Myndighed vender på en tallerken: Udvist mor kan få lov til at blive

Ægteparret Nina Ajanovic og Adnan Dedovic har grædt meget den seneste tid. Men nu har de endelig fået en besked, de kan glæde sig over. Foto: Timo Battefeld

Myndighed vender på en tallerken: Udvist mor kan få lov til at blive

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udlændingenævnet erkender fejl i en sag, hvor bosniske Nina Ajanovic fra Aabenraa har fået inddraget sin opholdstilladelse. Derfor kan hun nu blive i landet, mens hendes klagesag afgøres. I første omgang mente nævnet ellers noget andet.

Aabenraa: Det har været nogle turbulente dage for en lille bosnisk familie fra Aabenraa.

Moderen i familien, 28-årige Nina Ajanovic, har fået besked på, at hun skal forlade landet senest den 29. november. Sagen er nemlig den, at hun og hendes mand, 26-årige Adnan Dedovic, har været gået fra hinanden i en kort periode. Fordi deres ægteskab har været selve forudsætningen for hendes opholdstilladelse, er den derfor blevet inddraget, og Nina Ajanovic har ikke længere ret til at opholde sig i Danmark.

Det kastede i slutningen af oktober familien - som også tæller deres lille datter Dalal på 14 måneder - ud i et følelsesmæssigt stormvejr. Nina Ajanovic, som har været i Danmark siden 2016, har ikke noget netværk i hjemlandet Bosnien, og hvad skulle der ske med deres lille datter?

- Vi føler, vi har været fanget i helvede, siger Adnan Dedovic, som selv har boet i Danmark i 18 år. Til daglig kører han sygetransport for Ambulance Syd.

Det er helt Kafka'sk. Nævnet undskylder ikke engang, at de har givet en fejlagtig vejledning. Tænk, hvis hun havde pakket sine ting og var rejst ud af landet.
Advokat Kjeld Christensen
Siden Nina Ajanovic kom til landet i 2016, har familien levet af Adnan Dedovic' løn fra Ambulance Syd. Vi har aldrig krævet noget af samfundet, og vi ønsker at arbejde, lyder det fra de to. Foto: Timo Battefeld
Siden Nina Ajanovic kom til landet i 2016, har familien levet af Adnan Dedovic' løn fra Ambulance Syd. Vi har aldrig krævet noget af samfundet, og vi ønsker at arbejde, lyder det fra de to. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

- Vi har prøvet

I brevet fra Udlændingestyrelsen, der oplyser familien om inddragelsen af Nina Ajanovic' opholdstilladelse, gemte der sig dog en mulighed: Hvis hun klagede over afgørelsen inden for syv dage, kunne hun blive i landet, indtil der blev truffet en afgørelse i hendes klagesag. Det gjorde familien og håbede så, det kunne give noget ro, mens de fandt ud af, hvad der skulle ske.

Derfor slog det også ekstra hårdt, da Udlændingenævnet - som behandler klager på udlændingeområdet - meddelte Nina Ajanovic, at der ikke var grundlag for at tillægge klagen opsættende virkning. På almindelig dansk betyder det, at hun stadig skal rejse ud den 29. november, som Udlændingestyrelsen har afgjort.

De to instanser mener altså tilsyneladende to forskellige ting.

- Vi har prøvet at leve op til alt, myndighederne kræver af os, og vi respekterer hver eneste regel i det her samfund. Men det er åbenbart ikke nok, siger Adnan Dedovic.

- Måske vi har overset noget

Familien tog kontakt til JydskeVestkysten, som efterfølgende tog kontakt til Udlændingestyrelsen. Her holdt man fast i, at Nina Ajanovic har ret til opsættende virkning, hvis klagen blev modtaget inden for fristen, og så kan hun søge om ny ægtefællesammenføring her i landet og ikke fra hjemlandet Bosnien.

Men Udlændingestyrelsen oplyste også, at det i sidste ende er Udlændingenævnet, som tager stilling til opsættende virkning.

- Hvis nævnet fastholder, må hun rejse hjem og ansøge om ægtefællesammenføring, skriver Udlændingestyrelsen i e-mail.

Hos Udlændingenævnet fik piben dog pludselig en anden lyd, da JydskeVestkysten ringede.

- Der er ikke nogen, der er ufejlbarlige, og det kan være, vi har overset noget. Det kan også være, vi har en god forklaring, sagde sekretariatschef Michael Lohmann Kjærgaard og opfordrede familien til at kontakte nævnet hurtigst muligt.

Det havde den allerede gjort igennem advokat Kjeld Christensen, og ganske få timer efter JydskeVestkystens henvendelse til Udlændingenævnet, kom den glade besked: Nina Ajanovic har alligevel lov til at blive i Danmark, indtil klagesagen er afgjort.

- Det hele bliver godt

Ægteparret, som har grædt mange tårer den seneste tid, er lettet.

- Vi har fået livet tilbage, siger Adnan Dedovic.

Nu er planen, at Nina Ajanovic skal bestå sin danskundervisning og gå i gang med det fuldtidsarbejde, hun har fået.

- Og når nævnet har kigget på vores klage, skal det hele nok blive godt, siger Adnan Dedovic.

Ellers er der, ifølge Udlændingestyrelsens oplysninger, mulighed for at søge ægtefællesammenføring på ny.

Advokat Kjeld Christensen er ikke imponeret over behandlingen af det bosniske ægtepar.

- Det er helt Kafka'sk. Nævnet undskylder ikke engang, at de har givet en fejlagtig vejledning. Tænk, hvis hun havde pakket sine ting og var rejst ud af landet, siger han.

Det har ikke været muligt at få en forklaring på, hvordan fejlen kunne ske, da Udlændingenævnet har lukket for telefontid.

Myndighed vender på en tallerken: Udvist mor kan få lov til at blive

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce