Rapport: Vindmøller ved Nollund støjer ikke mere end forventet

Best Energy A/S solgte siden to af de tre vindmøller i Nollund til Sydenergi. Den sidste vindmølle ejer firmaet stadig, og det er i dag en besøgsmølle. Arkivfoto

Rapport: Vindmøller ved Nollund støjer ikke mere end forventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På baggrund af en række klager over, at støj hos naboer fra vindmøller bliver beregnet og ikke målt, har Miljøstyrelsen blandt andet undersøgt støjen fra vindmøllerne i Nollund.

Nollund: Vindmølleparken ved Nollund støjer hverken mere eller mindre end forventet.

Det er resultatet af en undersøgelse af støjen, som Miljøstyrelsen har foretaget ved udvalgte naboer omkring vindmøllerne.

Det er netop fem år siden, at vindmøllerne blev opsat af Grindsted-firmaet Best Energy A/S. Det skete under store naboprotester, og rapporten glæder derfor firmaets ejer Bent Stubkjær.

- Der var dengang kritik af, at vores tal var beregnet i stedet for målinger. Derfor er det interessant, at de også holder i virkelighedens verden. Jeg går selv op i, at det tydeligt står i rapporten, at vi på ingen måde har fusket med tingene, siger ejeren.

Så meget må vindmøller larme
Vindmøller må ikke støje mere end de grænser, der står i vindmøllebekendtgørelsen.Der er både grænser for den 'almindelige' støj fra vindmøller og en grænse for lavfrekvent støj:

For boligområder, sommerhusområder o.l.: 39 dB (ved 8 m/s) og 37 dB (ved 6 m/s) - svarende cirka til enmandskontor med kørende pc.

For nabobeboelse i det åbne land: 44 dB (ved 8 m/s) og 42 dB (ved 6 m/s) - svarende cirka til baggrundsstøj i villakvarter.

For begge ovenstående kategorier er grænsen 20 dB for lavfrekvent støj både ved 6 og 8 m/s - svarende til stille soveværelse.

For meget baggrundsstøj

33Undersøgelsen fra Nollund er den første ud af tre, som Miljøstyrelsen har foretaget. Formålet er at finde ud af, om de nuværende regler for at dokumentere støjniveau fra vindmøller er dækkende, da der i flere vindmøllesager har været kritik af de nuværende regler. I dag foregår det nemlig sådan, at man måler støjen tæt ved vindmøllen, og så beregner man støjen ved naboerne.

Resultat fra Nollund understøtter dog, at beregningerne i høj grad rammer plet - og rapporten konkluderer derfor, at er bedst at beregne støjen. Rapporten peger nemlig på, at baggrundsstøjen fra vind, trafik, vegetation og andet ved de udvalgte naboer i Nollund ofte overgår støjen fra vindmøllerne, og at man ved måling hos naboer derfor risikerer at få upålidelige resultater af, hvor meget vindmøller støjer.

- Jo længere væk man kommer fra en støjkilde, desto mere indflydelse får alle andre støjkilder på ens måling. På et tidspunkt kommer vi ud, hvor vi ikke kan skelne mellem, hvad vi måler på. Vi kan bare måle et støjniveau, men vi ved ikke, hvor det kommer fra, siger Lars Sommer Søndergaard fra firmaet Delta, der har foretaget målingerne for Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen har dog ikke konkluderet noget endeligt på sagen endnu, da de to andre undersøgelser fra andre steder i landet ikke er klar endnu.

Rapport: Vindmøller ved Nollund støjer ikke mere end forventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce