Forudsigelse: Sønderjysk rågeplage bliver værre næste år

Rågekolonier kan være en plage, fordi råger er meget højrøstede - især i yngletiden. TinglevForum har været nødt til at flytte grundlovsarrangementet i Byskoven på grund af de mange råger. Arkivfoto.

Forudsigelse: Sønderjysk rågeplage bliver værre næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Reguleringsjæger fra Aabenraa Kommune forudser, at antallet af råger i Byskoven i Tinglev vokser.

Tinglev: Hvis borgerne i Tinglev synes, at de er plagede af råger og rågeskrig i denne tid, så må de nærmest frygte næste år: Der er nemlig udsigt til endnu flere råger i Byskoven.

Det mener Aksel Bek fra Gårdeby, og han har noget at have sine forudsigelser i. Han er en af de reguleringsjægere, som Aabenraa Kommune bruger, når rågekolonier er blevet for store.

- I 2018 blev der ikke reguleret ret meget på rågerne i Byskoven i Tinglev, og derfor er der mange unger fra sidste år. De er klar til at yngle, når de er to år - det vil sige næste forår, forklarer han.

Aksel Bek og de øvrige reguleringsjægere må ikke bare tage ud og skyde råger på eget initiativ. Det sker altid på foranledning af Aabenraa Kommune, og kommunen skal først have tilladelse til reguleringen hos Naturstyrelsen.

Kommunen tager typisk initiativ til en regulering af en rågekoloni, når der kommer klager fra naboerne.

Klar igen 10. maj
Reguleringsjægerne tager ud for at skyde råger i Byskoven igen fra den 10. maj.På det tidspunkt må de voksne fugle ikke skydes, men det må til gengæld ungerne, hvis de har forladt reden.

Skrig hver dag

Aksel Bek og hans kolleger blev bedt om at regulere flokken i det tidlige forår, men alligevel er der flere ynglende fugle i år end sidste år. Aksel Bek vurderer, at der er cirka 140 reder med unger i Byskoven i øjeblikket. I 2018 var der omkring 110 reder.

- Vi var i Byskoven hver dag i tre uger i vinter, men bestanden er alligevel vokset meget, siger Aksel Bek, der mener, at jægerne har gjort den indsats, de skulle.

Regulering af rågebestanden i en lille skov midt inde i en by er dog ikke helt nem. Kuglerne må nemlig ikke falde ned i de omkringliggende haver. Derfor er jægerne nødt til at skyde så meget lodret op i luften som muligt, så kuglerne falder mere eller mindre lodret ned.

Aksel Bek forklarer, at rågerne i Byskoven ikke kan nøjes med den føde, der findes i parcelhushaverne. Langt den største del af føden finder de på markerne. De æder en del skadevoldende insekter som for eksempel stankelben, men en stor del af deres føde består af korn og spirende afgrøder.

Forudsigelse: Sønderjysk rågeplage bliver værre næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce