Et nyt lavpunkt i dansk Europapolitik


Et nyt lavpunkt i dansk Europapolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Tidligere landsformand for Europabevægelsen Erik Boel
ErikBoel
Debat. 

Regeringens beslutning om at lade bevæbnede soldater aflaste politiet ved grænsen repræsenterer et nyt lavpunkt i dansk Europapolitik. Tænk hvis Tyskland en dag begynder at optræde så højrenationalistisk, som Danmark gør i dag. Først hed det sig, at grænsekontrollen var midlertidig. Så blev den gang på gang forlænget. Så kom de faste telte. Og nu kommer der militær.

Det grænseløse Europa med Schengen-aftalen fra 1985 er én af kronjuvelerne i det europæiske samarbejde. Millioner og atter millioner af mennesker nyder hver eneste dag stor gavn af denne frihed. En stor del af dansk velstand og velfærd er bygget på det grænseløse Europa. Grænsekontrollen skader samhandelen og danske erhvervsinteresser. Transporten på tværs af grænsen bliver besværliggjort og ineffektiv, når lastbilerne skal underkastes kontrol.

Psykologisk er bevægelsesfriheden også essentiel. Ikke mindst for de borgere, der bor i nærheden af den dansk-tyske grænse. Det er baggrunden for, at Flensborgs borgmester Simone Lange har kaldt den dansk militarisering af grænsen for en katastrofe og en stor fejl. Det er også meget udansk at sætte soldater i gaderne i fredstid.

Beslutningen er et knæfald for DF. Men det kan undre, at fremsynede Venstre-folk som Jacob Ellemann-Jensen, Kristian Jensen og Søren Pind - og for så vidt statsministeren selv - kan leve med, at Danmark på den måde forbryder sig mod selve grundlaget for det moderne europæiske samarbejde. I en globaliseret verden har Danmark en vital interesse i den frie bevægelighed for varer, kapital, arbejdskraft og tjenesteydelser. De store lande skal nok klare sig. Men som et af de mindre lande taber vi politisk, økonomisk, kulturelt og menneskeligt på regeringens bloktænkning med lukkede grænser.

Vist er dansk politi udfordret og har brug for aflastning, jf bandekrigen der raser. Men svaret ikke at sende bevæbnede soldater til den dansk-tyske grænse. Svaret er at droppe grænsekontrollen; glem ikke at flygtningestrømmen i 2015 ebbede ud allerede i begyndelsen af 2016. Er der et påtrængende politisk behov for at give DF en luns, så sæt i stedet ekstra midler af til flere hofteoperationer. Prisen for at undergrave det moderne europæiske samarbejde er alt for høj.

Et nyt lavpunkt i dansk Europapolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce