Aase lader ukrudtet gro og miljøet leve

Foto: Timo Battefeld

Aase lader ukrudtet gro og miljøet leve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er haver og indkørsler, der er klinisk renset for mos og ukrudt, men ikke Aase Østergaards. Hun er med til at bringe Aabenraa i front i Sønderjylland i kampagnen "Giftfri Have".

AABENRAA: Aase Østergaards have ved villaen centralt i Aabenraa er naturlig. Nogle ville kalde den lettere tilgroet. Andre igen et giftfrit paradis for grundvand, hund og legende barnebarn.

Et faktum er det imidlertid, at Aase Østergaards have bærer præg af at være tilmeldt "Giftfri Have", som borgerne i Aabenraa Kommune sætter et positivt præg på ved at distancere de øvrige sønderjyske kommuner, når det gælder giftfrit arealer.

- Jeg synes grundlæggende, at pesticider, medicinrester i det hele taget, ikke har nogen plads i hverken fødevarer eller vandmiljø, siger Aase Østergaard.

Efter eget valg

Der er mos og ukrudt i græsplænen og mellem belægningsstenene i indkørslen, og buske og andre planter får lov at vokse frit i den 900 kvadratmeter store have, som ender ved en bæk.

- Det er også vigtigt, at der ikke kommer gift fra eksempelvis fliserens ned til bækken, som løber lige ud i Aabenraa Fjord, forklarer Aase Østergaard.

- Der vil sikkert være nogle, som synes, det er frygteligt irriterende og ser uordentligt ud, men det er et valg, jeg har truffet, fordi jeg godt kan lide det.

Overdriver

ikke lugearbejde

Havesæsonen er for de fleste slut, men når alting spirer og gror, er ét af Aase Østergaards vigtigste ukrudtsmidler knofedt.

- Jeg luger mellem fliserne med en kniv for at få rødderne med, og ellers har jeg mine fingre til at fjerne ukrudt med, men meget får lov at blive stående. Jeg luger ikke så tit, at jeg bliver træt af det.

For Aase Østergaard er haven en oase, hvor hun kan trække stikket, imens hun nyder en kop kaffe og en god bog.

- Have betyder, at jeg kan slappe af og nyde at være udendørs. Jeg synes, det er dejligt at nusse i haven og klippe. Det skal bare ikke være en belastning.

Fælles forpligtelse

Der er 66 haveejere i kommunen, som er tilmeldt "Giftfri Have" med i alt 185.139 kvadratmeter have, men der er plads til mange flere.

- Vi har alle, både som forbrugere og haveejere, en forpligtelse til ikke at forurene vores natur. Én ting er, at landbruget og industrien har den forpligtelse, det er lovmæssigt stadfæstet, men som almindelige mennesker har vi også en forpligtelse til at beskytte de omgivelser og det miljø, vi er en del af, mener Aase Østergaard.

Hun er tidligere afdelingschef for Natur- og Miljø i Aabenraa Kommune, men i dag er pensionist. Og så er hun en farmor, der trygt lader sit barnebarn lege i haven, hundeejer, som byder hunden på fri leg i det grønne og husejer med bæk-kik med god samvittighed.

Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld
Fakta
Om "Giftfri Have"

Det er Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi, der står bag initiativet.

  • Alle med giftfrie haver kan tilmelde sig på www.giftfri-have.dk. Aktuelt er der 9.431 haveejere i hele Danmark, som har tilmeldt sig.


  • Den største have i Aabenraa, 25.000 kvadratmeter, er den gamle planteskole i Sdr. Hostrup, hvis ejer er Finn Colmorn.


  • Den mindste have i Aabenraa, 60 kvadratmeter, består af en lille forhave og en lille baghave, og ejes af Emiline Marienlund.


Aase lader ukrudtet gro og miljøet leve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce