Ministre i krydsild: Folketingspolitikere vil hjælpe kommune til at slippe for migrant-regning

Peter Kofod (DF), retsordfører og valgt i Aabenraakredsen, mener, at Udlændingestyrelsen eller Udlændinge- og Integrationsministeriet må klare regningen for indkvartering og forplejning af migranter tilbage i 2015. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Ministre i krydsild: Folketingspolitikere vil hjælpe kommune til at slippe for migrant-regning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er en ommer, når Rigspolitiet vil tørre en regning for indkvartering og forplejning af migranter tilbage i 2015 af på Aabenraa Kommune, mener en række lokale folketingsmedlemmer. Staten - og ikke politi eller kommuner - må til lommerne, lyder det.

Aabenraa: Står det til flere sønderjyske folketingspolitikere skal Aabenraa Kommune ikke betale regningen for indkvartering og forplejning af de migranter, som strømmede over grænsen i september 2015.

- Jeg mener, det mest oplagte er, at Udlændingestyrelsen eller Udlændinge- og Integrationsministriet betaler for det. Det skal hverken være politiet eller Aabenraa Kommune, for det vedrører ikke dem, synes jeg. Det er helt urimeligt, at der er kommuner, der betaler, fordi de har en bestemt beliggenhed, siger Peter Kofod (DF), der er valgt i Aabenraakredsen og sit partis retsordfører.

- Det kan ikke passe, at skatteborgerne i Aabenraa Kommune skal punge mere ud end andre, fordi det er en grænsekommune, slår han fast.

Peter Kofod vil nu tage sagen op med den relevante minister. Folketingskollega Jesper Petersen, der er valgt for Socialdemokratiet i Sydjyllands Storkreds, er helt på linje med Kofod.

- Jeg synes ikke, det lyder rimeligt, at de kommuner skal sidde tilbage med regningen, bare fordi de ligger tæt op ad grænsen, siger Jesper Petersen, som dermed også tænker på Lolland Kommune, der med Rødbyhavn som base brugte en million kroner på indkvartering og forplejning af migranter.

- Jeg går ud fra, at Venligboerne i Aabenraa Kommune laver et fakkeltog med en indsamling og betaler, hvis det skulle kikse med en anden løsning. Jeg har i mange år hørt fra dem, at det her skulle være en fantastisk forretning.
Peter Kofod (DF), folketingsmedlem
Eva Kjer Hansen (V) synes, det er fint, hvis det kommer op at vende, hvem der skal betale regningen for indkvartering og forplejning af migranterne, der strømmede over grænsen i 2015. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Eva Kjer Hansen (V) synes, det er fint, hvis det kommer op at vende, hvem der skal betale regningen for indkvartering og forplejning af migranterne, der strømmede over grænsen i 2015. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

Økonomi- og indenrigsminister ind i sagen

Jesper Petersen køber ikke helt Rigspolitiets argument om, at det hører ind under det kommunale beredskab.

- Jeg kan ikke tro, de aftaler, der er lavet om finansieringen af beredskabet, på nogen måde kan have taget højde for den situation, som opstod og var så voldsom og udgiftskrævende. Det lyder som om, man prøver at tørre en regning af på kommunen, mener Jesper Petersen.

- Jeg vil ikke pege på en bestemt adresse, men det bør være en regning, Staten samler op, siger Jesper Petersen, der også vil drage en minister ind i sagen:

- Jeg vil bede Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA) som kommunernes minister (økonomi- og indenrigsminister, red.) om at forholde sig til, om det kan være rimeligt.

Partifællen Benny Engelbrecht fra Gråsten kalder det en "mærkelig historie".

- Jeg kan godt forstå, de (Aabenraa Kommune, red.) undrer sig, og jeg forstår det heller ikke, understreger Benny Engelbrecht, der dog ikke vil klandre politiet.

- Det her er en særlig situation, fordi der var fuldstændig kaos i 2015, hvor Aabenraa bare leverede varen, siger han.

Justitsminister ind i sagen

Ifølge socialdemokraten burde man have taget udgiften til indkvartering og forplejning af migranterne med, da man i 2016 og 2017 betalte for de teltlejre, der også var én af i Søgårdlejren. En lejr, der aldrig kom i brug.

- Når vi har kunnet fyre for gråspurvene på den måde, er det uanstændigt, at vi lader Aabenraa Kommune hænge på sådan en regning. Derfor vil jeg også tage kontakt til justitsministeren (Søren Pape Poulsen (K), red.) og sige, at det ikke er godt nok. Det må vi kunne gøre om, forklarer Benny Engelbrecht.

Venstres Eva Kjer Hansen, som er bosiddende i Aabenraa Kommune, peger ikke på, hvor pengene skal komme fra, men hun synes, der er grund til at diskutere emnet.

- Jeg synes, det en god idé, at vi får prøvet sagen af. Aabenraa Kommune har påtaget sig en opgave på vegne af os alle sammen, og derfor synes jeg, der er god grund til, at de stiller spørgsmål til, hvem der skal betale regningen, forklarer Eva Kjer Hansen, der er minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Ministre i krydsild: Folketingspolitikere vil hjælpe kommune til at slippe for migrant-regning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce