Den Europæiske Centralbank slutter historisk opkøbsprogram

Præsident for Den Europæiske Centralbank Mario Draghi (her i midten) har siden 2015 brugt det, der svarer til 19.000 milliarder danske kroner, på opkøb af statsobligationer i eurolandene. Fremover vil der kun blive købt statsobligationer for udbytte af de hidtidige køb.

Den Europæiske Centralbank slutter historisk opkøbsprogram

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ECB's kæmpe opkøbsprogram bliver færdiggjort i december, og renten forbliver i ro, lyder det torsdag.

Et historisk opkøbsprogram fra Den Europæiske Centralbank (ECB) udløber som ventet med december måned.

Det oplyser centralbanken i en meddelelse efter et rentemøde i banken torsdag.

På mødet blev centralbankens ledelse enig om at holde renten i ro. Samtidig varsler centralbanken, at "renten forventes at forblive i ro på det nuværende niveau gennem sommeren 2019".

Chefen for ECB, Mario Draghi, erkender kort efter på et pressemøde, at der lig nu er tegn i sol og måne på, at økonomierne i eurozonen påvirket af internationale faktorer "bevæger sig mod nedgang".

Det får dog ikke ECB til at vakle. Opkøbsprogrammet vil udløbe.

Men Draghi lader samtidig ifølge nyhedsbureauet AFP forstå, at programmet med at opkøbe stats- og industriobligationer i EU nu er en permanent "del af værktøjskassen".

Altså hvis det viser sig nødvendigt senere for at stimulere økonomien, så kan opkøbene genoptages.

Det var ventet, at centralbankens opkøb ville stoppe med udgangen af året. I meddelelsen har banken dog tilføjet, at den vil "geninvestere" udbytte fra de allerede indkøbte statsobligationer.

Centralbanken har siden programmets start i 2015 købt statsobligationer i eurolande for et beløb, der svarer til 19.000 milliarder kroner, for at holde prisen på at låne penge nede.

Det svarer til ni års bruttonationalprodukt i Danmark.

Det var en del af centralbankchef Mario Draghis plan for at sætte skub i økonomierne blandt de lande, der har den fælles europæiske mønt, euroen.

- Obligationsopkøb har været et af de markante tiltag, der har skullet genrejse økonomien oven på krisen, siger cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank i en skriftlig kommentar.

- De mange penge er nogle, som ECB simpelthen har skabt selv. Centralbanker har så at sige skriveadgang til deres netbank og kan på den måde nemt få råd til store indkøb.

USA's centralbank var efter finanskollapset i 2008 flere år tidligere ude end ECB til at stimulere økonomien med opkøb af statsobligationer. Det betød også, at USA hurtigere bevægede sig gennem den økonomiske krise.

Den Europæiske Centralbank slutter historisk opkøbsprogram

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce