Mindretal jubler over at blive kulturarv

Mindretallene er synlige og værdsatte medlemmer af grænselandets befolkninger. Her det danske årsmøde i Garding. Arkivfoto.

Mindretal jubler over at blive kulturarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det dansk-tyske grænseland med den fredelige sameksistens mellem nationer og folkegrupper er nu en del af den tyske kulturarv. Hermed følger Tyskland Danmarks eksempel.

FLENSBORG: Det dansk-tyske grænseland blev tirsdag en del af den tyske kulturarv. Det var udfaldet af den seneste konference mellem de tyske delstaters kulturministre, skriver den såkaldte kulturministerkonference på sin hjemmeside, kmk.org. Beslutningen er truffet i samråd med den tyske Unesco-komite.

Grænselandets fredelige sameksistens mellem flertal og mindretal har efterhånden fået modelkarakter.

- Mange grupper fra udlandet som for eksempel Ukraine, de baltiske lande, Balkan og Israel har allerede taget turen til Flensborg og den dansk-tyske grænseregion for at lære modellen at kende på nært hold. Den kan tjene som eksempel og inspiration til succesrig konfliktløsning og et fredeligt samliv mellem mindretal og flertal, hedder det i de tyske kulturministres begrundelse for udnævnelsen.

Både nord og syd for grænsen glæder mindretallene sig over beslutningen.

Med mindretalsmodellen i det dansk-tyske grænseland har vi opnået noget, der virkelig er værd at vise frem.
Formand Jon Hardon-Hansen, Sydslesvigsk Forening.

Værd at vise frem

- Vi er enormt glade. Med mindretalsmodellen i det dansk-tyske grænseland har vi opnået noget, der virkelig er værd at vise frem. For vores forfædre er det lykkedes at slå bro over en kløft, der andre steder i Europa og resten af verden er uovervindelig. Statussen som kulturarv skaber opmærksomhed om, at den slags er muligt, mener Jan Hardon-Hansen, der er formand for det danske mindretals kulturelle sammenslutning, Sydslesvigsk Forening.

Tilfredsheden fremgår af den pressemeddelelse, som det danske og det tyske mindretal i fællesskab har udsendt efter udnævnelsen.

- Vores fredelige og konstruktive samarbejde er bestandigt blevet mere intensivt i de sidste mange årtier og får fortidens voldsomme og uforsonlige konflikter til at forekomme uvirkelige for de yngre generationer. Derfor er det vigtigt, at huske vores udgangspunkt og at denne situation ikke er nogen selvfølge, konstaterer Hinrich Jürgensen, der står i spidsen for det tyske mindretalsorganisation, Bund deutscher Nordschleswiger.

Vil være verdensarv

De to mindretals organisationer anmodede i år om, at grænselandet skulle være kulturarv i både Danmark og Tyskland. I Danmark er beslutningen allerede truffet tidligere, og Tyskland har nu fulgt trop.

Håbet er, at grænselandet senere kan blive anerkendt af Unesco som en del af verdens kulturarv.

Mindretal jubler over at blive kulturarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce