Vi behandlede ikke tyske flygtninge dårligt - tværtimod


Vi behandlede ikke tyske flygtninge dårligt - tværtimod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Samtidsforståelse og konkrete kendsgerninger er to af de vigtigste elementer i en historikers arbejde. Det burde Lauritz Korfix Schultz have lagt sig på sinde, inden han skrev sin kronik her i avisen med titlen "Fremmedhadet er også en del af vores dna". I stedet er han blevet forført af Kirsten Lylloffs meget omdiskuterede ph.d.-afhandling om behandlingen af de tyske flygtninge i Danmark i ovennævnte periode. Heri hævder hun, at danskernes behandling af de tyske flygtninge var stærkt kritisabel og at ikke mindst de danske lægers holdning til flygtningeproblematikken var helt uantagelig. (Kirsten Lylloff er selv læge).

Skal vi tage et par kendsgerninger først: At der ved den tyske kapitulation 5. maj, 1945 var ca. 250.000 tyske flygtninge i Danmark er kun en del af historien. Fra den tyske evakuering fra Østpreussen begyndte 26. januar til de sidste reddedes ud kort før midnat 8. maj, passerede i alt 500.000 flygtninge dansk territorium!

De blev under deres kortere eller længere ophold i landet alene forsynet med danske fødevarer - ligesom flygtningeskibene, der returnerede til Østpreussen efter flere flygtninge, bragte store mængder af olie, kul, brød, smør, mælk, kød osv. med østover. Danmark blev således tappet for ressourcer. Lauritz Korfix Schultz forarges over "den slette behandling af de tyske flygtninge i perioden inden befrielsen".

Indtil 5. maj klokken 8 var flygtningeproblematikken alene tysk ansvar! Og til overflod: De tyske flygtninge var overhovedet ikke flygtninge i flygtningekonventionernes forstand, men tvangsevakuerede tyskere - og dybest set derfor stadig et tysk problem. At vi så tog os af de pågældende, er ikke udtryk for fremmedhad, men en humanitær handling.

Og så til samtidsforståelsen: Kirsten Lylloff kritiserer de danske læger for ikke at have gjort nok for flygtningene. Det gør hun bl.a. i forbindelse med Den almindelige danske Lægeforenings opfordring til sine medlemmer om ikke at deltage i hjælpen til de tyske flygtninge. Denne opfordring blev stort set ikke fulgt - og så må man vist have lov til at konstatere, at danske læger havde været ofre for besættelsesmagtens modbydelige tortur- og drabspolitik netop overfor lægerne. Hvad angår den almindelige befolknings holdning til de tyske flygtninge, må man huske på, at disse "flygtninge" helt frem til 5. maj for manges vedkommende optrådte provokerende som "herrefolk" - for derefter at optræde som ynkelige mishandlede og forfulgte.

Hvad var det i øvrigt for en hjælp, vi tilbød disse ulykkelige tyskere: Vi internerede ganske rigtigt disse tyskere i lejre, hvor de fik en udstrakt mulighed for selvforvaltning. De kunne oprette skoler, etablere kirker, stå for en beskeden del af sundhedsvæsenet og administrere lejren selv - og vi betalte det hele! Ikke noget ringe bidrag til Europas fremtid - vel, Lauritz Korfix Schultz? Vi har ikke et fremmedhad i vores dna - at påstå det er ganske enkelt en konspirationsteori!

Vi behandlede ikke tyske flygtninge dårligt - tværtimod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce