Kommune erklærer krig mod naturens stille dræber

Den japanske pileurt er karakteristisk med dens hjerteformede blade og røde stængler. Foto: Claus Thorsted

Kommune erklærer krig mod naturens stille dræber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den japanske pileurt er en trussel mod andre planter og dyr, og nu er Aabenraa Kommune klar til at tage kampen op.

Aabenraa: - Vi går i krig mod den japanske pileurt.

Formanden for teknik- og miljøudvalget i Aabenraa Kommune, Arne Leyh Petersen (DF), og resten af politikerne i udvalget er ikke i tvivl. Der skal iværksættes en plan til bekæmpelse af den japanske pileurt, der også bliver kaldt naturens stille dræber.

Udbredelsen af japansk pileurt er kraftigt stigende i Danmark, og det gælder også i Aabenraa Kommune. I øjeblikket har kommunen kendskab til 130 lokaliteter, hvor planten har slået sig, men antallet er sandsynligvis væsentligt større, da man ikke har kendskab til alle forekomster på private arealer.

Japansk pileurt er på en liste over de 100 værste invasive arter i verden, og planterne er indført som prydplanter til Europa fra Østasien. De formerer sig ikke med frø i Danmark, men blot en centimeter stængel eller rod er nok til at etablere en ny plante.

Problemet med den japanske pileurt er, at den i kraft af dens konkurrenceevne er en stor trussel mod andre planter og dyr, men den kan også gøre skade på bygninger og veje.

Det vigtige er, at vi kan holde den i ave. Vi kan ikke udrydde den helt.
Kurt Andresen, næstformand i teknik- og miljøudvalget
Japansk pileurt
Japansk pileurt anses for at være en invasiv art i Danmark og har formået at udnytte en niche, hvor den relativt uden pres kan formere sig hurtigt.Pileurten skygger den naturlige vegetation ihjel og forringer de landskabelige og rekreative værdier, når den omdanner lysåbne arealer til tætte uigennemtrængelige bevoksninger.

Den breder sig hurtigt og kan på et år sætte syv meter lange rodudløbere. Den forsøges derfor lokalt såvel som på landsplan bekæmpet.

Kilde: Wikipedia
Japansk pileurt har en temmelig kraftig rod. Foto: Claus Thorsted
Japansk pileurt har en temmelig kraftig rod. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Umulig at udrydde

Den helt store udfordring med den japanske pileurt ligger i bekæmpelsen, som er meget vanskelig.

- Det vigtige er, at vi kan holde den i ave. Vi kan ikke udrydde den helt, siger Kurt Andresen (SP), der er næstformand i teknik- og miljøudvalget i Aabenraa Kommune.

Derfor har udvalget godkendt en kommunal strategi, der i første omgang løber over de næste fem år. Den indebærer, at der afsættes 50.000 kroner årligt de næste fem år til bekæmpelse af planten, man stopper med slåning af vejrabatter og lignende, hvor pileurt optræder, for at undgå spredning, og så skal borgerne i kommunen informeres om, hvordan de bør håndtere den japanske pileurt.

- Vi vil meget gerne have styr på den japanske pileurt, siger Arne Leyh Petersen.

I Storbritannien, hvor planterne er meget udbredte, er de årlige udgifter til bekæmpelse opgjort til ikke mindre end 165 millioner pund.

Kommune erklærer krig mod naturens stille dræber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce