Historiker fører an: 800 år med Dannebrog skal fejres

Historikeren Jan P. Jessen er tovholder, når der skal kippes med flaget for flaget i perioden omkring 15. juni, som er datoen for Valdemar Sejrs triumf ved slaget ved Tallinn i 1219, hvor Dannebrog ifølge legenden dalede ned fra himlen som guddommelig hjælp til den danske konge. Foto: Søren Gylling

Historiker fører an: 800 år med Dannebrog skal fejres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dannebrog fylder 800 år i år. Og selvfølgelig skal det fejres i Aabenraa, hvor Valdemar Sejr ifølge legenden første gang viste flaget for danerne. Turistforeningen har fået 100.000 kroner til koordinering og markedsføring af arrangementer i forbindelse med jubilæet.

Aabenraa: I Vordingborg planlægger man en "gigantisk jubilæumsfest". Danmarks-Samfundet, der nok er mest kendt for at sælge små Danneborgs-mærker af stof, har også omfattende aktiviteter på bedding i anledning af, at det i år er 800 år siden, vores smukke flag ifølge legenden dalede ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i Estland.

Da Poul Stenderup, formand for Turistforeningen for Aabenraa & Grænselandet, så det, var hans første tanke "det skal Aabenraa da også være en del af".

- Aabenraa er jo lige så central som Vordingborg i den fortælling, så vi skal da ud og markedsføre Aabenraa som Dannebrogs by, siger han.

Legenden fortæller nemlig videre, at da Valdemar Sejr vendte tilbage fra triumftoget i Estland, valgte han at sejle til Aabenraa, hvor han ved Kongehøjen i Hjelm Skov for første gang præsenterede flaget for danerne.

- Så der er da al mulig grund til at fejre det her, som formanden for turistforeningen forklarer.

Lokal sammenhængskraft
Selv om flagets fald fra himlen i Estland ligesom landgangen med Dannebrog i Aabenraa er en legende, så skal det ikke holde os fra at fejre begivenheden, mener Jan P. Jessen.- Identitet er altid sammensat af lige så mange legender som fakta. Holger Danske bliver hvert år besøgt af tusinder, der ikke forventer, at han redder riget. Alligevel er han en del af national-identiteten. Tilsvarende bidrager projektet Dannebrog 800 til fælles identitet gennem erindringskultur og konkrete erindringssteder, forklarer han i oplægget til mandagens møde, og det er derfor ikke tilfældigt, at projektet har fået undertitlen "Lokal mytologi skaber sammenhængskraft".

Lidt af en folkefest

Derfor har turistforeningen søgt - og fået - 100.000 kroner fra Business Aabenraas Sund Vækst-pulje. Penge, der skal bruges til projektet "Dannebrog 800", som skal koordinere og markedsføre arrangementer, der på den ene eller anden måde bidrager til fejringen af 800-års jubilæet.

- Det er ikke meningen, vi selv skal lave events, men vi vil gerne motivere museer, foreninger, spejdere, kirken til at sætte noget i gang, og så vil vi koordinere og markedsføre tingene, forklarer Poul Stenderup tanken bag det, han håber kan blive lidt af en folkefest.

Der er nedsat en styregruppe bestående af repræsentanter fra turistforeningen, Aabenraa Byhistorisk Forening, Aabenraa Provsti og Museum Sønderjylland, og som projektleder er ansat historikeren Jan P. Jessen, der er kendt som foredragsholder og som tidligere leder af Den Slesvigske Samling.

I fuld gang på Facebook

Jan P. Jessen har allerede været i fuld gang med at oprette en Facebook-side - www.facebook.com/800db - hvor han fortæller om projektet og løbende vil holde følgerne opdateret om, hvad der arbejdes med. VisitAabenraas hjemmeside har også under "Det Sker" fået en Dannebrogs-fane, og mandag klokken 14 er historikeren mødeleder, når der i byrådssalen på det gamle rådhus i Aabenraa er indkaldt til opstartsmøde.

- Vi håber selvfølgelig, at rigtigt mange vil være med, og jeg ved da, at nogen allerede er i gang med at udtænke arrangementer, siger projektlederen og nævner museet i Rens, Mellem Slesvigs Grænser, der overvejer en udstilling med udgangspunkt i objekter, der har Dannebrog som motiv.

- Der har også været god, positiv respons på Facebook-siden allerede, så det skal nok lykkes, lyder det optimistisk fra Jan P. Jessen.

Historiker fører an: 800 år med Dannebrog skal fejres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce