Tolk: Mere omsorg kunne måske have forhindret makabert trippeldrab

Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

Tolk: Mere omsorg kunne måske have forhindret makabert trippeldrab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rachid Kassem opfordrer som tolk Aabenraa Kommune til at sætte sig mere ind i, hvad flygtninge, der kommer til kommunen, har været udsat for. Opfordringen kommer i kølvandet på et makabert trippeldrab.

H jemme i dagligstuen hos libanesisk-fødte Kassem Rachid er der ikke meget dansk inventar at skue. Gardinerne i Aabenraa-lejligheden er arabiske og foldet i flere lag. Sofaen er rug med victoriansk stil, og stuen lyses op af den obligatoriske lysekrone, som enhver arabisk mand med respekt for sig selv har i sit hjem.

Her i stuen er der plads til at gøre sig tanker.

Her i stuen funderer Kassem Rachid over de ting, han som freelance-tolk oplever i hverdagen. Med traumatiserede flygtninge, som ønsker et nyt liv i Danmark. Her i stuen når Kassem Rachid frem til konklusionen:

- Mere omsorg fra Aabenraa Kommune kunne måske have forhindret, at de tre søde piger endte deres liv i en kummefryser.

Kendte dem

53-årige Kassem Rachid er imam og kendte 27-årige Sherin Hannan Mohammed og hendes to døtre, Linda og Randa på syv og ni år, som søndag den 30. oktober blev fundet dræbt i en kummefryser i en lejlighed på Reberbanen i Aabenraa.

Som tolk har Kassem Rachid hjulpet Sherin og hendes fraseparerede mand, Hamid Farid Mohammed, med at oversætte fra arabisk til dansk flere gange, efter de i foråret 2015 kom til Danmark som flygtninge fra det uroplagede Damaskus i Syrien.

- I Syrien levede Hamid et liv i borgerklassens hænder. Han havde alt. Et stort hus, to biler og en dejlig familie, som han forsørgede. Men så mistede han alt på grund af krigen. De flygtede til Danmark, hvor det eneste, Hamid efterhånden havde tilbage, var sin familie. Men den mistede han også, for hun ville separeres, fordi hun ville blive i Danmark, mens han ville tilbage til sit tidligere liv. For ham var Syrien paradis, fortæller Kassem Rachid, som siden trippeldrabet har set politiet sigte 33-årige Hamid Farid Mohammed in absentia for at stå bag.

- Det paradoksale er, at Hamid til mit bekendtskab ikke var traumatiseret, da han kom til Danmark. Han havde ikke set noget voldsomt under krigen. Men vi har at gøre med en mand, som gjorde en ære ud af at have alt - og endte med intet. At han så ødelagde sine smukke blomster, kan ikke tilgives, lyder det fra Kassem Rachid, der ønsker at bruge den tragiske familiesag som en øjenåbner for det, han kalder 'systemets passivitet'.

Mere end love og regler

- Kommunerne har travlt med at systematisere flygtninge med regler, love og procedure, når de kommer til landet. Kontanthjælp, jobtræning, sprogskole og så videre. Men man glemmer selve personerne bag og deres historie. Loven er til for at hjælpe flygtninge - ikke for at slide yderligere på dem, forklarer Kassem Rachid, der imidlertid godt er klar over, at kommunerne også skal tænke i økonomi.

- Men konsekvensen er, at medmenneskeligheden skubbes til side. Jeg ved, at kommunen gør, hvad den kan, med de ressourcer den har. Men det er ikke nok. Der mangler noget ekstra for de flygtninge, der har problemer.

Vil ændre syn

Fredag i denne uge blev Sherin Hannan Mohammed og hendes to døtre begravet på en muslimsk kirkegård i Ulkebøl. Nu er Kassem Rachid klar til at tage kontakt til Aabenraa Kommune for at drøfte, hvordan lignende sager i fremtiden kan undgås. Kommunen bærer nemlig også et ansvar, mener han.

- Mere omsorg fra Aabenraa Kommune kunne måske - måske - have forhindret denne tragiske hændelse. Jeg mener, at systemet i en vis grad har svigtet disse mennesker, som kommer fra en helt anden baggrund. Der bliver ikke taget hånd om dem, når de eksempelvis er færdige med dagens sprogskolegang. De har intet socialt liv og er overladt til dem selv, påpeger Kassem Rachid og fortsætter:

- Vi skal i fællesskab være hurtigere til at aflæse nytilkomnes psyke. Det vil jeg tage en snak med kommunen om, hvordan det kan gøres, fortæller den 53-årige tolk.

I Aabenraa Kommune er borgmester Thomas Andresen (V) enig i, at det er tid til selvransagelse i kølvandet på trippeldrabet.

- Vi skal bruge denne forfærdelige hændelse til at kigge indad. Jeg har fundet det naturligt at spørge mig selv, om der har været noget, vi har kunnet gøre anderledes? Og kan vi for eksempel via vores uddannelsesmæssige baggrunde sætte os bedre ind i flygtninges krigstraumer fremover? Det synes jeg, vi skal kigge nærmere på, siger han.

Thomas Andresen hilser derfor Kassem Rachids invitation til drøftelser om kommunens flygtninge og deres traumer velkommen.

- Det er da positivt, at han vil tage dialogen, når man tænker på, hvilken baggrund han har. Sagen bør efterprøves, og derfor vil vi selvfølgelig gerne høre hans input på et tidspunkt. Jeg tror i denne sag dog ikke på, at kommunen kunne have gjort noget for at undgå drabene. Vi har på intet tidspunkt observeret noget, som pegede i retning af en handling af så brutal en karakter, fortæller borgmesteren.

Hamid Farid Mohammed er dags dato stadig på flugt og efterlyst internationalt.

Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi befinder han sig højst sandsynligt i hjemlandet Syrien.

Konsekvensen er, at medmenneskeligheden skubbes til side. Jeg ved, at kommunen gør, hvad den kan, med de ressourcer den har. Men det er ikke nok. Der mangler noget ekstra for de flygtninge, der har problemer.

tolk
Kassem Rachid,
Kassem Rachid håber, at Aabenraa Kommune vil sætte flere ressourcer af til de flygtninge, der kommer til kommunen.
Kassem Rachid håber, at Aabenraa Kommune vil sætte flere ressourcer af til de flygtninge, der kommer til kommunen.
Foto: Timo Battefeld
Kassem Rachid er imam og har haft kendskab til familien med 27-årige Sherin Hannan Mohammed og hendes to døtre, som blev dræbt, samt hendes fraseparerede mand, som nu er flygtet og sigtet for at stå bag.
Kassem Rachid er imam og har haft kendskab til familien med 27-årige Sherin Hannan Mohammed og hendes to døtre, som blev dræbt, samt hendes fraseparerede mand, som nu er flygtet og sigtet for at stå bag.
Foto: Timo Battefeld

Tolk: Mere omsorg kunne måske have forhindret makabert trippeldrab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce