Flyt H.P. Hanssen-monumentet til Folkehjem


Flyt H.P. Hanssen-monumentet til Folkehjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat Aabenraa. 

Læserbrev: Historisk Samfund for Sønderjylland støtter tanken om en flytning af H.P. Hanssen-monumentet til den nye Genforeningspark foran Folkehjem. Det skal ikke flyttes rundt i Genforeningshaven efter skiftende anlægsbehov. Der er ikke brug for flere halve løsninger. Nu må monumentet for Aabenraas største historiske skikkelse sikres en værdig og permanent placering.

Det kan ikke få et bedre sted end foran Folkehjem. Folkehjem er i sig selv et monument for H.P. Hanssens virke. Det var ham, der 1900 foreslog købet af den gamle Schweizerhalle til brug som bibliotek og boglager for Sprogforeningen og som dansk forsamlingshus under det nye navn Folkehjem. Det var ham, som i 1902 indkaldte til det første danske årsmøde, der holdtes her. Det var ham, som stod i spidsen for ombygningen i 1910, hvorved Folkehjem for alvor blev hele landsdelens danske forsamlingshus.

Det var ham, som på det berømte møde den 17. november 1918 fik vedtaget Aabenraa-resolutionen, der krævede det slesvigske grænsespørgsmål løst gennem en folkeafstemning. Det var ham, som senere samme dag holdt den store tale fra Folkehjems balkon, hvor han stillede de danske sønderjyder en genforening med Danmark i udsigt. Det var ham, som indkaldte til mødet på Folkehjem den 12. april 1933, hvor slesvig-holstenske nazisters stormløb mod 1920-grænsen blev skarpt afvist.

Så skulle det vigtigste vist være nævnt. En flytning af monumentet vil således betyde en virkelig forstærkning af den historiske fortælling omkring Folkehjem, som den kommende Genforeningspark lægger op til.

Flyt H.P. Hanssen-monumentet til Folkehjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce