Klimaafgift er ikke en straf, og dansk kødforbrug har betydning


Klimaafgift er ikke en straf, og dansk kødforbrug har betydning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Debatindlæg: Animalske fødevarer er ifølge FN's Internationale Ressourcepanel én af de to ressourcer, som i globalt perspektiv er allermest miljøbelastende. Panelet anbefaler derfor "en betydelig, global kostændring væk fra animalske produkter". Harvard- og Oxford-forskere har beregnet, at vestlige landes forbrug af oksekød skal reduceres med 90 procent for at være bæredygtigt.

Set i lyset af dette skurrer det i ørerne, når fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i P1-Morgen den 14.5 udtaler, at det er ligegyldigt, hvor meget kød, vi danskere spiser, grundet vort lave befolkningstal og kalder en foreslået oksekødsklimaafgift på 17 kroner per kilo for en straf. Jeg vil derimod kalde det et kærkomment signal og påmindelse til os alle om at handle ansvarligt i fælles interesse. Merprisen er så latterlig lille, når vi kun køber 10 procent af den tidligere oksekødmængde, at afgiften ikke kan sprænge nogens husholdningsbudget, men blot have signalværdi.

En signalværdi, der imidlertid ikke er til at kimse af. På trods af Danmarks lidenhed har det stor betydning, hvordan landet agerer, da vi er et af klodens mest velstående, velfungerende og dermed attraktive lande. Danmark har nydt stor international bevågenhed og anerkendelse for omstilling af vort elnet til massiv forsyning fra vedvarende energikilder. Ligeledes vil en omlægning af vore spisevaner i plantebaseret retning - blandt andet ved hjælp af en kødafgift - være et respektaftvingende og inspirerende signal til omverdenen.

Ikke blot små, succesrige lande, også succesrige enkeltpersoner har stor indflydelse. Således har verdensstjerner som blandt andet Paul McCartney, Beyoncé og Leonardo DiCaprio indset, at magt betyder ansvar og er gået forrest i en plantebaseret bevægelse, som ifølge magasinet The Economist har fået hver 4. amerikaner mellem 25-34 år til at betegne sig selv som enten vegetar eller veganer.

Så jo, selvom Danmark er et lille land, har det betydning, hvordan vi agerer, både som enkeltpersoner og som nation. Og nej, en klimaafgift er ikke en straf, men et meningsfuldt og ansvarligt middel til at bevæge os i en bæredygtig retning til glæde for nuværende og kommende generationer.

"Den evige forhindring for menneskeligt fremskridt er vanen": John Stuart Mill.

Klimaafgift er ikke en straf, og dansk kødforbrug har betydning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce