81-årige Jens Freudendahl fra Sønderborg modtager i morgen en af dansk landbrugs største hædersbevisninger, når han i Vejle får overrakt den »Store Sølvmedalje« fra Det Kongelige Landhusholdningsselskab.
Han får den for at have opfundet maskiner og redskaber, der især i 1950érne og 60'erne var med til at gøre det lettere at være landmand på en mindre bedrift.
- Jeg er meget overrasket og beæret over at få sølvmedaljen, siger Jens Freudendahl, der er stifter af JF-Fabriken i Sønderborg.
Han sidder stadig med i bestyrelsen for virksomheden, som har godt 700 ansatte og nu drives af hans sønner, Jan og Jørn Freudendahl.
Den første succes for JF-Fabriken var høstmaskinen letbinderen, som fra slutningen af 1940'erne og ti år frem blev solgt til 75.000 landbrug. Letbinderen krævede mindre trækkraft end den hidtil kendte selvbinder, og derfor egnede den sig især til mindre bedrifter, hvor den blev brugt, ind til mejetærskeren for alvor tog over.
- Letbinderen satte skub i virksomheden. Vi solgte den ikke kun i Danmark og Vesteuropa, men også så langt væk som Mexico, USA og Australien, fortæller Jens Freudendahl.
Efter letbinderen udviklede han et redskabssæt med en grønthøster, der kunne monteres på siden af en traktor og en universal aflæsservogn, som blandt andet kunne bruges til spredning af gødning og til at køre roer hjem til gården med.
Sølvmedaljen, som Jens Freudendahl får overrakt i morgen på generalforsamlingen for Danske Landbrugsmaskinfabrikanter, blev indstiftet i 1770 af Det Kongelige Landhusholdningsselskab. Medaljen blev senest uddelt i 1994. Landhusholdningsselskabets formål er at fremme det danske landbrugs almene vel, og dets opgaver er i dag primært udgivelse af fagbøger og tidsskrifter, prisuddelinger samt faglige ekskursioner.