Forureningen i Grindsted bliver fulgt tæt af regionen

Forureningen i Grindsted efter det gamle Grindstedværket er igennem de seneste år blevet fulgt tæt af Region Syddanmark, selvom forureningen i den tid ikke har haft den store plads i den offentlige debat eller medierne. Arkivfoto: Mette Mørk

Forureningen i Grindsted bliver fulgt tæt af regionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regionen har løbende foretaget undersøgelser af forureningen under Grindsted by. Undersøgelserne viser generelt, at forureningen ikke har ændret sig til det værre. Flere undersøgelser er sandsynligvis på vej.

Grindsted: Forureningen efter det gamle Grindstedværket bliver fortsat fulgt tæt af Region Syddanmark.

Tilbage i 2011 vedtog regionen en række nye undersøgelser af de forskellige giftdepoter og grundvandet under byen, i hvad der blev kaldt "handleplan 2 for forureningen i Grindsted by". De undersøgelser har gennem årene ført til flere rapporter, som alle kan findes på regionens hjemmeside.

I løbet af i år bliver der fulgt op på det hele med henblik på, om der er behov for en handleplan 3.

- Nu får vi kigget på resultaterne af, hvad der er lavet indtil nu, og så får vi samlet op på, hvad vi mangler, og hvad vi skal lave fremover. Der kommer en handleplan 3 ind i billedet. Vi skal kigge på, om der er behov for en handleplan 3, og hvad den i så fald skal indeholde, siger Lone Dissing fra afdelingen for Miljø & Råstoffer i Region Syddanmark, som er projektleder på Grindstedprojektet.

Hendes forventning er, at det allerede er i løbet af i år, at der kommer en opdateret plan for, hvilke undersøgelser der venter fremover.

- Handleplanen skal først behandles politisk, og det bliver formentlig i 2. halvdel af 2018, tilføjer hun.

Forurening i Grindsted
Debatten om forureningen i Grindsted er genfødt, efter at nye forskningsprojekter fra Danmarks Tekniske Universitet er offentliggjort.Man har igennem mange år vidst, at der er sivet det kræftfremkaldende stof vinylklorid ud i Grindsted Å fra de nedgravede giftdepoter.

Den nye forskning har nu sat tal på, at åen hvert år belastes af over 200 kg vinylklorid, og forskerne har samtidig rimelig præcist lokaliseret, hvor den største udsivning finder sted.

Positive resultater

Der er tre hovedområder, som har haft regionens fokus i de seneste undersøgelser i handleplan 2. Generelt har de alle vist, at forureningen ikke har ændret sig til det værre.

1) Hvordan løber de såkaldte forureningsfaner fra de fire forskellige giftdepoter: Banegravsdepotet, fabriksgrunden, afløbsgrøften og Grindsteds gamle losseplads?

Her viser de nye undersøgelser, at forureningsfanerne matcher godt med det forureningsniveau, som tidligere er vist i boringer rundt om i Grindsted.

2) Hvor dybt ned når forureningen fra den gamle losseplads?

Her viser resultaterne, at forureningen ikke direkte siver ned gennem lerlaget til det dybe grundvand.

3) Løbende målinger af forureningsniveauet.

- Vi tager prøver hvert 4. år. Ændringerne sker ikke så hurtigt, at vi bliver nødt til at tage prøver årligt. Så i den seneste periode har der kun været en målerunde. Det har haft til formål at holde øje med, om der sker en direkte gennemsivning ned i Bastrup magasinet (det dybe grundvandsmagasin, red.). De nye prøver viser, at det stadig kun er på sporniveau. Vandet løber altså ikke direkte igennem lerlaget ned til magasinet, men der er en langsom spredning til det nedre grundvand. Området er dog ikke "værdifuldt grundvand" eller det man kalder områder med særlig drikkevandsinteresser, siger Lone Dissing. Hun henviser til, at drikkevand til Grindsted hentes fra boringer øst og nord for byen - som er opstrøms fra forureningen, der derfor siver den modsatte vej af vandværkets boringer.

- Dertil kigger vi på, om koncentrationen ved fronten af fanen nede ved åen ændrer sig. Hvis koncentrationen stiger, kan forureningen gennem fordampning udgøre et problem i indeklimaet i boliger, men det er også på samme niveau, som vi har set tidligere, tilføjer hun.

Forureningen i Grindsted bliver fulgt tæt af regionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce