Trafik til datacentre vil slide kraftigt på vejene

I krydset, hvor Stenagervej møder Arnhøjvej, advarer et skilt mod huller i den nyanlagte vej. Foto: Claus Thorsted

Trafik til datacentre vil slide kraftigt på vejene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lastbiler er hårde ved asfalten, og derfor bliver det nødvendigt løbende at vedligeholde adgangsvejene til de to kommende datacentre ved Kassø. Foreløbig har kommunen afsat ti millioner til trafikale forbedringer.

KASSØ: Trafikforholdene omkring de to planlagte datacentre ved Kassø er noget af det, som kommer til at koste Aabenraa Kommune en del penge i de kommende år.

Kommunen har allerede brugt fem millioner kroner på vejkryds, svingbaner og ny asfalt, og der er afsat yderligere fem millioner kroner på budgettet for 2020.

Men allerede inden da, kan det være, at teknisk udvalg igen må ud og finde ekstra penge. Det viser sig nemlig, at de lastbiler, der kører jord til Apple-byggeriet, slider meget på vejnettet.

- Vi bliver nødt til løbende at holde øje med for eksempel Arnhøjvej. Lastbiler slider tusind gange mere på belægningen end personbiler, og de vil komme med tæt intensitet i byggeperioden, siger Stig Isaksen, der er direktør i kultur, erhverv og miljø på rådhuset i Aabenraa.

Kommunen har allerede gjort Arnhøjvej bredere og forsynet den med ny belægning, men Stig Isaksen forudser, at der skal ny belægning og anden vedligeholdelse til flere gange i løbet af den periode, hvor først Apple og senere formentlig også Google bygger deres datacentre.

Apple er endnu ikke begyndt på selve byggeriet, men der køres allerede nu store mængder af jord til området.

Masser af trafik
Aabenraa Kommune har fået lavet en rapport hos COWI, der viser trafikbelastningen på vejene omkring Kassø, når byggeriet af datacentre for alvor går i gang.Når der er mest tryk på, kan der hvert døgn komme op til 1080 køretøjer ad Arnhøjvej, og mellem Hjordkær og datacentrene kan trafikken stige til 1360 køretøjer i døgnet.

Vejkryds og svingbaner

Oprindelig var der kun afsat 2,5 millioner kroner på budgettet til vejforbedringerne omkring Kassø i 2018. Der var yderligere 2,5 millioner kroner afsat i år, men dem fik teknisk udvalg rykket frem til 2018, og det betyder, at der reelt ikke er flere penge til trafikale løsninger omkring datacentrene i år.

Til gengæld står der fem millioner på budgetoverslaget for 2020. Formanden for teknisk udvalg, Arne Leyh Petersen (DF), vil ikke afvise, at det måske kan blive nødvendigt at fremrykke nogle af disse penge, så de kan bruges allerede i år.

Der skal blandt andet findes penge til en ombygning af krydset mellem Hydevadvej, Mjølsvej og Arnhøjvej, hvor cyklister skal krydse de mange lastbilers rute ind til byggepladserne.

Kommunen er snart klar med et forslag til, hvordan dette kryds skal se ud.

Trafik til datacentre vil slide kraftigt på vejene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce