Ordblindhed kræver fokus

Thomas Mose, t.h., og Mikael Højbjerg, t.v., er begge undervisere på VUC-Vest i Esbjerg, hvor de kørt forløbet »Bølgen«, som har hjulpet mange unge med at læse, stave og skrive.
Foto: Orla Lund

Ordblindhed kræver fokus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FOKUS: Med kurset »Bølgen« har VUC-vest og to undervisere oplevet enorm succes med en ny undervisningsform til ordblinde.

I Esbjerg har man haft stor succes med et VUC-kursus. Kurset henvender sig til ordblinde mellem 18 og 29 år og bliver kaldt for »Bølgen«.

Kurset skal gøre de unge i stand til at læse og gradvist sluse dem ud, så de selv kan klare sig på en ungdomsuddannelse. Lige nu er »Bølgen« gået på sommerferie, men fra næste år forsætter holdet, og to nye kommer til.

Den store succes med forløbet for de ordblinde unge har gjort, at JydskeVestkystens læsere har kåret »Bølgen» til »månedens succes«.

Det er Mikael Højbjerg og Thomas Mose, som er lærere på forløbet, og det er dem, som har fundet på den nye undervisning for ordblinde. De har udviklet en metode, hvor eleverne skal tappe sig igennem ordene.

– Det er dejligt at få sådan en anerkendelse. Det er et område, som ikke er så belyst i Esbjerg, så det er godt, at der kommer fokus på det, siger de to initiativtagere.

Privat undervisning
Ud over kurset på VUC-Vest så underviser de to lærere også privat. Men de understreger, at det er som supplement til den undervisning og specialundervisning, som foregår i folkeskolen. De to lærere har oplevet, hvordan børnene har fået meget ud af undervisningen, også kaldet fonologisk træning.

– Både kursisterne på VUC og eleverne i vores private undervisning har været gode til at tage teknikken til sig, og det betyder, at de hurtigt kan se, at de bliver bedre til at læse, fortæller Thomas Mose, og Mikael Højbjerg tilføjer:

– Det har været fedt at se, hvordan eleverne har udviklet sig menneskeligt. I starten kunne man næsten ikke tale til dem, siger han.
Ordblindhed
Kaldes også for dysleksi. Det betyder, at man har vanskeligheder ved skriftsprog, både at skrive, læse og stave.

Hvis du vil læse mere om ordblindhed og de kurser, som de to lærere tilbyder, kan du finde mere information på fonologisktræning.dk
AFSTEMNING
Læserne er hver måned med til at kåre månedens succes. Det sker via afstemning på net, mobil og print. Blandt deltagerne trækker vi lod om gavekort til vin.

TOP TRE
1. Et nyt ordblindeforløb på VUC i Esbjerg har givet bemærkelsesværdige resultater. Det skrev vi om den 21. maj.

2. Fredagsdiskotek i Kolding for udviklingshæmmede er blevet et stort tilløbsstykke. Det skrev vi om den 14. maj.

3. 1864-løbet i Sønderborg fordoblede i år sit deltagertal, så arrangørerne måtte lukke for flere tilmeldinger. Det skrev vi om den 12. maj.

LÆSERVINDERE
Orla Duedahl, Skyttevænget 21, Varde.
Tove Hissel, Hasselkær 14, Jelsted, Aabenraa.
Petra Jensen, Rolfsgade 97, st. th., Esbjerg.

Ordblindhed kræver fokus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce