Beredskaber på tværs af grænsen er klar til hurtigere indsats

Flensborgs overborgmester, Simone Lange (SPD), deltog også, da den nye dansk-tyske samarbejdsaftale blev underskrevet i Padborg. Foto: Jacob Schultz

Beredskaber på tværs af grænsen er klar til hurtigere indsats

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark og Tyskland har nu udvidet et samarbejde, der skal sørge for hurtigere hjælp ved større ulykker på begge sider af grænsen.

Padborg: Sker der en større busulykke eller en naturkatastrofe i området omkring den dansk-tyske grænse, vil beredskabet på begge sider af grænsen fremover være hurtigere fremme med hjælp. Det skyldes en ny dansk-tysk samarbejdsaftale, som blev underskrevet hos Region Sønderjylland-Slesvig i Padborg tirsdag eftermiddag.

- Hvis der sker en stor ulykke, kan der komme et stort antal ambulancer fra begge sider af grænsen. Det sker også i dag, men med aftalen kommer det til at ske meget, meget hurtigere. Der skal nemlig ikke længere spørges om lov. Med aftalen er det ikke længere et udenrigspolitisk anliggende, men et naboanliggende, siger Kenneth Achner, der er projektleder ved Brand & Redning Sønderjylland, som er tovholder for projektet på dansk side.

Projektet løber frem til årsskiftet, men der vil blive søgt om forlængelse.
Kenneth Achner, projektleder
Interreg
Den Europæiske Union (EU) står bag initiativet Interreg, der skal støtte og fremme samarbejde på tværs af EU's landegrænser.I hele Europa findes der cirka 70 Interreg-programmer.

Interreg understøtter Europa 2020-strategien, som alle EU-strukturfondsprogrammer i perioden 2014-2020 skal leve op til.

Strategien baserer sig blandt andet på bæredygtig vækst i Europa.
Danmark og Tyskland har intensiveret samarbejdet, når det gælder om at komme hurtigt frem til større ulykker. Foto: Jacob Schultz
Danmark og Tyskland har intensiveret samarbejdet, når det gælder om at komme hurtigt frem til større ulykker. Foto: Jacob Schultz

Giver god mening

Samarbejdet omfatter Region Syddanmark og delstaten Slesvig-Holsten, og hos regionen er man godt tilfreds med den nye aftale.

- Vi skriver under på, at vi vil hjælpe hinanden, og med aftalen kan vi hjælpe hinanden på begge sider af grænsen ved større, uvarslede ulykker, siger Mads Skau (V), der er formand for Region Syddanmarks præhospitale udvalg, og tilføjer, at aftalen er en forlængelse af det nuværende ambulancesamarbejde.

For Lars Møldrup, der er beredskabsdirektør hos Brand & Redning Sønderjylland, er aftalen også en vej i den rigtige retning.

- Samarbejdet giver rigtig god mening, og det samlede beredskab har da også bakket op om projektet, siger Lars Møldrup.

Gode erfaringer

Den nye aftale er en udvidelse af projektet Beredskab uden grænser 2.0, og konkret handler den om gensidig assistance ved større ulykker. Efter indgåelsen af samarbejdsaftalen er der åbnet op for, at ambulancetjenesten i begge lande kan assistere hinanden ved store ulykker med mange tilskadekomne.

Udvidelsen af samarbejdet risikerer dog at få en kort levetid. Det treårige projekt, der er støttet økonomisk af EU via Interreg, udløber nemlig om få måneder.

- Projektet løber frem til årsskiftet, men der vil blive søgt om forlængelse, siger projektleder Kenneth Achner.

Samlet set har Beredskab uden grænser 2.0 kostet 620.000 euro, hvilket svarer til omkring 2,7 millioner kroner. 40 procent af pengene kommer fra de involverede partnere nord og syd for grænsen, mens 60 procent af beløbet kommer fra EU.

De penge er ifølge lederen af regionskontoret hos Region Sønderjylland-Slesvig i Padborg givet godt ud.

- Det er en god dag for det grænseoverskridende samarbejde, og vi har i forvejen gode erfaringer fra brandvæsenets samarbejde på tværs af grænsen. Grænsen skal ikke være en hindring for samarbejde, siger Peter Hansen.

Beredskaber på tværs af grænsen er klar til hurtigere indsats

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce