Markante erhvervskvinder: Koch er en ener i luftfarten

Siden 2015 har Lone Koch været direktør for Alsie Express i Sønderborg. Foto: Timo Battefeld

Markante erhvervskvinder: Koch er en ener i luftfarten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når direktøren for Alsie Express i Sønderborg Lone Koch mødes med de andre europæiske chefer i branchen, er hun eneste kvinde.

Sønderborg: 62-årige Lone Koch har i over en menneskealder været en del af flybranchen. En lang periode i det tidligere Cimber og de seneste små fire år som administrerende direktør for Alsie Express med 25 ansatte og ruteflyvning mellem Sønderborg og København.

- Man skal turde stole på, at man er dygtig nok. Man skal ikke lave om på sig selv, siger direktøren for Alsie Express, der også har været erhvervschef i Sønderborg Vækstråd.

Lone Koch er helt bogstavelig en ener i branchen. Da hun for nylig var til møde i brancheorganisationen European Regions Airline Association, var hun eneste kvinde blandt de 75 chefer.

- Ledergrupper består ofte af mænd med stort selvværd og faglige kompetencer. De har deres eget sprog og hierarki, og det skal man ikke forsøge at ændre på. Som kvinde skal man bruge mange kræfter på at få faglig anerkendelse og vise, at man kan lede på andre måder end mændene, forklarer Lone Koch.

Allerede som 23-årig fik datteren af Cimber-stifter Ingolf Nielsen sit første lederjob, da hun blev chefstewardesse i familievirksomheden. Lone Koch har svært ved at sætte antal timer på sin arbejdsuge. Job og fritid flyder sammen, så det er ikke noget, hun går og tæller.

Serie om kvindelige ledere
JydskeVestkysten portrætterer hen over påsken en række markante sønderjyske erhvervskvinder fra forskellige brancher. Vi sætter fokus, hvad det sværeste er ved at være kvinde i et lederjob, og om det er sværere at blive leder som kvinde. Men også om der er fordele ved at være kvindelig leder, og hvad der er en god leder i en moderne virksomhed.
Lone Koch er som datter af Cimber-stifter Ingolf Nielsen flasket op med luftfart. Foto: Timo Battefeld
Lone Koch er som datter af Cimber-stifter Ingolf Nielsen flasket op med luftfart. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

Ikke plads til piv

Lone Koch kan fortælle om en flybranche, hvor kun fire procent af piloterne i dag er kvinder. Dog ikke hos Alsie Express, hvor det er 20 procent.

- De unge piger i dag har en enorm styrke, fordi de har gode uddannelser og er gode til et tilegne sig viden. Det svære kommer, når det skal omsættes til virkelighed, siger Lone Koch, som for nylig spurgte fem kvinder i hendes administration, om de havde overvejet at blive ledere.

- Så stoppede samtalen pludselig. Det havde de slet ikke. Jeg gøre meget for at opfordre kvinder til at blive ledere.

Da hun blev leder for små 40 år siden, var der ikke noget, der hed lederuddannelse. Man blev bare smidt ud i det og måtte lære undervejs. Det var ikke altid nemt at lede stewardesserne, hvoraf mange var ældre end hende selv.

- Men jeg er vokset op i en mandeverden, hvor der ikke var plads til noget piv. I Cimber kiggede man på evnerne, og jeg ville gerne lede. Det har altid faldet mig naturligt, siger Koch, der også var i elevrådet og håndboldtræner.

Som leder kan man ifølge Lone Koch ikke undgå at føle sig stresset i perioder, men kunsten er at geare ned igen. Tiden hvor Cimber gik konkurs var hård, men hun har aldrig været syg af stress.

Lone Koch
Er datter af navnkundige Ingolf Nielsen, som i 1950 grundlagde Cimber Air. Karrieren i luftfartbranchen blev indledt som stewardesse og fortsatte senere med at beklæde adskillige administrative lederstillinger lige fra marketing- og optimeringsansvarlig til at stå for de vigtige interline- og codeshare aftaler med andre luftfartselskaber.Lone Koch har siden 1975 været medlem af bestyrelserne for henholdsvis Cimber Air A/S, Cimber-Sterling og senest Alsie Express, som hun nu er administrerende direktør for. I 2013 blev Lone Koch ansat ved Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter med ansvar for EU-projektet Transformer. I november 2013 blev hun udnævnt til erhvervschef.

Skal stole på sig selv

Lone Koch bruger gerne Lille Per, når hun skal forklare forskellen på mandlige og kvindelige ledere. Når Lille Per skal ud i et regnevejr stiller mændene gummistøvlerne frem og siger til drengen, at dem skal han tage på, for ellers får han våde fødder.

Kvinderne gør det samme men følger op på, hvad Lille Per gør, når han er gået ud af døren.

- Kvinder er gode til at lytte. De har en god føling med organisationen og kan dermed mærke, om beslutningerne bliver som tiltænkt. Man skal stå ved sine beslutninger, men også have modet til at indrømme, at man ikke altid træffer de rigtig beslutninger. At man ikke mister respekt ved at lave dem om.

I 2012 forlod hun flybranchen i kølvandet på Cimbers konkurs, men vendte i slutningen af 2015 tilbage til faget, da hun blev administrerende direktør for Alsie Express, som i dag er inde i rivende udvikling med flere passagerer og opgaver.

- Man skal ikke lave om på sig selv, men lede som en kvinde. Kvinder er mere selvkritiske, men det må vi se at komme over. Vi skal turde stole på, at vi er dygtige nok, lyder rådet fra Lone Koch, der har kæreste, en søn og to børnebørn, som hun gerne passer i sin sparsomme fritid.

Markante erhvervskvinder: Koch er en ener i luftfarten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce