En Grindsted-ildsjæl af hjertet

Poul Leth omgivet af en flok svømmere fra Grindsted Svømmeklub /Privatfoto

En Grindsted-ildsjæl af hjertet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historien genfortalt: Den legendariske pølsemand Poul Leth Pedersen, èn af Grindsted-sportens allerstørste ildsjæle gennem tiderne, var en markant skikkelse inden for den lokale svømmesport, der i årtier arbejdede for at få sat Grindsted på lan

Grindsted: I en tid præget af stress og overhalingsbane kan det måske være en lise for sjælen for en kort stund at skrue tid og sted tilbage til dengang, verden endnu ikke var gået helt af lave.

Ved at dykke ned i sportens historiske annaler tilbage i 1950'erne og 1960'erne i Grindsted-området, støder vi ikke alene på berømte sokkelhelte, men også på de mange lokale ildsjæle, der i alle årene trofast knoklede bag kulisserne med de forskellige sportsgrenes mange faciliteter: alle de frivillige der passede gymnastiksale, baner, grønsvær, svømmebassiner, alle dem der sørgede for indkøb, reparationer, vask af spilletøj, rengøring af lokaler, salg af vand, is og pølser, dem der trænede små og store, agerede dommere, linjevogtere og meget, meget mere. Hverdagens stille vandbærere, om man vil.

Vi finder her historien om legendariske Poul Leth Pedersen, der var svoger til en anden af de mere kendte skikkelser i lokalsamfundet i Grindsted, malermester Ejvind Skov, manden bag den berømte landeplage Hedepigen.

De gjorde en forskel
Hen over påsken bringer JV tre portrætter af tre lokale ildsjæle, der alle hver især satte deres store præg på Grindsted-egnens udvikling og var med til at skabe lokalområdets DNA.I de første historier kunne man læse "Grindsted-matador med ægte hjertevarme" om direktør Niels Hjorth og "Den godhjertede bankdirektør" om Arvid Hansen. I dag kan du læse "En Grindsted-ildsjæl af hjertet" om Poul Leth Pedersen.

Artiklerne er skrevet af forfatter og skribent Louis Bülow.
Poul Leth. /Privatfoto
Poul Leth. /Privatfoto

Kræfter i foreningsarbejdet

Poul Leth ses som én af Grindsted-sportens allerstørste ildsjæle gennem tiderne, der i årtier arbejdede for at få sat Grindsted på landkortet. En gammel navneliste viser bestyrelsen for Grindsted Gymnastik- og Idrætsforening, der var en sammenslutning helt tilbage fra 1937 af byens idrætsforeninger med fodbold, gymnastik, håndbold og svømning på programmet. Listen viser Orla Eichert som formand og ellers Th. Toft, H. Pallesen, Nic. Petersen, Aage Iversen, Holm Christensen, fru Lysdal Andersen - og også Poul Leth Pedersen.

I årevis lagde Poul Leth al sin energi og sine kræfter i foreningsarbejdet, og med sin næsten overvældende statur og stovte bredde indgød han sine omgivelser en følelse af ro og tryghed. Han var på fornavn med alle, en spasmager altid med et glimt i øjet.

Med åbne arme og et hjerte, man hørte banke, tog Poul Leth sig kærligt at alle børn og unge, der opsøgte foreningen. Han forenede sit livslange virke indenfor Grindsted-sporten med menneskelighed, tolerance og socialt engagement i ordets bedste betydning. Der var plads til alle, også dem der kom fra vanskelige kår, dem der mistrivedes og havde det svært i skolen, hvor streng disciplin og spanskrør var bærende principper.

Poul Leth /Privatfoto
Poul Leth /Privatfoto

Første sejr på livets bane

Helt tilbage i starten af 1930'erne begyndte lokale ildsjæle indenfor Grindsted-sporten på udgravningerne ved Morsbølvej i Grindsted til det kæmpestore svømmebassin, der med de imponerende mål 50 x 100 meter skulle blive Nordens største kunstigt anlagte friluftsbad. Hidtil havde borgere i Grindsted og andre vandhunde med passion for det våde element været henvist til at dyrke svømning og anden vandsport i Grindsted Å og de nærliggende kanaler.

Det omfattende gravearbejde foregik alt sammen med håndkraft og sved på panden, og først i 1934 stod arbejdet færdigt med officiel indvielse af Grindsted Friluftsbad den 17. juni samme år. Svømmesporten blev en naturlig del af GGIF, og Grindsted Svømmeklub blev stiftet en måned senere, hvor 132 meldte sig ind.

Poul Leth Pedersen skulle snart blive en af de mest markante skikkelser indenfor svømmesporten i Grindsted - et menneske der på bedste vis tog hånd om klubbens små medlemmer og efterhånden blev betragtet som en hel institution i Grindsted Friluftsbad.

Mangen lille purk har oplevet sin måske første sejr på livets bane, når Poul Leth satte ham på svømmeholdet og tog ham med til svømmestævner overalt i det vest- og midtjyske som Randbøldal, Give og Vingsted. De unge fandt et sandt fristed hos Poul Leth, der kørte tusinder af kilometer for at følge sine svømmere og heller aldrig svigtede de populære klubaftener på Bakkehuset. Et fællesskab, der bogstaveligt talt emmede af nærvær og tryghed og kunne holde de unge væk fra gaderne.

På den spændende og velbesøgte side Grindsted Nostalgi på Facebook fortæller Arne Thagaard, at han betragter Poul Leth som én af frontfigurerne i det frivillige, ulønnede arbejde i foreningssammenhæng og husker ham som "vores altid trofaste leder, når vi i svømmeklubben var til udenbys svømmestævner ... han var der altid for os, når der var brug for det."

Jørgen Orloff følger op med at beskrive Poul Leth som en sand levemand og livsnyder, der stod ved telefonen i kiosken med en tændstik stukket op i den uundværlige cigar, "så han kunne holde den med tænderne. Poul var også den eneste, jeg husker, der kunne flyde i bassinet med cigarføring og læse avis."

Men Jørgen Orloff oplevede også Poul Leth som et menneske, der "altid var glad for at hjælpe andre. Når jeg havde fejet fliserne rundt om badebassinet for Lilly, var det hen til Poul for at få belønningen en grøn ABC sportsvand og en rund is, samt rosen, der fik én til at føle sig betydningsfuld, for Poul var ikke hvem som helst."

Grindsted Svømmebad /Foto: Grindsted Lokalarkiv
Grindsted Svømmebad /Foto: Grindsted Lokalarkiv

Kø til pølsevognen

I 1950'erne overtog Poul Leth Slagteriet Midtjyllands pølsevogn på Banegårdspladsen i Grindsted, og pølsevognen opnåede efterhånden et næsten legendarisk ry som byens ubestridt bedste spisested, hvor man fra tid til anden endda måtte stå i en lang kø for at komme til.

Da russerne i november 1957 opsendte rumraketten Sputnik, lancerede Poul Leth med vanlig humor sin helt egen Sputnik 2 hotdog med 2 røde pølser, italiensk salat, rå og ristede løg, ketchup, sennep, remulade og agurkesalat.

Kneb det lidt med finanserne, kunne man dengang få Poul til at lave en såkaldt kradser til 10 øre, et pølsebrød kun med sennep og ketchup. Ikke så sjældent lod Poul dog godheden løbe af med sig, og man fik en flækket pølse puttet i uden beregning.

Selv den dag i dag kan ældre med næsten nostalgisk vemod længes tilbage til de gode gamle dage ved Poul Leths pølsevogn ved banegården i Grindsted, hvor nymodens pjank og tekniske påhit som mobiltelefon, tablets og smartphones stadig lå langt ude i fremtiden.

Mens man med stor glæde nød sine pølser eller måske endda sin Sputnik 2, kunne man blive opdateret på de seneste lokale nyheder, når Rulle Vagn eller andre for den sags skyld lagde vejen forbi for at få en hyggesnak med Poul.

Poul Leth, en ukuelig ildsjæl af hjertet lige til det sidste, døde nogle år senere i Grindsted, kun 66 år gammel.

Grindsted Svømmebad /Grindsted Lokalarkiv
Grindsted Svømmebad /Grindsted Lokalarkiv

En Grindsted-ildsjæl af hjertet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce