For 38 tyske flygtninge endte flugten i Grindsted

De 2700 tyske flygtninge, som havde en mellemlanding i Grindsted, var i en sølle forfatning. Foto: Hans Lund/Besættelsessamlingen

For 38 tyske flygtninge endte flugten i Grindsted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvert år bliver der sat fokus på verdens flygtninge med FN's Internationale Flygtningedag World Refugee Day, der markeres over hele landet onsdag den 20. juni 2018. I den anledning har Louis Bülow kigget tilbage.

Grindsted: På den gamle kirkegård i Grindsted fanger en gravsten med indskriften "Her Hviler 38 Tyske Flygtninge 1945" opmærksomheden. Falmet af tidens ælde og patina bærer den enkle mindesten vidnesbyrd om tyske flygtninges tragiske skæbnehistorie med endestation i Grindsted - unikke og autentiske sjælefortællinger, for længst indhyllet i glemsel.

Igennem årtier har besøgende stået her på byens smukke kirkegård og vemodigt reflekteret over de tyske flygtninges skæbne, der i dag fortaber sig i fortidens tusmørke. I krigens sidste måneder i 1945 fandt de 38 flygtninge deres sidste hvilested på kirkegården i Grindsted.

Dengang ankom 2700 flygtninge til den vestjyske stationsby med håb om at klare sig igennem og redde livet - 2700 blandt 250.000 civile tyske flygtninge, der i foråret 1945 strømmede til Danmark på flugt fra krigens inferno af rædsler, nød og elendighed.

Og dog havde danskerne svært ved at mobilisere den store medlidenhed. En anti-tysk folkestemning gennemsyrede alle samfundslag, giftige fordomme sneg sig ind i alle afkroge, og den massive flygtningestrøm blev set som en ny besættelse. Flygtningene hørte ikke hjemme, de var anderledes, de skilte sig ud.

I marts 1945 afviste Den Danske Lægeforening at medvirke til at organisere lægehjælp til de tyske flygtninge, også syge, gamle og børn. En beslutning i modstrid med lægeløftet, der iflg. historikere skulle komme til at koste liv - især blandt de mest forkomne flygtningebørn.

Jeg fik byens befolkning til hver især at fremsende en god madpakke. Jeg syntes også, at vi på det tidspunkt havde råd til at være godgørende.
By- og distriktsleder Hans Peter Christensen
De tyske flygtninge havde været på flugt i seks dage, da de kom med toget til Grindsted. Foto: Hans Lund/Besættelsessamlingen
De tyske flygtninge havde været på flugt i seks dage, da de kom med toget til Grindsted. Foto: Hans Lund/Besættelsessamlingen

Hårde ord og ingen hjælp

Anstændighed og socialt ansvar stod for skud, og illegale blade fra Modstandsbevægelsen var med til at gøde jorden for befolkningens modvilje mod tyske flygtninge. Der blev ikke levnet plads til nuancer men pustet til en oppisket folkestemning:

De Frie Danske Nr. 5 - Marts 1945: "Nu strømmer Flygtningene ind over vore Grænser, lusede, lasede, sultne, syge ... Men vi maa ikke have Medlidenhed ... Vi er alt for humane. Men vi har lært at skelne mellem Medmennesker og - Tyskere."

De Frie Danske Nr. 6 - April 1945: "I disse Dage, hvor den ene Horde efter den anden af lusede, lurvede og frække tyske Flygtninge formelig vælter ind over Danmark ..."

Information Nr. 451 - April 1945: "- de tyske Flygtninge, der ... brovtende, raabende og krævende tror, at de ogsaa efter det 3. Riges Sammenbrud kan spille Herrer ... den sygdomsbefængte, bacille- og snavsspredende Hob ..."

Ved befrielsen kunne den danske befolkning efter fem forbandede år slippe sin indestængte vrede og frustration løs mod alt tysk. Også i Grindsted blev jagten sat ind på dem, der befandt sig på den forkerte side af kridtstregen, og modstandsfolk trawlede byen igennem med interneringslister.

Overalt florerede selvtægten, og med hænderne i vejret blev de arresterede mange steder kørt gennem tætpakkede gader stående på ladet af åbne lastbiler, overladt til en hujende folkemængdes pøbeljustits. Hån, spyt og snot drev ned over dem - et broget univers af nazister, landsforrædere, stikkere, værnemagere, medløbere, feltmadrasser og kronragede tyskertøser.

Også myndighedernes behandling af tyske flygtninge - en tredjedel børn under 15 år - afspejlede befolkningens indædte had til alt tysk. For at undgå enhver form for medlidenhed og offentlig debat blev det besluttet at holde flygtningene adskilt fra danskerne. Der blev indført forbud mod at omgås flygtninge, donere tøj, mad og legetøj, og madrationer blev skåret ned til et absolut minimum.

Ikke alle flygtninge kom videre fra Grindsted. Arkivfoto
Ikke alle flygtninge kom videre fra Grindsted. Arkivfoto

2700 civile tyskere til Grindsted

Vi vender tilbage til Grindsted, hvor kaldet til at tage imod mennesker i nød ligger dybt forankret. I en tid med tusinder af tyske flygtninge på flugt fra krigens gru lever Grindsted på smukkeste vis op til kaldet om at behandle medmennesker som sin næste.

I de hektiske dage omkring befrielsen den 5. maj 1945 ankommer næsten 2700 civile tyske flygtninge i overfyldte tog- og kreaturvogne til Grindsted.

Alle sidder de der rundt omkring på det store areal ved jernbanestationen: Syge og udmarvede mødre, der er ude af stand til at amme og fortvivlet knuger deres små forkomne poder og spædbørn ind til sig. Store knægte, der sidder nærmest forladt af Gud og mennesker efter at være flygtet fra krigens helvede - og deres kære. Gamle mænd og kvinder i lasede frakker med stokke og tunge tøjbylter, der med fortabte øjne lader tanker og minder søge tilbage til dem, de savner, dem derhjemme.

Med fotografens skarpe øje og høje kvalitetssans bliver de foreviget af fotograf Hans Lund fra Grindsted, der gennem en række fotos kan fastholde og dokumentere de tyske flygtninge for eftertiden.

Madpakker til flygtninge

Nogle flygtninge er på grund af barske strabadser i en kritisk ringe forfatning, og ved ankomsten til Grindsted finder man enkelte, der ligger døde i togvognene. Men flygtningene bliver modtaget ordentligt og anstændigt, og der er ingen indikationer på, at nogen bliver ladt i stikken i Grindsted med hensyn til behandling og pleje.

En af de fremtrædende skikkelser i modstandsbevægelsen i Grindsted, by- og distriktsleder Hans Peter Christensen, har efter krigen fortalt om dengang:

"Om aftenen den 6. maj ankom et tog med 1200 flygtninge, der havde været seks dage undervejs - fra København. Disse var meget forkomne og sultne, og jeg fik byens befolkning til hver især at fremsende en god madpakke. Jeg syntes også, at vi på det tidspunkt havde råd til at være godgørende."

I hæftet Besættelsen 1940-45 i Grindsted fra 2005 er museumsdirektør og historiker John Rendboe inde på samme spor: "Grindsted var dengang et betydeligt jernbaneknudepunkt. Derfor kom der også mange flygtninge gennem Grindsted. Heldigvis dokumenterer billeder, at disse flygtninge fik forsyninger til den videre rejse ...".

38 begravet i Grindsted

Ifølge overlæge og historiker Kirsten Lylloff blev stribevis af syge flygtninge rundt omkring i landet afvist af danske læger, der passivt så til, mens især spæde tyske flygtningebørn døde i tusindvis. Tyfus- og dysenteritilfælde blev dog behandlet - ikke af barmhjertighed, men for at beskytte den danske befolkning mod smittefare.

I Danmark døde alene i 1945 13.493 tyske flygtninge - heraf over halvdelen børn under 15 år. Næsten alle børn under et år mistede livet på grund af misrøgt og sygdomme, der også dengang var simple at behandle: mave- og tarminfektioner, mæslinger, skarlagensfeber, væskemangel og underernæring.

Blandt dem, der bukkede under i 1945, finder vi også de 38 tyske flygtninge, der dengang blev stedt til hvile på kirkegården i Grindsted.

For 38 tyske flygtninge endte flugten i Grindsted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce