Endnu mere anerkendelse: Franciska Clausen får sin egen plads i København

Franciska Clausen døde i 1986 og blev først efter sin død anerkendt som en af Danmarks store, kvindelige kunstnere. I 2012 blev over 2500 værker flyttet hjem til Franciska Clausens hjemby Aabenraa, hvor håbet er skaffe plads til en permanent udstilling af hendes værker. Nu bliver avantgarde-kunstneren også anerkendt i København med hendes egen plads i Carlsberg Byen. Arkivfoto

Endnu mere anerkendelse: Franciska Clausen får sin egen plads i København

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejnavnenævnet i København har valgt, at én af pladserne i det nye byggeri i Carlsberg Byen skal opkaldes efter Aabenraa-kunstneren Franciska Clausen. Det glæder museumsinspektør på Museum Sønderjylland Kunstmuseet Brundlund Slot, hvor over 2500 af kunstnerens værker er samlet.

Aabenraa: Franciska Clausens Plads.

Med store tydelige bogstaver midt i det nye boligområde Carlsberg Byen i København står et skilt, som er mere end bare et skilt med et navn.

Det er en anerkendelse af Aabenraa-maleren Franciska Clausen, som først lang tid efter din død i 1986 er blevet anerkendt som en af Danmarks store kvindelige kunstnere.

Det mener Morten La Cour, der er museumsinspektør på Museum Sønderjylland Kunstmuseet Brundlund Slot, som har over 2500 værker af Franciska Clausen i samlingen.

- At hun får sin egen plads i København er et tegn på den anerkendelse, hun er ved at få. Det kan jeg også mærke, når jeg kommer rundt og nævner hendes navn, at der er en stor respekt for hende. Derfor er det super fint, at man vælger at navngive en plads efter hende, for det er et tegn på den anerkendelse, hun har manglet at få, siger han.

Carlsberg Byen
  • Carlsberg Byen er et nyt bykvarter mellem Frederiksberg, Valby og Vesterbro.
  • Her er der både boliger, institutioner, kulturliv, arbejdsliv og grønne områder.
  • Franciska Clausen har fået sin plads næsten i midten af kvarteret - lige ved Kedelhallen.
  • Foruden kunstneren fra Aabenraa har blandt andre arkitekten, designeren og kunsthåndværkeren Thorvald Bindesbøll også fået sin egen plads, mens grundlæggeren af Carlsberg J.C. Jacobsen lægger navn til en park.
  • Byggeriet af Franciska Clausens Plads er ikke begyndt endnu.

Bryggeren var engageret i kulturlivet

Det er Vejnavnenævnet i Københavns Kommune, som har valgt at indstille Franciska Clausen til at få sin egen plads i Carlsberg Byen.

- Vejnavnenævnet har en navnebank med forslag til vejnavne, som er foreslået af borgere, foreninger eller af Vejnavnenævnet. Alle disse navne bliver inddelt i forskellige temaer, og da gaderne i Carlsberg Byen skulle navngives, blev det besluttet, at gadenavnene skulle vælges ud fra temaerne "kunstnere" "navne vedrørende ølbrygning" og efter personer "med særlig tilknytning til Carlsberg". Vejnavnenævnet valgte derfor at indstille Franciska Clausen, da hun var en betydelig maler fra mellemkrigstiden, siger enhedschef Anna Christiansen fra Københavns Kommune.

På Carlsberg Byens hjemmeside står der desuden om valget af Franciska Clausen, at den gamle brygger, J.C. Jacobsen var utrolig engageret i dansk kulturliv, og det er derfor, at pladsen er opkaldt efter Franciska Clausen.

Udformningen af Franciska Clausens Plads, som bliver en af Carlsberg Byens mest centrale byrum, tager udgangspunkt i Franciska Clausens kunst og formsprog.

Ny udstilling i København

At Aabenraa-kunstneren nu får en plads opkaldt efter sig i hovedstaden, tror Morten La Cour ikke får den store betydning for samlingen af Franciska Clausen-værker i Aabenraa.

Men hvis københavnerne er nysgerrige efter at vide mere om den kunstner, som har lagt navn til en plads i Carlsberg Byen, får de en mulighed allerede fra den 15. september.

Denne dag er der nemlig fernisering på en udstilling i Kunstforeningen Gl. Strand i København, hvor temaet er kvindelige surrealister. Her er 50 af Franciska Clausens værker med, hvoraf flere aldrig før har været vist.

Endnu mere anerkendelse: Franciska Clausen får sin egen plads i København

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce