne på henholdsvis børne- og voksenområdet - til glæde for Nicolaos, men bestemt også for alle de andre mennesker med handicap.

I årevis har vi forsøgt at råbe både forvaltning og politikere op ved enhver given lejlighed, ved møder med/ hos forvaltningerne, via handicaprådet med flere, og de gode hensigter bliver fra kommunen bedyret hver gang, "og nu har vi da også lavet dette eller hint initiativ, så samarbejdet og overgangen fra barn til voksen kommer til at glide bedre".

I praksis er der bare ikke sket noget som helst, der reelt kan mærkes blandt de mennesker det drejer sig om. For nogle år siden var emnet endda på programmet på en konference, inviteret til af Socialdirektørernes forum, en pænt stort anlagt konference, hvor der kom mange ideer fra deltagerne til, hvordan der kunne opnås bedre samarbejde på tværs af forvaltningerne og henover perioden fra barn til voksen.

Det eneste, der kom ud af det var, at man på næste møde i Socialdirektørernes forum (hvor der ikke var gæster med udefra), blot skrev ind i referatet, at konferencen havde været afholdt - der blev intet noteret om, hvilke ideer og forslag, der var kommet frem på konferencen og/eller hvordan man kunne bruge den opnåede viden konstruktivt og fremadrettet.

Det er spild af tid og ressourcer for alle de mennesker, der var mødt op for at være med til at gøre en forskel. Ja det er nærmest til grin, hvis ikke det var fordi det er så uendelig trist.

Uanset om et barn har et fysisk og/eller kognitivt handicap, er det for langt de fleste noget, som er kendt fra fødslen eller den meget tidlige barndom, at her er et barn med handicap, og at her er behov for hjælp og støtte - også efter det fyldte 18. år. Der er jo tale om varige funktionsnedsættelser, der ikke forsvinder, blot fordi man fylder 18 år.

Det er altså i virkeligheden meget let at forudse, at der nok er behov for meget hjælp også efter det fyldte 18. år, men det kræver jo, at man kan samarbejde og lægge søjlerne mellem forvaltningerne ned, og gøre et ordentligt forarbejde i perioden op til voksenalder, få undersøgt mulighederne, lavet handleplaner, vurderet boform, vurderet om der skal søges førtidspension, så der kan komme ro på forsørgelsesgrundlaget og så videre.

De i forvejen sparsomme ressourcer vil i så fald også blive udnyttet meget bedre - til gavn for os alle.

Hovsa! Barnet med handicap er fyldt 18 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce