Sønderjysk stjernekok var prins Henriks madven

Prins Henrik - iført læderhjelm på passagersædet - ankom til Restaurant Bind med stil i Krone 3 i sommeren 2011. Madvennen, stjernekokken og landsmanden Christian Bind tog imod. Privatfoto

Sønderjysk stjernekok var prins Henriks madven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prins Henrik havde en forkærlighed for gastronomi, og den delte han ofte med sin landsmand, den sønderjyske stjernekok Christian Bind, som lærte prinsen at kende, fordi han var med til at lave maden, da prinsesse Alexandra og grev Jefferson blev gift på Gråsten Slot.

Sønderhav: De færreste er i tvivl om, at prins Henrik elskede livets gastronomiske glæder og havde mere forstand på dem end de fleste. Det opdagede den franske stjernekok Christian Bind, der både har haft besøg af prins Henrik, mens han var køkkenchef på gourmetrestauranten Fakkelgaarden, og senere, da han åbnede sin egen Restaurant Bind længere ude ad Fjordvejen ved Flensborg Fjord.

- Han var en glad mand, når vi var sammen. En hyggelig og begavet mand, som havde meget forstand på gastronomi, fortæller Christian Bind, der selv er vokset op i franske Alsace.

Christian Bind har mødt prins Henrik ved adskillige lejligheder gennem årene. Ikke alene på de restauranter, hvor han har virket, men også gennem besøg på Gråsten Slot, når kongefamilien residerede der.

- Han var fagligt virkelig dygtig og opvokset med mad. Han kendte alle klassikerne, han kendte alle råvarerne, han kendte det hele. Han var glad for mad og kunne spise det hele, lyder det anerkendende skudsmål fra Christian Bind, der for få måneder siden modtog en hilsen fra den franske landbrugsminister, Stephane Travert, der kunne meddele Christian Bind, at man havde tildelt ham fortjenstordenen for hans mangeårige indsats for fransk gastronomi.

Han var en glad mand, når vi var sammen. En hyggelig og begavet mand, som havde meget forstand på gastronomi.
Christian Bind, fransk stjernekok og prins Henriks "madven".
Grev Jefferson (yderst til venstre) og prins Henrik under et besøg på Restaurant Bind i sommeren 2012, hvor de blev taget imod af bygningens ejer, Heine Askaer Jensen, og indehaverne Christian og Pia Bind. Privatfoto
Grev Jefferson (yderst til venstre) og prins Henrik under et besøg på Restaurant Bind i sommeren 2012, hvor de blev taget imod af bygningens ejer, Heine Askaer Jensen, og indehaverne Christian og Pia Bind. Privatfoto

Kongelig spontanitet

Restaurant Bind ligger inden for kort køreafstand af Gråsten Slot, og derfor kunne der også forekomme spontane besøg.

- Nogle gange ringede chaufføren og sagde: "Vi kommer om en time". Så kom han (prins Henrik, red.) lige pludselig midt i det hele, selvom vi havde masser af gæster, ler Christian Bind, som nød den afslappede omgangstone.

- Vi gik ovenpå og snakkede, og han kunne også komme forbi til et glas vin, når han var ude at køre aftentur.

Når prins Henrik og Christian Bind mødtes, slog de helt naturligt over i fransk med det samme. Altid med mad som et gennemgående tema.

- Det var dét, det hele drejede sig om, og han var altid ude i køkkenet, når han var her, forklarer Christian Bind.

Det var dog ikke kun mad, der bandt de to franskmænd sammen.

- Første gang, han var her (Restaurant Bind, red.), var han på officielt besøg, og der var en masse livvagter med, som pludselig ikke kunne finde ham. Det var, fordi vi var nede og se på vinkælderen, husker Christian Bind.

- Han var helt nede på jorden og et almindeligt menneske. Det er helt vildt.

Humøret var højt, når prins Henrik lagde vejen forbi Restaurant Bind ved Flensborg Fjord. Privatfoto
Humøret var højt, når prins Henrik lagde vejen forbi Restaurant Bind ved Flensborg Fjord. Privatfoto

Bryllup bandt dem sammen

Christian Bind mødte første gang prins Henrik i forbindelse med prinsesse Alexandra og grev Jeffersons bryllup på Gråsten Slot i sommeren 1998. Det var efter, at han og de kokke, han laver et årligt kokketræf med, bød ind på bryllupsmenuen.

- Det er altid et cateringfirma, der laver maden, og vi sendte dem (hoffet, red.) et brev. Vi kunne lige så godt prøve, om vi kunne få opgaven. Det var sjovt for os, og det var sjovt for dem at få noget ordentlig mad.

Christian Bind husker, han blev hentet i privatfly i Sønderjylland og fløjet til København for at snakke bryllupsmenu med dronning Ingrid, prins Henrik og brudens far, prins Richard af Berleburg.

- Det var dengang, jeg lærte prins Henrik at kende, og så var vi sammen på Gråsten Slot en hel uge, fortæller Christian Bind.

Siden blev det mange snakke om gastronomi i både Sønderhav og Gråsten, men det franske madvenskab eksisterer nu blot i mindernes verden.

Sønderjysk stjernekok var prins Henriks madven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce