En institution i Kruså er lukket


En institution i Kruså er lukket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KRUSÅ: Meter efter meter efter meter, den ene oven på den anden hænger de tomme stålhylder. Der er mere end langt mellem varerne.

Et enkelt sted er der plastikflasker med sennep. Rugbrød er der stadig lidt tilbage af. Det samme gælder frugt og grønt. Andre steder ligger ting, som de fleste måske ikke umiddelbart har brug for. I hvert fald ikke hver dag.

Et trist og tomt syn. Det, der for kort tid siden var en stor dagligvarebutik med masser af varer, kunne i går sidst på formiddagen nærmest sammenlignes med de butikker, vi for efterhånden mange år siden så på fjernsyn fra Østeuropa.

I går klokken 18 blev »Rita Supermarked« historie. Butikken på Flensborgvej i Kruså, der nærmest har været en institution i grænselandet, er lukket.

- Det er en trist dag. Det er bestemt ikke behageligt, siger varehuschef Morten Sørensen.

Han står midt i den tomme butik, mens de sidste kunder går frem og tilbage. Vel mest af gammel vane har de taget en indkøbsvogn med, men der er ikke meget at putte i den.

- Butikken er nærmest en institution. Mange af de ansatte har været her i 20-30 år. Mange kunder, både danske og tyske, er kommet i mange, mange år.

- Siden det blev kendt, at forretningen skulle lukke, har vi fået stor respons fra kunderne. Mange har stået med tårer i øjnene. De har spurgt, hvor de nu skal handle, siger Morten Sørensen, der efter påske begynder i en stilling som chef for non-food i Kvickly i Horsens.

Det er Coop Danmark, der for ti år siden overtog »Rita Supermarked« og »Rita Brugskunst«. Coop Danmark besluttede allerede sidste år at lukke forretningen i forbindelse med, at lejemålet udløb.

Oprindelig var det Rita og Poul Jensen, der åbnede den første Rita-butik i Kruså.

Nogle ansatte har fundet arbejde, andre står uden noget efter den 31. marts.

- Selv om der ikke er mere at komme efter, så holder vi åbent til klokken 18. Vi vil sige pænt farvel til kunderne. Mange har de seneste dage taget billeder rundt omkring i butikken. Manden har taget billede af konen foran den hylde, hvor de gennem årene har fundet deres ost. De vil gerne have et minde, siger Morten Sørensen.

FAKTA: Rita Supermarked</b>
I går blev nøglen drejet til den sidste Rita-butik I Sønderjylland, og dermed er et navn, der en gang var på mange sønderjyders læber, forsvundet.

Det er den nu 81-årige Rita Jensen, der dengang lagde navn til Rita-butikkerne. Sammen med sin nu afdøde mand Poul stod hun bag butikskæden. Der var Rita-butikker i Kollund, Aabenraa, Sønderborg, på Rømø og i Tønder. I Haderslev og ved Danfoss - ja, endog i Århus.

Mange gode år med mange gode forretninger, men etableringen af Sønderjyske Fedevarefabrik endte med en gevaldig nedtur. Butikken i Kruså var den eneste, der blev tilbage. Rita Jensen nægtede at opgive sit hjertensbarn i Kruså. Det var her i Kruså, hun var begyndt med en kiosk, der også handlede med piber, i begyndelsen af 50'erne.

For godt 17 år siden solgte Rita og Poul Jensen forretningen i Kruså og dermed Rita-navnet.

- Det gjorde ondt, har hun tidligere udtalt.

I går lukkede så den sidste Rita-butik, der gennem de seneste ti år har været ejet af Coop Danmark. Endnu er det uklart, hvad der skal ske med butikslokalerne.

En institution i Kruså er lukket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce