Børn får alt for lidt natur: - Det er her, de lærer naturkærligheden

Da børnene i spejdergruppen i Løjt i sidste uge talte træer med direktør for Tanganyka A/S, Randi Wang Hansen, til venstre, fandt de en stor edderkop, som pigerne var bange for. Randi Wang Hansen gik meget op i at forklare pigerne, at edderkoppen er en del af naturen og ikke skal slåes ihjel. Denne kærlighed til naturen skal skabes allerede i barndommen, mener præsident for Danmark Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, og det kan kun ske ved, at børn oplever og mærker naturen på egen krop. Foto: Mette Christine Schulz

Børn får alt for lidt natur: - Det er her, de lærer naturkærligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn i dag er kun halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening. Den hilser projekter som "Børn planter træer" velkommen, da det er i barndommen, børn lærer om kærlighed til naturen.

Aabenraa: Grave i jorden med fingrene. Hoppe i en vandpyt. Klatre i et træ eller følge en snegl på dens langsomme vej.

Mange af os kan nok huske fra barndommen, at naturen var verdens bedste legeplads. Samtidig har børn også rigtig godt af at være i naturen, da det træner deres kognition, dvs. indlæringsevne, opmærksomhed og intellektuelle færdigheder.

Alligevel får børn i dag alt for lidt natur.

Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening. Kun 29 procent af børnene kommer ud i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret. Da deres forældre var børn, var 36 procent ude hver dag, mens 55 procent af bedsteforældrene kom ud dagligt. Værst står det til i hverdagen. Da bedsteforældrene var børn, brugte de en time i naturen på hverdage. I dag er de 5-12-årige kun ude en halv time, og hver fjerde barn kommer stort set ikke ud i naturen på hverdage.

Gode råd til at få børn ud i naturen
Præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, kommer her med sine gode råd til, hvordan forældre får deres børn mere ud i naturen:
  • Sørg for, at børnene tilbringer meget tid udenfor fra de er små.
  • Vælg en institution, som lægger vægt på meget udetid. Det behøver ikke være en skovbørnehave, men én, hvor det at være ude er en del af hverdagen.
  • Hvis du bor i en lejlighed, så kom ud med dine børn. Børn behøver ikke en skov for at synes, det er sjovt at være i naturen. Den lille natur som en park er også fremragende.
  • Brug weekenderne på at komme ud. Sig f.eks., at der er to timers natur og en en times iPad, så det giver balance i regnskabet.

Forældre er bekymrede

- Undersøgelsen overrasker mig ikke, men den bekræfter den frygt, jeg havde. Vi kan se, at børn er længere tid i skole, og forældrene har travlt, så det er svært at få presse naturtid ind i hverdagen. Det er nemmere, at børnene sidder med deres iPads, mens de voksne laver mad, end at de bliver sendt ud i naturen. Det er den tendens, vi skal have vendt, siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Én ting er letheden ved at lade børnene sidde med en iPad i stedet for at komme ud i naturen. Én anden ting er forældrenes bekymring ved at slippe børnene alene løs i naturen.

- Mange forældre er bekymrede over at sende børn ud i naturen uden opsyn, men det handler om, at børn skal have en fortrolighed med naturen. De kan jo ikke vide hvor tyk, en gren skal være for at man kan klatre ud på den. Det ved de jo ikke, medmindre de har prøvet det. Vi skal turde sende vores børn ud i en skov og lege som man gjorde det før i tiden, mens aftensmaden skulle tilberedes. Man skal tro på sine børn, for børn er fornuftige, og de ved udmærket hvor højt, de kan klatre op. De er intuitivt ekstremt naturbegavede, og vi skal understøtte den naturintelligens, pointerer Maria Reumert Gjerding.

Mærke det på egen krop

Derfor er hendes pointe, at børn fra de er helt små skal have kendskab til naturen.

- De skal pille ved en snegl, de skal balancere på en væltet træstamme, bygge huler af kæppe og klatre i træer. Det er vigtigt, da kærligheden til naturen grundlæggende skal skabes i barndommen. Og den kærlighed får de kun ved at opleve og mærke den på egen krop. Sådan lærer de at holde af naturen og dermed får de lyst til at beskytte den, siger hun.

Derfor er Maria Reimert Gjerding glad for at høre om projektet "Børn planter træer."

- Alle projekter, som er med til at få børn til at færdes i naturen og forstå naturen er rigtig rigtig gode, siger hun.

Børn får alt for lidt natur: - Det er her, de lærer naturkærligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce