En afgørelse fra EU-Domstolen og siden Landsskatteretten er skyld i, at 85.000 solcelleejere samlet mister op til 42,5 millioner kroner årligt på overgangen til fleks-afregning, oplyser Skatteministeriet.
Få forklaringen af forløbet her.
I 2012 blev solcelleloven fra 2010 ændret til at gælde i en overgangsperiode på 20 år for de husstande, der havde investeret i solceller inden 20. november 2012. Ændringen kom for at bremse den massive udbygning af private solceller, der tog fart på grund af den meget lukrative ordning. Størstedelen af Folketingets partier stod bag loven og aftalen, der lovede "uændrede vilkår" 20 år frem. På det tidspunkt var der ikke fastlagt en praksis fra EU-Domstolen om den momsmæssige behandling af solcelleanlæg.
20. juni 2013 afsagde EU-Domstolen en afgørelse om momsreglerne for solcelleejere. Skattestyrelsen vurderede afgørelsen, men mente ikke, den gav anledning til ændringer i de danske solcelleejeres afregning af moms, som foregik en gang årligt.
Tre år senere i 2016 behandlede Landsskatteretten, der er et landsdækkende uafhængigt nævn, en klage fra en solcelleejer. I afgørelsen vurderede Landsskatteretten, at Skattestyrelsens daværende praksis ikke var i overensstemmelse med EU-retten. Landskatteretten tolkede derved afgørelsen fra EU-Domstolen anderledes end Skattestyrelsen. Den nye afgørelse fra Landsskatteretten betød ifølge Skatteministeriet, at den årsbaserede nettoafregningsordning ikke kunne opretholdes.
Energiminister Lars Christian Lilleholt nedsatte en arbejdsgruppe, der skulle forsøge at finde løsninger, som kompenserede solcelleejerne for tabet på grund af overgangen til fleks-afregning. Det lykkedes ikke arbejdsgruppen at finde en løsning, som ikke kom i konflikt med dansk ret eller EU's støtteregler. Derfor fik 85.000 solcelleejere omkring årsskiftet besked på, at de overgår til fleks-afregning med løbende afregning af moms. Den ændrede afregning kommer til at koste solcelleejerne 200-500 kroner om året i gennemsnit.
Der er opstået en fejl:
Beskeden er sendt.