Forening stifter ny pris for at passe på historien

Aabenraa Byhistoriske Forening stifter en ny bevaringspris, og i år bliver den givet til et hus på Slotsgade. Formand for foreningen, Svend Nielsen, mener en pris er nødvendig for at holde fokus på hvor vigtigt det er at passe på de bevaringsværdige huse.Foto: Claus Thorsted

Forening stifter ny pris for at passe på historien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aabenraa Byhistoriske Forening stifter en ny bevaringspris, som foreningen sammen med Ugeavisen Aabenraa første gang uddeler den 7. februar. I år bliver der fokuseret på Slotsgade, hvor tre huse er nomineret til prisen. Foreningen mener, at en pris er nødvendig for at bevare fokus på hvor vigtigt det er at passe på de bevaringsværdige huse i Aabenraa.

Aabenraa: Fokus på de bevaringsværdige huse er nødvendigt, mener Aabenraa Byhistoriske Forening, og derfor uddeler foreningen sammen med Ugeavisen Aabenraa den 7. februar for første gang en ny bevaringspris: Prisen for det bedst bevarede hus i Slotsgade.

Det sker, fordi Aabenraa Kommune har valgt kun at uddele sin bevaringspris hvert andet år, og det er for lidt, mener Byhistorisk Forening.

- Vi skal blive ved med at have fokus på, hvor vigtigt, det er at passe på de bevaringsværdige huse i Aabenraa. Derfor har vi valgt at uddele vores egen pris nu, hvor kommunen kun vil uddele deres hvert andet år. Det er dog vores plan, at vi skiftes til at uddele prisen, forklarer formand for Aabenraa Byhistoriske Forening, Svend Nielsen, som baggrund for den nye pris.

Foreningen dækker den gamle Aabenraa Kommune, men det er for kompliceret for foreningen at komme ud i hele kommunen, og derfor har man valgt et kvarter, hvor prisen gives.

- Vi begynder med Slotsgade, fordi det er det bedst bevarede kvarter, vi har. Det er perlen i Aabenraa. Slotsgade er en helt speciel ting, som Aabenraa har, fordi det er en af de gode bevaringsværdige bydele. Det er unikt, at vi har så meget historie samlet, og det skal vi fokusere på og passe på for ellers løber det ud i sandet, pointerer Svend Nielsen.

Slotsgade er en helt speciel ting, som Aabenraa har, fordi det er en af de gode bevaringsværdige bydele. Det er unikt, at vi har så meget historie samlet, og det skal vi fokusere på og passe på for ellers løber det ud i sandet
Svend Nielsen
Fredning eller bevaringsværdigt?
  • Den danske bygningskultur, som den findes i byerne og på landet, er en væsentlig og meget synlig del af den danske kulturarv. Blandt de ca. 4 mio. bygninger i landet er ca. 9.000 bygninger fredet, og ca. 300.000 vurderes at have bevaringsværdi.
  • Forskellen på en fredet bygning og en bevaringsværdig bygning er, at de fredede bygninger har særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter, der fortæller om betydningsfulde perioder i landets historie, der kan siges at have national betydning.
  • De bevaringsværdige bygninger kan på samme måde fortælle om byggeskik, arkitektur og kulturhistorie, men på et regionalt eller lokalt plan.
  • En fredning gælder hele bygningen, ude som inde, medens en udpegning som bevaringsværdig alene gælder bygningens ydre.
  • Mens det er staten, der administrerer fredningerne, er det kommunerne, der har ansvaret for de bevaringsværdige bygninger.
  • Kommunerne kan udpege bygninger som bevaringsværdige i kommuneplanen eller udarbejde bevarende lokalplaner til sikring af bygningerne. Kommunerne har også mulighed for at yde økonomisk støtte til vedligeholdelsesarbejder på bevaringsværdige bygninger.


Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

Det unikke kan hurtigt forsvinde

Her frygter formand og resten af foreningen, at hvis bare en ejendom på Slotsgade forfalder eller får tilladelse til at sætte nye moderne vinduer, så kan det unikke hurtigt forsvinde.

- Det har vi jo set andre steder. F.eks. i Vestergade, hvor der jo skete store ændringer i 70'erne. Vestergade var også en perle, men det ville koste en herregård at bevare den, og derfor blev f.eks. den nuværende Statsforvaltning bygget. Man kan også se det i Sønderborg, hvor der er blevet begået en massakre på hele den historiske bykerne. Aabenraa har ikke så mange unikke ting, men vi har en bevaringsværdig bydel, og det er i vores øjne unikt, og det skal vi passe på, siger Svend Nielsen.

Digital service er ikke nok

Slotsgade er i Byhistorisk Forenings øjne unik, fordi det er en hel gade, som stadig står, som den blev bygget i 1700-tallet. Det burde Aabenraa Kommune bruge mere i sin bosætningspolitik og i turistmæssige sammenhænge, mener foreningen.

- Der bliver ikke fokuseret meget på de bevaringsværdige huse og den unikke bydel i turistmæssig sammenhæng. Jeg er ikke begejstret for kommunens turistpolitik, da jeg mener, den er for tilbagelænet, og du kan ikke nøjes med at have en digital turistservice. Tyskerne er ikke nær så langt fremme i skoene digitalt som danskerne, og man skal også huske på hvem, det er, der kommer til Aabenraa som turist. Det gør dem over 60 år, og de skal opsøge alting selv. Det synes jeg er synd, forklarer Svend Nielsen.

Forening stifter ny pris for at passe på historien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce