Billund-politiker vil følge Fanøs eksempel: Lad os droppe valgplakater

Billund Kommune er for tiden plastret til med valgplakater. Men det har taget overhånd, mener S-politiker, som gerne ser kommunen som plakatfri zone. Borgmesteren er positiv over for forslaget. Arkivfoto: Andreas Bjerre.

Billund-politiker vil følge Fanøs eksempel: Lad os droppe valgplakater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er spild af tid og ressourcer at kravle rundt i lygtepælene for at hænge valgplakater op, når ingen alligevel ser dem. Det mener Frede Nørskov (S), som gerne ser, at Billund Kommune beslutter sig for at blive plakatfri zone.

Billund Kommune: Valgplakaterne er overflødige og skal væk. Det mener i hvert fald i af Billunds mest erfarne lokalpolitikere, Frede Nørskov (S), der samlet har 18 års erfaring som kommunalpolitiker.

Får han fire mere af slagsen, vil han gå efter, at kommende valgkampe i Billund Kommune kommer til at foregå uden brug af valgplakater i træer og lygtepæle.

- Jeg tror ikke på, at de har nogen virkning i valgkampen, og ved dette valg har det taget fuldstændig overhånd. Der er ikke nogen, der ser dem, og de hænger til gene for nogle. Rent miljø- og pengemæssigt er det også spild af ressourcer, siger Frede Nørskov, som, hvis han bliver genvalgt, derfor har tænkt sig at stille en konkret forslag om at droppe plakaterne i Billund Kommune.

Valgplakater
Der er fatse regler for, hvordan valgplakater må se ud, hvor de må hænge, og hvor længe. En valgplakat må ifølge loven maksimalt være 0,8 kvadratmeter. Plakaterne må hænges op fra den fjerde lørdag før valget klokken 12, og de skal være taget ned senest otte dage efter valget - altså senest den 29. november. Plakaterne skal være forsynet med navn, adresse, e-mail-adresse og telefonnummer på den person, som har hængt dem op.Plakaterne må ikke hænge i midterrabatter, rundkørsler eller lignende, hvis fartgrænsen er højere end 60 kilometer i timen.

Plakaterne skal hænge mindst en halv meter væk fra kørebanens kant og mindst 2,3 meter over fortov eller cykelsti.

Det er naturligvis ikke tilladt at hænge valgplakater hen over færdselstavler, lyssignaler eller andet vejudstyr.

Andre har droppet plakaterne

På Fanø, som er sin egen kommune, er det mange år siden, borgerne har mødt synet af en valgplakat, og i Kolding Kommune har politikerne besluttet, at den gamle bymidte i Christiansfeld på grund af optagelsen på Unescos verdensarvsliste heller ikke skal klistres til med plakater.

Sådan ser Frede Nørskov gerne, at fremtiden bliver i hele Billund Kommune.

Tror du, det overhovedet kan lade sig gøre at forbyde det?

- Det tror jeg faktisk godt, at man kan. Lygtepæle og træer er kommunens ejendom, så der må man kunne forbyde at hænge dem op, siger Frede Nørskov.

Borgmester: Plakater har taget overhånd

Borgmester Ib Kristensen (V), som igen er spidskandidat for Venstre, ser også gerne, at Billund kan blive en plakatfri kommune.

- Jeg synes, at plakaterne har taget overhånd som aldrig før. Jeg tror, der er dobbelt så mange plakater som ved tidligere valg. Så hvis vi kan finde en løsning, som tilgodeser alle partier, vil det være fint, siger borgmesteren, som til gengæld ser en mindre udfordring i forhold til, hvordan et forbud i praksis skal føres ud i livet.

- Det kan godt være, vi kan lave en aftale om, at vi ikke hænger plakater op til kommunalvalget. Men så kommer regionsrådspolitikerne med deres plakater. Det er desuden lovbestemt, hvordan og hvornår man må hænge plakater op. Det er ikke noget, vi bestemmer i kommunen, så jeg tror ikke, vi kan forbyde det. Det skal være en gensidig aftale, siger borgmesteren.

Virker de?

Hvor mange plakater, der hænger i træer og lygtepæle i Billund Kommune, ved ingen. Der er dog ingen tvivl om, at de skal tælles i tusinder, og ingen forsker har endnu formået at nå frem til en konklusion af, om anstrengelser bærer frugt, eller om det er skønne spildte kræfter at kravle rundt i lygtepælene for at hænge dem op.

Men selvom det nok er de færreste vælgere, som ligefrem flytter deres kryds efter synet af en valgplakat, kan borgmesteren godt få øje på, at de har en funktion, selvom han ikke finder den stor nok til at bevare plakaterne.

- Jeg tror ikke, at plakaterne flytter stemmer, men de minder folk om, at der er et valg. Det er der, jeg synes jeg, de gør den største gavn, siger Ib Kristensen.

Billund-politiker vil følge Fanøs eksempel: Lad os droppe valgplakater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce