15-åriges tandsundhed er for dårlig i Billund Kommune

Børn og unges tandsundhed i Billund Kommune skal analyseres. Billund Kommune ligger nemlig ikke på niveau med andre kommuner i forhold til antallet af kariesfrie børn og unge. Arkivfoto

15-åriges tandsundhed er for dårlig i Billund Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom der er sket en positiv udvikling, så halter de 15-åriges tandsundhed i Billund Kommune stadig langt bagefter de 15-årige på regionalt og nationalt plan.

Billund Kommune: I 2010 var kun 27 procent af de 15-årige i Billund Kommune uden karies. I 2017 er det tal steget til 42 procent - og halter dermed stadig et pænt stykke efter de kariesfrie 15-årige på regionalt niveau med 62 procent og på nationalt niveau med 65 procent.

Selvom der har været en positiv udvikling i de unges tandsundhed, så er det altså stadig markant dårligere end gennemsnittet i Region Syddanmark og på landsplan. Det fremgår af børneudvalgets seneste mødedagsorden, hvor en ny strategi for tandsundhed i Billund Kommune også blev præsenteret. Nu skal en analyse nemlig kortlægge og belyse årsagerne til den dårlige tandsundhed, og der skal blandt andet planlægges en relevant studietur.

- Vi skal behandle strategien igen, lyder det fra formand for udvalget, Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), der ikke er tilfreds med, at Billund halter så langt bagefter.

- Måske er det fordi, vi har meget lidt flourholdigt vand her i området, og så tænker jeg måske også, at det har noget at gøre med alderen, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Tandpleje
Det er videnskabeligt undersøgt, at flourholdigt vand i grundvandet og forældrenes uddannelsestrin gør en forskel for børn og unges tandsundhed. Børneudvalget beslutter en endelig analyse af tandsundheden i december.

Travlhed i tandplejen

En alder, der kan hænge sammen med større økonomisk uafhængighed af forældrene.

- Her begynder de unge at tjene penge og kan selv købe pizza, hvidt brød, slik og chips. På den måde kan de gå længe med sukker i munden, inden de får børstet tænder igen, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, der mener, at det hele handler om oplysning - både til de unge og forældrene.

Om de unge er mere usunde i Billund Kommune end andre steder er blandt andet det, som den kommende analyse skal sætte fokus på ifølge leder af tandplejen, Margit Lassen:

- Man vil se på, om der er kostpolitikker i børnehaver og skoler, og om de bliver overholdt, og skolerne skal med ind over, så vi kan hjælpe hinanden, siger Margit Lassen, der oplever travlhed i tandplejen.

- Når der er mange huller, er det første prioritering, og så må vi spare på forebyggelse, siger Margit Lassen.

Dertil har det været svært at tiltrække yngre tandlæger til tandplejen i Billund Kommune. Der har således været mange kortvarige ansættelser.

15-åriges tandsundhed er for dårlig i Billund Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce