Naturen kalder


Naturen kalder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som de siger i militæret: Du kan dobbelt så meget, som du tror, og fire gange så meget, som din mor tror. Jeg kommer til at tænke på talemåden efter at have læst journalist Trine Grauholms artikel på side 4-7 om Søren Fuhlendorff, som går på jagt. Det er vi mange, der gør, men Søren jager på steder, de færreste mennesker kommer. Hvilket kræver opfindsomhed, råstyrke og stædighed. Ellers vil man ikke orke at skyde en moskusokse og slæbe det nedlagte bytte 10-12 kilometer over et fjeld. Så har man virkelig arbejdet for føden og trofæet.  

Mange af Søren Fuhlendorffs venner har spurgt ham, hvorfor han ikke bare går en tur. Men sådan er det ikke bare. Undskyldningen kan nok indskrænkes til, at mænd er mænd, og mænd gør sådanne ting, når det er muligt. Rastløshed, om man vil. Ud at prøve noget af og se, om det kan bære og derigennem en dag ende med at hvile i sig selv.

Jagt og naturoplevelser er så det, der optager Søren Fuhlendorff, og han har truffet nogle valg på den baggrund. Det virker meningsløst at lave lektier og læse noveller på HF, når man kan skyde bjørne i British Columbia, som han udtrykker det. Omvendt koster det venskaber og det at have en kæreste, når man bare tager af sted i tre måneder. Det er prisen.

Det taler vel også til reptilhjernen at gå på jagt. Det at nedlægge et bytte, brække det op og slæbe det hjem til ildstedet. I vore dage lidt mere sofistikeret med induktionskomfur og muligheden for at vælge en god vin til vildtet. Jagt er blevet mere populært end nogensinde, og herhjemme er der gået industri i det. For mig er det at gå på jagt en naturoplevelse, hvor det at få bytte med hjem er en biting. Men stor er glæden selvfølgelig, hvis der kommer noget på tasken. Og den eksistentielle overvejelse, om man gider plukke fasanen eller bare vælger den nemme løsning og flår den, tager jo også tid.

Derfor har jeg aldrig begrebet de såkaldte jagtselskaber, hvor man drager ud på et gods og nedskyder dynger af fasaner, som er opdrættede til formålet og i nogle tilfælde ikke engang kan finde ud af at flyve. En god jagt har det element, at byttedyret kan tage røven på én. Et host eller en lidt for hurtig bevægelse kan koste aftensmaden.

Søren Fuhlendorff er inde på det samme, og han trækker så synspunktet helt derud, at god jagt kan findes i Botswana eller Cameroun, eller endda i lande som Kasakhstan, Mongoliet eller Kirgisistan. Mindre kan gøre det, men kan vi ikke enes om, at begrebet jagt kan bruges, når vi jager vildt, og at nedskydninger af opdrættet fjervildt blot er nedskydning.

Naturen kalder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce