Nu får alle elever mulighed for at lege med robotter

Da forløbet "Den Gode Skole" blev evalueret i Grænsehallerne i foråret, stod Mirjam Veggerby fra 8.a. på Stubbæk Skole klar til at forklare, hvordan små Lego-robotter virkede. Nu får elever på alle kommunens folkeskoler mulighed for at lege med robotter i forskellige afskygninger. Arkivfoto: Claus Thorsted

Nu får alle elever mulighed for at lege med robotter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkeskolerne kan komme i gang med at opgradere deres netværk, så det står mål med visionerne om at gøre undervisningen mere digital. Fjordskolen-byggeri yderligere forsinket. Vi slår ned på fem punkter fra børne- og uddannelsesudvalget sidste møde i år.

Aabenraa: Børne- og uddannelsesudvalget i Aabenraa Kommune holdt tirsdag årets sidste møde, og her kunne det konstateres, at færdiggørelsen af den nye specialskole, Fjordskolen i Kruså, trækker ud.

Til gengæld var der godt nyt på andre områder. Skolerne kan komme i gang med at opgradere deres netværk, der var 200.000 kroner til legeplads i Løjt, og kommunens folkeskoler formår at holde på eleverne.

1) Skolebyggeri trækker ud

Terapibassinet skulle have været færdigt allerede i august. Selve skolen omkring efterårsferien. Men det trækker ud med, at kommunens nye specialskole i Kruså bliver færdig. Ommen & Møller, der har bygget Fjordskolens nye terapibassin, fandt nogle fejl i den sidste gennemgang, som er ved at blive udbedret.

På skolen, hvor det er en blanding af renovering og nybyggeri, er det nybyggeriet til afdeling B for de multihandicappede børn, der endnu ikke er færdigt som planlagt.

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Kirsten Nørgaard Christensen (V), forventer, at skolen vil være klar i begyndelsen af 2019, men det er ikke noget, der haster, fordi eleverne først flyttes fra Aabenraa til Kruså til sommerferien.

Derfor er der heller ingen bøder til bygherren, som der ellers normalt er, når afleveringsfrister bliver overskredet.

2) Netværk opgraderes

Aabenraa Byråd satte i budgetaftalen sidste år 15,1 millioner kroner af til it og digitalisering på kommunens 18 folkeskoler. Efter ansøgning fra forvaltningen for skole- og undervisning bliver der nu frigivet 1,6 millioner kroner af de penge til at opgradere netværkerne rundt på skolerne.

Der er lige nu stor forskel på, hvor meget kapacitet der er på de forskellige skoler, så bevillingen skal sikre, at der alle steder er så meget båndbredde, at eleverne kan benytte de digitale undervisningsprogrammer, de skal bruge.

Derudover er der frigivet 200.000 kroner til indkøb af udstyr så som droner og små robotter, som de enkelte skoler vil kunne låne til et undervisningsforløb.

3) Kurdere fik nej

Kurdisk Forening i Aabenraa havde bedt om et møde med børne- og uddannelsesudvalget for at høre, om der var mulighed for at oprette hold med modersmålundervisning.

- Det kan vi ikke i henhold til lovgivningen, forklarer formand Kirsten Nørgård Christensen med henvisning til forvaltningens sagsfremstilling, hvor der står, at "lovgivingen giver ikke hjemmel til at tilbyde modersmålundervisning til elever, der er statsborgere uden for EU/EØS (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde)".

Foreningen kom dog ikke til at gå helt forgæves.

- Vi har valgt at sende foreningen videre til byrådets integrationsudvalg, da det måske kan være behjælpelige på andre måder. For eksempel med at stille lokaler til rådighed, siger Kirsten Nørgård Christensen.

4) Folkeskoler er populære

Skoleforvaltningen har været ved at lave sin årlige opgørelse over, hvor kommunens skoleelever går i skole. Om de vælger den lokale folkeskole, en folkeskole i et andet skoledistrikt eller privatskole.

- Tallene overrasker os faktisk lidt, for selv om vi har mange privatskoler, fordi vi har tyske skoler, så ligger vi på landsgennemsnittet på 16 procent, oplyser Kirsten Nørgård Christensen (V), formand for børne- og uddannelsesudvalget.

Af tallene ses det, at en del af de skoledistrikter, hvor den lokale skole kun går til og med 6. årgang, vælger flere elever at søge væk før tid. I skoledistrikt Bolderslev går 32 procent af eleverne på en anden folkeskole end Bolderslev Skole, for Genner Skole er procentdelen 24.

5) Penge til legeplads

Det er efterhånden en evighed, siden Aabenraa Byråd besluttede sig for at nedlægge alle selvejende fritidshjem og klubber i kommunen. Overenskomsten med alle institutionerne blev derfor sagt op. I en enkelt, Fritidshjemmet Regnbuen i Løjt, var der en mindre formue efter salget af bygninger på Løjt Skolegade 27 til Aabenraa Kommune.

Det er nu afgjort, hvad de penge skal bruges til. 200.000 kroner købes der legeredskaber for, som doneres til Løjt Kirkeby Skole, mens resten - omkring 400.000 kroner - overføres til genopbygningen af FDDB's feriekoloni, Naldtanglejren.

Nu får alle elever mulighed for at lege med robotter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce