Valg om lidt: Friskoler frygter, rød regering kan presse deres økonomi

Det kommende folketingsvalg kan udfordre friskolerne i Aabenraa Kommune. Foto: Bo Nielsen

Valg om lidt: Friskoler frygter, rød regering kan presse deres økonomi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke kun politikerne, der er langt med forberedelserne til det kommende folketingsvalg. Aabenraa Kommunes tre danske friskoler har alle i deres budgetter taget højde for usikkerhed om statstilskuddet, som Socialdemokratiet vil skære ned på.

Aabenraa: Det kommende folketingsvalg kommer næppe til at få den store indflydelse på økonomien i kommunens folkeskoler, men anderledes ser det ud med de tre danske friskoler.

Aabenraa Friskole forventer et overskud for 2019 på 389.000 kroner, hvilket er 200.000 kroner lavere end normalt.

- Der er ret svingende udmeldinger i forhold til tilskud fra de forskellige partier. Socialdemokraterne har været ude og sige, at de vil nedsætte tilskuddet, så hvis de vinder valget, kan det være, vi står i en anden økonomisk situation, siger skolens formand, Michael Metzsch.

Friskolerne får tilskud efter det, man kalder "koblingsprocenten", hvilket betyder, at man får et tilskud, som aktuelt udgør 76 procent af den gennemsnitlige elevudgift i folkeskolen tre år tidligere. Socialdemokraterne har bebudet, at de vil tilbage til 71 procent, som var satsen, da partiet afgav regeringsmagten.

Jeg oplever ikke, at der er nogen kommuner i det sønderjyske, som har et bud på, hvad man gør i landsbyerne, hvis man lukker deres skole. Hvis ikke der kommer en friskole, der overtager forpligtelsen. Friskolerne løser en fantastisk opgave for at lokalsamfundet stadig kan fungere.
Christian Duus, formand, Grænseegnens Friskole
Så mange er der indskrevet
  • Aabenraa Friskole starter 21 elever i 0. klasse. Der er desuden en venteliste.
  • Grænseegnens Friskole starter 15 elever i 0. klasse.
  • Søgård Friskole starter syv-otte elever i 0. klasse.

Ikke blot skole

Grænseegnens Friskole i Holbøl forudser, at skolen efter overskud i alle sine første leveår kommer ud med et underskud på 178.000 kroner. Men skolens formand gør alt, hvad han kan, for at påvirke de politikere, han møder. Uanset partifarve.

- Når man er friskole på landet, løser man en mangesidet opgave, man ikke nødvendigvis gør som folkeskole eller privatskole i en købstad. Hos os løser vi alle opgaver. At være samlingspunkt, hjemsted for idrætsforeningen, lokomotivet for nogle af de ting, der skal ske på landet for at det er et godt sted at bo, siger Christian Duus.

Forventningen om et underskud hænger imidlertid ikke kun sammen med usikre tilskudsmuligheder. Grænseegnens Friskole har nemlig valgt at investere.

- Selv om driftsøkonomien ikke tillader det, så har vi, fordi kassebeholdningen og egenkapitalen tillader det, sagt, at det er nu, vi skal satse. Vi har ansat en lærer mere, end der egentlig økonomisk var grundlag for, fordi vi satser på, der kommer flere elever. Vi har en kæmpe forventning til, at vi har 120 elever sommerferien. Vi har 112 lige nu, forklarer Christian Duus.

Pessimist i Søgård

Der er imidlertid en slange mere i paradis end usikkerhed om statstilskuddet.

- Vi står foran nogle årgange nu, hvor gruppen af børn med særlige behov bare bliver større og større, og dér har vi ikke snablen nede i en kasse. Vi vil gerne være vores områdes gode alternativ til folkeskolen, siger Christian Duus.

Også Søgård Friskole har dæmpet forventningerne til dette års resultat.

- Jeg tror ikke på, at vi får lov til at beholde det statstilskud, vi har nu. Der er nogle partier, der siger de rigtige ting, men når det kommer til stykket, er de nok ikke villige til at ofre sig så meget for friskolerne, mener formand Karen Toft.

- Friskolerne har på en eller anden måde fået ry for, at det er de velstillede borgeres børn, der går der. Og det er jo noget pjat herude på landet, hvor det er noget helt andet end en privatskole i Hellerup, synes Karen Toft.

Valg om lidt: Friskoler frygter, rød regering kan presse deres økonomi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce