Samler tilbud til unge: Direktør har store forventninger til ny uddannelse

- Det er på mange måder en stor dag. Tak til alle - medarbejdere, bestyrelse og direktionen - for, at det er lykkedes at få det hele klar. Det har langt fra været en selvfølge, at det ville ske, for den sidste lovgivning faldt først sent på plads, sagde borgmester Thomas Andresen (V) blandt andet i sin tale ved indvielsen af FGU Aabenraa. Foto: Claus Thorsted

Samler tilbud til unge: Direktør har store forventninger til ny uddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag blev den nye ungdomsuddannelse FGU Sønderjylland officielt indviet. I Aabenraa får uddannelsen til huse i Merittens tidligere lokaler i Østergade i Rødekro, hvor medarbejderne har knoklet for at få det hele klar.

Rødekro: Gymnasiet, handelsskolen, erhvervsskole. Den slagne vej til en ungdomsuddannelse. Den, de fleste følger.

Men der er nogle, der aldrig kommer af sted. Eller ryger i grøften undervejs.

For de unge har der hidtil været forskellige alternativer som eksempelvis produktionsskoler eller VUC. Det er slut nu. Fremover bliver de alle samlet ét sted: Den forberedende grunduddannelse, FGU.

FGU Aabenraa kunne mandag holde officiel indvielse i produktionsskolen Merittens tidligere lokaler i Østergade i Rødekro, hvor de godt 110 elever torsdag havde første skoledag. Nogle nye, andre allerede godt kendt med stedet.

Den nyansatte leder af FGU Aabenraa, Anja Klastrup, der kommer fra en stilling som uddannelseschef på IBC-tilbuddet "Unge i Centrum", forklarer, at der fra dag ét er gang i alle fire spor på den nye uddannelse - basisforløbet, som alle nye elever skal igennem, og hvor dansk og matematik er obligatorisk, og så de tre grene, hvor fokus er på enten faglig undervisning, værkstedsundervisning eller undervisning, hvor en stor del af forløbet foregår på en praktikplads.

FGU Sønderjylland
  • FGU Sønderjylland har hovedkontor i Sønderborg og skoler i Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder.
  • I forbindelse med oprettelsen af FGU Sønderjylland er alle tidligere medarbejdere på produktionsskolerne og VUC, der arbejdede med målgruppen, overdraget til den nye organisation.
  • Det er Aabenraa Kommunes UU - Ungdommens Uddannelsesvejledning - der visiterer elever til FGU. Ud over et fast grundbeløb til FGU betaler kommunen også per elev - dog kun 2/3 af, hvad en plads koster. Staten betaler resten.
Eleverne sang, mens Merittens mangeårige musiklærer Shane Dhiman, der nu kan kalde sig FGU-lærer, sørgede for guitarspillet, da den nye FGU-sang blev fremført. Foto: Claus Thorsted
Eleverne sang, mens Merittens mangeårige musiklærer Shane Dhiman, der nu kan kalde sig FGU-lærer, sørgede for guitarspillet, da den nye FGU-sang blev fremført. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Flere undervisningslokaler

- Det primære mål er at gøre de unge klar til at møde de krav, der er, når de skal videre med enten en uddannelse eller et arbejde. For nogle har vejen indtil nu været meget ujævn, mens andre måske bare lige er røget i problemer, fordi de mangler et enkelt fag, forklarer Anja Klastrup, der videre fortæller, at skolen har tænkt sig at gøre meget ud af, at eleverne på de forskellige spor også blandes.

Selv om lokalerne jo er indrettet til skole, så har de 22 FGU Aabenraa-medarbejdere alligevel haft travlt. Første arbejdsdag var først 1. august, og ved siden af planlægningen af undervisningsforløbene har der også skullet males og rykkes rundt:

- Vi har været i gang med at indrette traditionelle undervisningslokaler, da alle jo nu skal have dansk og matematik, ligesom vi også har ordblindeundervisning og dansk som andetsprog som en del af vores koncept, forklarer Anja Klastrup.

Nu skal I på banen

Hun kunne ikke selv være til stede ved den officielle indvielse mandag. Det kunne til gengæld både FGU Sønderjylland-direktør Bjarne Bonvang og Aabenraa-borgmester Thomas Andresen (V).

De glædede sig begge over det nye tilbud.

- Vi skriver historie i dag, for det er en af de største uddannelsesreformer nogen sinde, og det er min forventning, at det bliver en stor fordel for vores unge, lød det fra Bjarne Bonvang, der lovede eleverne, at skolen vil gøre alt for at støtte, hjælpe og også presse lidt, men:

- Det er jer selv, der sidder i førersædet, så nu forventer jeg, at I kommer på banen og engagerer jer.

Skønt med en ny start

Og det engagement fejlede hos nogle af eleverne i hvert fald ikke noget. De sang af hjertens lyst med på den nye FGU-sang, inden der var buffet og rundvisning.

Lærer Shane Dhiman spillede for på guitar. Den tidligere Meritten-lærer er nu FGU-lærer, og han var også godt tilfreds med nu endelig at komme i gang i nyt regi.

- Det er en virkelig dejlig fornemmelse at kunne skyde skibet af sted nu. Der har været tummel så længe, så det er skønt med en ny start, sagde musiklæreren, der oven i købet har været så heldig, at Østergade i Rødekro er den eneste af de fire FGU-adresser i Sønderjylland, hvor man kan vælge musik som tema.

Samler tilbud til unge: Direktør har store forventninger til ny uddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce