Professor om Grindsted Å: - Mennesker bør ikke frygte forurening

Det er på et cirka 50 meter langt stykke her ved broen, at forureningen i form af stoffet vinylklorid siver op i åen gennem bunden. Herfra transporteres stoffet nedstrøms, altså mod vest og ud langs Engsøen. Foto: Andreas Bjerre

Professor om Grindsted Å: - Mennesker bør ikke frygte forurening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forureningen i Grindsted Å er kun forbundet med lille risiko for mennesker. Til gengæld er den meget værre for dyrelivet i åen.

Grindsted: Selvom der siver over 100 kg forurening i form af stoffet vinylklorid ud i Grindsted Å hvert år, er der ingen grund til panik.

Stoffet vinylklorid er kræftfremkaldende at indtage, men gør det ikke farligt hverken at opholde sig ved eller gå langs åen, da det er opløst i vandet og ikke i gasform, lyder det fra en professor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

- For mennesker i Grindsted og omegn er vinylklorid ikke noget, man skal gå og frygte, om man nu får kræft af, hvis man færdes omkring åen, siger Anders Baun, professor i risikovurdering af kemikalier på DTU Miljø.

For mennesker i Grindsted og omegn er vinylklorid ikke noget, man skal gå og frygte, om man nu får kræft af, hvis man færdes omkring åen.
Anders Baun, professor på DTU Miljø
Baggrund
Vinylklorid er et kræftfremkaldende stof, som er opstået som følge af de såkaldte klorerede opløsningsmidler, som Grindstedværket brugte i sin tid, og som er gravet ned i blandt andet banegravsdepotet nord for fabrikken.

Når de klorerede opløsningsmidler bliver nedbrudt under særlige forhold i undergrunden, kan de danne vinylklorid. Det er det, der er sket, og derfor siver stoffet nu ud i Grindsted Å.

Grænseværdien for vinylklorid i overfladevand er 0,05 mikrogram/liter. I forskningsprojektet, som omfatter flere målinger i årene 2012-2015, har man dog registreret overskridelser, som er en 40 til 100 gange større mængde vinylklorid i åen ved broen, der forbinder stierne ved Kærvej/Ådalen og Sydtoften.
Forureningen siver ud her ved å-stykket omkring broen. Vandet tager forurening med sig, og så langt som otte kilometer nedstrøms, altså vest, herfra er der stadig forurening - omend i et mindre opfang. Der er ikke forurening opstrøms, altså mod øst. Foto: Andreas Bjerre
Forureningen siver ud her ved å-stykket omkring broen. Vandet tager forurening med sig, og så langt som otte kilometer nedstrøms, altså vest, herfra er der stadig forurening - omend i et mindre opfang. Der er ikke forurening opstrøms, altså mod øst. Foto: Andreas Bjerre
Foto: Foto: Andreas Bjerre

Undgå at bade nedstrøms

Heller ikke de mange studenter, som gennem årene har taget en tur i åen på sidste skoledag, bør bekymre sig. Å-stykket ved gymnasierne ligger nemlig opstrøms for forureningsudslippet, som er ved broen, der forbinderne stierne ved Kærvej/Ådalen og Sydtoften. Altså lige sydvest for det gamle spildevandsanlæg. Det er her, man har målt overskridelser op til 100 gange af grænseværdien for mængden af vinylklorid i vandet. Opstrøms, altså øst for det sted, har man ikke fundet overskridelser på vinylklorid.

Til gengæld er der en potentiel risiko, hvis man er gået i åen nedstrøms for forureningsstedet. Så langt som otte kilometer nede af åen har man målt overskridelser af grænsen op til 40 gange af den tilladte mængde vinylklorid. Men selv her skal man nærmest have drukket af vandet, hvis risikoen for at få kræft skal være til stede, lyder det fra professoren.

- Vinylklorid er giftig, når man indtager det som drikkevand eller indånder det som gas, men jeg vurderer, at risikoen for, at det bliver optaget gennem huden ved kontakt med vand fra Grindsted Å er meget lille, tilføjer Anders Baun.

Én gang kan være nok

Som altid med kræftfremkaldende stoffer er det dog svært at sige, hvad der gør sig gældende udover rent held og uheld.

- Med kræftfremkaldende stoffer kan én udsættelse en gang i livet være nok til, at det bliver udslagsgivende. Derfor har vi et princip om, at vi ikke skal have kræftfremkaldende stoffer i cirkulation i samfundet. Men det er som med rygning. Man kan godt finde folk, som har været udsat i voldsom grad, og der er ikke sket noget med dem, siger Anders Baun.

Grænsen for vinylklorid er sat meget lavt, da langvarig udsættelse for vinylklorid er forbundet med leverkræft ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Værst for miljøet

Til gengæld har forureningen haft en effekt på miljøet, og her bør det største fokus ligge, mener professoren:

- Vinylklorid sammen med en blanding af andre miljøfremmede stoffer siver op gennem bunden af åen gennem mange år, og det påvirker dyrelivet på bunden af åen. Det er ikke nødvendigvis kræftfremkaldende for dyrene, men det er kemiske stoffer, som dyrelivet ikke er vant til. Så vi kan se, at den økologiske tilstand i åen er blevet ændret til det værre i forhold til en å uden forurening. Nogle arter er der ikke længere, og andre er der mange flere af. Det er ikke ønskeligt, siger Anders Baun.

Professor om Grindsted Å: - Mennesker bør ikke frygte forurening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce