Politikernes fravær ligger mellem nul og 21 procent

De fleste af de politikere i Aabenraa, der havde højt fravær i 2018, har gode begrundelser i form af graviditet, barsel og sygdom. Arkivfoto.

Politikernes fravær ligger mellem nul og 21 procent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syv politikere i Aabenraa havde mere end 10 procents fravær fra møderne i 2018. Mange af dem havde dog en rigtig god grund - for eksempel barsel og sygdom. Fire af de folkevalgte havde slet ingen fravær.

AABENRAA: Er man valgt til et byråd, skal man møde op, når der indkaldes til møde. Det gælder både møderne i byrådssalen og i de stående udvalg. Der er nemlig tale om et såkaldt borgerligt ombud. Har man sagt ja til at lade sig vælge, så fanger bordet.

Men politikere kan ligesom alle andre få lovligt forfald, og derfor er det ikke altid, at byråd og udvalg er fuldtallige.

JydskeVestkysten har kigget på fraværsprocenterne i 2018 og fundet syv politikere, der har været væk i mere end ti procent af de møder, de har været indkaldt til i byråd eller stående udvalg. Vi har dog fraregnet de byrådsmøder, hvor der har været indkaldt en suppleant i stedet - idet vælgerne dermed kan siges at være repræsenteret gennem suppleanten.

I opgørelsen har vi for nemheds skyld også medregnet de møder, hvor politikerne var fraværende i noget af tiden - enten fordi de gik før tid, eller fordi de ankom til mødet noget senere.

Til sammenligning fandt Aarhus Stiftstidende ved en opgørelse i 2018 ni politikere, der havde været fraværende i mere end ti procent af møderne. Byrådet i Aarhus består ligesom byrådet i Aabenraa af i alt 31 medlemmer.

Politikernes fraværsprocent afhænger af, hvor mange udvalg, de har plads i. Hvis en politiker for eksempel har været fraværende fra fem møder og både sidder i byrådet, i økonomiudvalget samt i et tredje udvalg, bliver vedkommendes fraværsprocent lavere, end den kollega, der også har været væk fem gange, men sidder i færre udvalg.

Fire uden fravær
Fire politikere i Aabenraa er slet ikke noteret for fravær i løbet af 2018.Det er Søren Frederiksen (V), Karsten Meyer Olesen (S), Ejler Schütt (DF) og Ida Smed Metze (DF).

Jette Julius

Baggrunden for, at vi kigger nærmere på byrådsmedlemmernes fraværsprocenter er et møde i vækstudvalget for land og by for nylig. Her valgte byrådsmedlem Jette Julius Kristiansen (DF) at gå tidligere, fordi hun gerne ville deltage i et debatmøde på Folkehjem med partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Hun fik efterfølgende et par kritiske bemærkninger fra gruppeformand Ejler Schütt (DF) og borgmester Thomas Andresen (V).

I styrelsesvedtægten for Aabenraa Byråd er nævnt en række ting, der kan være lovlige årsager til fravær, men et debatmøde med en partiformand er ikke en af dem. De lovlige grunde kan være helbredstilstand, graviditet, barsel, adoption, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller ferie.

De ti mest fraværende

I 2018 var det disse ti politikere, der havde det største fravær i Aabenraa Byråd:

  • Signe Bekker Dhiman (S): 21,7 procent
  • Carina Underbjerg (V): 20,5 procent
  • Jens Wistoft (V): 15,3 procent
  • Arne Leyh Petersen (DF): 14,9 procent.
  • Kim Brandt (S): 11,7 procent
  • Lars Kristensen (V): 11,3 procent
  • Jette Julius Kristiansen (DF) 10,8 procent
  • Povl Kylling Petersen (S) 8,5 procent
  • Jens Bundgaard (EL) 8,1 procent
  • Christian Panbo (S) 7,8 procent

Politikernes fravær ligger mellem nul og 21 procent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce