Hvor er sundhedstilbuddene til dem, der har mest brug for dem


Hvor er sundhedstilbuddene til dem, der har mest brug for dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Tina Christensen, næstformand, 3F, Kampmannsgade 4, København V
Billede
Debat. 

Læserbrev: I et debatindlæg i nærværende avis den 8. august kalder Dansk Byggeris arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen debatten om nedslidning for "unuanceret". Hun peger på, at man overser medarbejderens personlige ansvar for eksempelvis at spise sundt og dyrke motion. Det er faktorer, der spiller en rolle, når vi taler om nedslidning.

Om end at et arbejdes fysiske belastning er den primære årsag til nedslidning, så er vi hos 3F enige i, at livsstil også har en betydning. Den er blot mindre end selve arbejdets karakter. Det er blevet slået fast af blandt andre Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Men selvom livsstilen kun er en sekundær faktor, er det stadig vigtigt, at vi - herunder også Dansk Byggeri - hjælper byggeriets ansatte med at passe på sig selv.

NFA's forskning har vist, at styrketræning i arbejdstiden gavner de ansatte på en lang række områder, herunder i form af færre smerter og bedre fysisk form. Og det er uafhængigt af den fysiske belastning fra arbejdet. At træningen skal foregå i arbejdstiden, handler om motivationen i, at det gøres kollektivt og at man kan målrette træningen til faggruppen. Som et ekstra plus peger NFA på, at det også smitter af på det psykiske arbejdsmiljø, da medarbejderen får følelsen af, at arbejdspladsen bekymrer sig om dem.

I forlængelse heraf viser en intern undersøgelse blandt medlemmer af 3F's byggegruppe, at næsten fire ud af fem støtter ideen om en målrettet styrketræningsindsats. Og det er meget vigtigt, at træningen målrettes den enkelte faggruppe, da der er forskel på, hvilke kropsdele der udsættes for det hårdeste slid.

I en tid hvor byggeriet påstår at mangle arbejdskraft, er det efter alt at dømme en god investering for virksomhederne at undgå nedslidning, for derved at undgå at de ansatte forlader arbejdsmarkedet før tid. Så når Dansk Byggeri skyder på manden og kvinden på gulvet, glemmer de egne interesser. Men de glemmer også ansvaret for de ansattes ve og vel.

Så herfra skal opfordringen lyde, at Dansk Byggeri støtter sine medlemsvirksomheder i at oprette sundhedstilbud for specielt de grupper, der nedslides af fysisk krævende jobfunktioner.

Når Mette Møller Nielsen peger på, at motion og sund livsstil er vigtigt i forhold til at forhindre nedslidning, så har hun ret. Hun glemmer blot, hvad hun selv kan gøre.

Hvor er sundhedstilbuddene til dem, der har mest brug for dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce