Kronprinsen: Fokus på det, der samler

Det er mit håb, at det tyske mindretal i fremtiden vil fortsætte med at vedligeholde og udbygge den bro, der er bygget mellem Deres hjemstavn og det danske samfund, som De lever i pagt med, sagde kronprinsen i sin tale.
Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Kronprinsen: Fokus på det, der samler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kronprinsens tale: Når kronprinsessen og jeg under vores besøg i dag oplever det tyske mindretals glæde og samhørighed med den egn og det land, som De er en del af, så varmer det om hjertet.

Det beviser, at man som mindretal kan leve et harmonisk liv i en grænseregion på trods af en anspændt og problemfyldt fortid.

Det er muligt, fordi De har evnet at fokusere på det, der binder os sammen snarere end det, der skiller os ad.

Selvom det er en del af demokratiets spilleregler, at deres rettigheder ikke er anderledes end flertallets, så er det ikke ensbetydende med, at flertallet nødvendigvis holder af Dem eller omvendt.

Der er talrige eksempler på mindretal, der mistrives, og går vi 50 år tilbage, var stemningen på disse kanter til tider anspændt, har jeg ladet mig fortælle.

Forholdet har heldigvis udviklet sig positivt siden dengang. Fra at være et nødvendigt onde, man måtte leve med, ser man i dag det tyske mindretal som en berigende del af det særlige, der altid har kendetegnet stemningen her i det sønderjyske.

De har som mindretal bevaret Deres egen identitet – plejet den og fastholdt den – samtidigt har De evnet at indgå i et større fællesskab og favnet de værdier og normer, der udgør hverdagen i det land, De bor i.
Det er ikke nogen nem opgave, og det tager tid.

Men udviklingen i forholdene for mindretallet i grænselandet mellem Tyskland og Danmark viser, at det kan lade sig gøre. Det er prisværdigt og lærerigt.

Det er mit håb, at det tyske mindretal i fremtiden vil fortsætte med at vedligeholde og udbygge den bro, der er bygget mellem Deres hjemstavn og det danske samfund, som De lever i pagt med – og sætter deres værdifulde præg på.

Det gør De på en sådan måde, at jeg roligt kan sige, at kronprinsessen og jeg i dag har følt os meget hjemme.

Kronprinsen: Fokus på det, der samler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce