Dagligdagen bliver sværere for Faster Andelskasse - og koster lokalsamfundet

- Vi er da heldige med, at vi har 13 medarbejdere. Andre pengeinstitutter, der er mindre end os, kan da næsten ikke sende deres ansatte på ferie, fordi der nu skal holdes øje med transaktionerne gennem dagen, siger Jan Kirkensgaard, direktør i Faster Andelskasse. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Dagligdagen bliver sværere for Faster Andelskasse - og koster lokalsamfundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med tre ugers varsel mistede Faster Andelskasse i Vestjylland 80 procent af sin folioramme. Nu bliver dagligdagen sværere, og det kommer til at koste penge, som lokalsamfundet skulle have haft gavn af. - Man havde ikke gjort det, hvis det var Danske Bank, der var blevet ramt, siger direktøren.

Andelskasse: Klokken 16.45 hver eneste dag bliver et tidspunkt, som alle medarbejdere i Faster Andelskasse kommer til at kende særdeles godt i fremtiden. Da slutter dagens clearing, og så gælder det om at have nok penge på kontoen i Nationalbanken, for ellers falder der brænde ned.

Indtil for tre uger siden var det ikke det store problem i andelskassen, der ligger i landsbyen Astrup nær Skjern i Vestjylland. Faster Andelskasse havde en folioramme på 50 millioner, men det er blevet reduceret med 80 procent til 10 millioner kroner pr. 1. juli. Medarbejderne skal hele dagen sørge for at følge udviklingen. Står der mere end 10 millioner kroner, bliver det konverteret til indskudsbeviser. Står der mindre, skal indskudsbeviserne sælges. Renten er på 0,65 procent pro anno, og det kommer til at koste penge for Faster Andelskasse, at rammen nu er ændret.

- Jeg regner med at det kommer til at koste mellem 130.000 kroner og 150.000 kroner om året for os. Det svarer til 10 procent af vores bundlinjeresultat, fortæller andelskassens direktør, Jan Kirkensgaard, der er harm over, at de små pengeinstitutter er blevet ramt med så kort varsel.

Det er tre uger siden, at andelskassen blev orienteret om ændringen, og spørger man Jan Kirkensgaard er 10 millioner kroner alt for lidt i folioramme. 25 millioner kroner ville være mere realistisk, og han mener, at det drejer sig om symbolpolitik. Den samlede ramme er på omkring 31 milliarder kroner, og det her drejer sig om 600-700 millioner kroner.

- Man havde ikke gjort det, hvis det var Danske Bank, der var blevet ramt. Nu er vi bare en af de små, og vi har haft telefonmøde med Nationalbanken, men de er uinteresserede i det, konstaterer Jan Kirkensgaard.

Han vurderer, at ændringen vil give en masse bøvl, og der er travle dage i året, hvor de ansatte nu skal følge situationen ekstra tæt. Ud over lønningsdagene er det de dage, hvor der skal betales termin. Faster Andelskasse har derfor oprettet en bufferkonto i et andet pengeinstitut for at imødegå problemerne, men det kommer også til at koste penge.

- Vi er da heldige med, at vi har 13 medarbejdere. Andre pengeinstitutter, der er mindre end os, kan næsten ikke sende deres ansatte på ferie, fordi der nu skal holdes øje med transaktionerne gennem dagen, siger Jan Kirkensgaard.

Bliver svagere

For nylig fejrede Faster Andelskasse sit 100-års jubilæum. Det er en af de sidste selvstændige andelskasser i Danmark, og i lokalsamfundet, der består af landsbyerne Faster og Astrup, har familier i generationer støttet deres andelskasse, der i finanskriseårene havde en af Danmarks højeste solvensprocenter. Andelskassen har med sit lokalkendskab kunnet finansiere tiltag, som andre pengeinstitutter ikke ville røre ved, og har kunnet sponsorere små foreninger, som ellers ville have svært ved at finde penge. Med ændringen af foliorammen bliver det sværere at konsolidere sig, og andelskassen bliver derfor også mindre stærk finansielt.

De penge, der nu skal gå til renter, skal Jan Kirkensgaard ud at finde andre steder. De skulle ellers have gået til ansættelsen af en ekstra medarbejder, og spørgsmålet er nu, om det er bemandingen eller sponsorater til lokalsamfundet, der må holde for.

- Jeg har læst, at den nye regering vil styrke lokalsamfundene. Hvis vi dør i det her, bliver der færre synergier og mindre penge i lokalbefolkningen, vurderer Jan Kirkensgaard.

Dagligdagen bliver sværere for Faster Andelskasse - og koster lokalsamfundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce