Poul Erik fik afslag på handicaphjælp fra kommunen - nu vil ministeren ændre loven


Poul Erik fik afslag på handicaphjælp fra kommunen - nu vil ministeren ændre loven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter en konkret sag, hvor Poul Erik Pedersen fra Hejnsvig har fået afslag på et hjælpemiddel fra Billund Kommune, er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) indstillet på at ændre loven.

Hejnsvig: Der kan være bedre tider på vej for de handicappede, der har brug for et hjælpemiddel på arbejdspladsen. Efter henvendelse fra Poul Erik Pedersen fra Hejnsvig har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) udtrykt villighed til at justere reglerne på området.

Hvis en borger med et handicap har brug for et hjælpemiddel for at kunne passe sit job, kan vedkommende få hjælpemidlet stillet til rådighed af kommunens jobcenter. Det gælder dog ikke, hvis borgeren har rundet pensionsalderen, og det har konsekvenser for 71-årige Poul Erik Pedersen, der til daglig arbejder som opgaveleder i Legos ATE-afdeling.

Poul Erik Pedersen lider af muskelsvind og har derfor behov for en toiletsædeløfter på arbejdspladsen. Men sådan en kan han ikke få stillet til rådighed fra Billund Kommune, fordi han har rundet pensionsalderen på 65 år. Derfor kommer en hjemmehjælper to gange om dagen forbi arbejdspladsen for at assistere Poul Erik Pedersen, når han skal på toilettet.

- Mine kolleger vil gerne hjælpe, men hvis jeg falder undervejs, er det en arbejdsskade. Det vil lederen ikke acceptere, så derfor må de ikke hjælpe mig, siger Poul Erik Pedersen.

Det svarede ministeren
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har i sit svar til sagen blandt andet skrevet:

"(...)Helt generelt kan jeg sige, at det er rigtigt, at det efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats ikke er muligt at bevilge f.eks. hjælpemidler til mennesker, der har nået folkepensionsalderen. (...) Men jeg kan godt forstå, at det kan opleves som et paradoks, hvis man er nødt til at stoppe med arbejde, fordi man ikke kan få bevilget et hjælpemiddel til sin arbejdsplads, når man er nået pensionsalderen.

Jeg er meget opmærksom på, at vi ikke opstiller forhindringer for de mange borgere, som ønsker at arbejde, efter de har nået folkepensionsalderen - og det gælder selvfølgelig også mennesker med handicap. Derfor vil jeg gøre, hvad jeg kan, for at få tilpasset reglerne.

(...)Vi vil i regeringen efter sommer præsentere et handicappolitisk udspil, der med en række forskellige initiativer skal understøtte, at flere personer med handicap kan komme i og fastholde beskæftigelse. Jeg vil sørge for, at den omtalte sag indgår i arbejdet med udspillet."

Kun til låns

Beskæftigelsesministeren er blevet gjort bekendt med sagen, og Troels Lund Poulsen har lovet, at Poul Erik Pedersens sag vil indgå i arbejdet, når regeringen efter sommerferien skal lave et handicappolitisk udspil.

Du er 71 år. Er det ikke rimeligt nok, at kommunen ikke skal stille et hjælpemiddel til rådighed for en person, som alligevel stopper på arbejdsmarkedet inden for en overskuelig fremtid?

- Det er kun til låns. Hverken Lego eller jeg får den. Når jeg stopper, får de den tilbage, og så kan de bruge den til en anden. Alle hjælpemidler er kun til udlån, siger Poul Erik Pedersen, der ingen problemer har haft med at få installeret en toiletsædeløfter i sit private hjem.

Gider ikke stoppe

Poul Erik Pedersen fik i 2017 som 60-årig konstateret muskelsvind. Inden for de seneste fire-fem år er sygdommen for alvor brudt frem, og det har gjort det nødvendigt med hjælpemidler for at få hverdagen til at hænge sammen. I en alder af 71 kunne Poul Erik Pedersen ellers let vælge at kvitte jobbet og gå på pension, men det er overhovedet ikke noget, han overvejer.

- Mit job og mine kolleger er hele mit sociale netværk. Havde jeg ikke mit job, kunne jeg bare sidde og se genudsendelser hele dagen. Det gider jeg ikke, siger han.

Som formand for handicaprådet i Billund Kommune bruger Poul Erik Pedersen en stor del af sin fritid på handicappolitiske spørgsmål. Det er netop derfor, han har valgt at bringe denne sag til øverste hylde. En toiletsædeløfter som den, han mangler, koster kun et overskueligt beløb, men sagen er principiel, og derfor ønsker han, at reglerne bliver lavet om, så der ikke i fremtiden er nogle, der kommer i klemme.

- Det er ikke kun for min egen skyld. Der er helt sikkert andre end mig, som er over 65 og har brug for hjælpemidler, siger Poul Erik Pedersen.

Poul Erik fik afslag på handicaphjælp fra kommunen - nu vil ministeren ændre loven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce