En tand bedre: Nu intensiveres krigen mod Karius og Baktus

Ventetiden i den kommunale tandpleje forventes nu at blive nedbragt, efter der er givet grønt lys for en opnormering af tandlægestillinger. Arkivfoto: Søren Gylling

En tand bedre: Nu intensiveres krigen mod Karius og Baktus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den kommunale tandpleje har i den grad lidt under manglen på tandlæger, men nu lysner det. Kapaciteten øges, og samtidig skal kommunens 4. klasser have kørekort - til tandbørstning.

Aabenraa: Pyha. Nu bliver der lagt pres på Karius og Baktus.

Den kommunale tandpleje har haltet voldsomt efter med både undersøgelser og behandlinger, og tandsundheden hos kommunens børn har været under pres, fordi det ikke har været til at opdrive tandlæger. Men nu er der godt nyt.

For to måneder siden bad social- og sundhedsudvalget forvaltningen om at komme med nogle bud på at komme problemerne til livs. Øverst på listen med bud stod, at tandplejen har fået mulighed for at ansætte en ekstra tandlæge.

- Det har vi gerne villet længe, men vi har ikke kunnet finde tandlæger. Nu er der så en tandlæge, der har meldt sig og gerne vil have et job ved os, så vi sagde, "skynd jer da at ansætte", fortæller Karsten Meyer Olesen (S), formand for social- og sundhedsudvalget.

Der sker en midlertidig opnormering fra 6 til 7,1 tandlægestillinger efter sommerferien i 2019 og i hele 2020, hvilket løber op i 1,4 millioner kroner.

- Det er altså en lykkelig historie, synes udvalgsformanden.

Nu er der så en tandlæge, der har meldt sig og gerne vil have et job ved os, så vi sagde, "skynd jer da at ansætte".
Karsten Meyer Olesen (S), formand for social- og sundhedsudvalget

Tilbage på sporet i 2020

Det glæder naturligvis Christian Schrøder, der er leder af tandplejen, at politikerne har nikket ja til en opnormering. Man er i fuld gang med en udvælgelsesproces. Det var bare godkendelsen, der manglede.

- De forsinkelser, vi har haft på behandlinger og undersøgelser, hvor vi helst vil lave dem, bliver nedbragt. Det sidste år til halvandet har vores problem været, at der var for lange forsinkelser på vores undersøgelser, siger Christian Schrøder.

- Nogle gange kommer der også det ud af en undersøgelse, at der skal en behandling til, hvis man for eksempel finder et hul. I det her forår, hvor vi har haft for få tandlæger, har der været for lang tid til, at vi kunne udføre de ikke akutte behandlinger, forklarer Christian Schrøder, der forventer, man er på omgangshøjde i løbet af 2020, hvis det lykkes at holde på tandlægerne, så normeringen kan opretholdes.

4. klasses-elever - nu med kørekort

Og så bliver der indført et tandbørstekørekort i kommunens 4. klasser. Det sker på bekostning af den forebyggende indsats i børnehaverne, hvor besøgene fra tandplejegruppen bliver sjældnere.

- Forvaltningens vurdering er, at det er i 4. klasse, det går galt med tandsundheden. Det er der, hullerne begynder at komme, forklarer Karsten Meyer Olesen.

Tandbørstekørekortet er en forebyggende indsats, hvor tandplejen i dialog med skolerne kan indføre forløb for 4. klasserne, hvor der sættes særligt ind på tandbørstning med både læring og konkret færdighedstræning, som så munder ud i et tandbørstekørekort.

Det tredje indsatsområde handler om ændrede arbejdsgange for at skabe fleksibilitet. Allerede ved skoleårets begyndelse vil man indhente et generelt samtykke til undersøgelser med røntgen og samtykke til, at der kan gives information om tid og sted ved arbejdsdagens begyndelse, så der eksempelvis ved afbud på dagen kan indkaldes elever til undersøgelse på kommunens tre skoler med tilknyttet klinik - Høje Kolstrup Skole, Kongehøjskolen og Tinglev Skole.

En tand bedre: Nu intensiveres krigen mod Karius og Baktus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce