Alarmer skal sikre kommunale medarbejderes tryghed

Chef for Borgerservice ved Tønder Kommune, Thomas Dam, fortæller, at der 1. maj blev muligt at tage tryghedsalarmer med til møder med borgere.Det har endnu ikke været brug for at aktivere alarmerne. Indførslen af denne type alarmer sker på baggrund af omkring fem årlige hændelser, hvor situationer i mødet med borgere eskalerer. Thomas Dam oplever ikke, der er en øgning i antallet af tilfælde, men det er vigtigt at tage medarbejdernes oplevelse af tryghed og sikkerhed alvorligt. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Alarmer skal sikre kommunale medarbejderes tryghed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hos flere borgerservicer i kommunerne i Syd- og Sønderjylland har personalet alarmer, som man kan benytte, hvis man oplever ubehagelige episoder med borgere. Det er med til at skabe tryghed for personalet. Nu skal 10 nye tryghedsalarmer hos blandt andet borgerservice i Tønder Kommune være med til at sikre medarbejdernes tryghed i situationer med borgere, der eskalerer, siger chef for Borgerservice, Thomas Dam.

Tryghed: Hos flere af kommunerne har personalet på Borgerservice alarmer, som de kan trykke på, hvis de er udsat for ubehagelige hændelser med borgere. Det får medarbejderne i Borgerservice i Tønder Kommune nu også.

De kan vælge at tage en tryghedsalarm med til møder, hvor de tænker, der kan være potentiel brug for det.

Sådan har det været siden 1. maj i kommunens Borgerservice.

- Når medarbejderne holder møder med borgerne, kan de tage en tryghedsalarm med. Det kan eksempelvis være i sager om børn eller ydelser. Det gælder for medarbejderne i Borgerservice, men også medarbejdere fra arbejdsmarkedsafdelingen, integrationsafdelingen og fra børn- og ungeafdelingen, fortæller Thomas Dam, der er chef for Borgerservice i Tønder Kommune.

Kommunen har investeret i ti tryghedsalarmer. Det drejer sig om syv håndbårne alarmer, der hver er tilknyttet et specifikt mødelokale, samt tre mobile alarmer til møder ude af huset, hvor en gps-funktion bliver sat til, hvis alarmen aktiveres.

Tryghedsalarmen er på størrelse med en pakke cigaretter. Hver enkelt alarm er tilknyttet et mødelokale. Hvis behovet for alarm opstår, kan fem udpegne kolleger straks finde det rette mødelokale. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tryghedsalarmen er på størrelse med en pakke cigaretter. Hver enkelt alarm er tilknyttet et mødelokale. Hvis behovet for alarm opstår, kan fem udpegne kolleger straks finde det rette mødelokale. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Michael Bager

Flere kommuner har alarmer

Af de kommuner, som JydskeVestkysten har talt med, har seks af dem tryghedsalarmer. Det drejer sig om Esbjerg, Kolding, Sønderborg, Haderslev og Aabenraa Kommuner. Det er med til at skabe tryghed for medarbejderne.

- Vi har overfaldsalarmer. Det har vi haft en del år. Men det er heldigvis sjældent, hvis næsten aldrig, at vi oplever ubehagelige episoder, men derfor er det stadig tryghedsskabende, at vi har alarmer. Det er derfor, vi indførte dem, siger Jens Erik Morthensen, der er chef for Borgerservice i Esbjerg Kommune.

I Aabenraa Kommune, som har haft tryghedsalarmer siden 2008, har man også gode erfaringer med tryghedsalarmer, der virker efter hensigten.

- Vi har ikke haft brug for dem, men de virker præventivt for borgerne og er tryghedsskabende for medarbejderne. Alarmer kontakter ikke politiet, men de ringer højlydt internt, hvis man føler sig utryg. De bliver jævnligt testet, og vi drøfter, hvornår de skal bruges, og jeg oplever, det giver medarbejderne tryghed, at de ved, det ringer et sted, fortæller Yvonne Callesen, leder af Borgerservice i Aabenraa Kommune.

Situationer eskalerer

I Tønder Kommune foregår langt de fleste møder fredeligt, men ifølge Borgerservicechefen er det vigtigt at acceptere, at medarbejderne har forskellige tryghedsbehov.

- De kan bruges, når medarbejderen føler behovet, og den vurdering er individuel. Det er vigtigt, vi tager det alvorligt. Vi har omkring fem hændelser årligt, og jeg oplever ikke, det er stigende. Men derfor er behovet for tryghed der stadig. Der har ikke været fysiske konflikter, men borgere har været truende, væltet stole eller været verbalt truende, siger Thomas Dam og fortsætter:

Tønder Kommune har gennem flere år haft tryghedsalarmer på jobcenteret, men det er nyt, at de er tilgængelige for Borgerservicepersonalet.

Fanø Kommune er den eneste kommune, avisen har talt med, hvor personalet i borgerservice ikke har alarmer. Avisen har prøvet af få fat i Varde, Vejen og Billund Kommuner uden held.

Alarmer skal sikre kommunale medarbejderes tryghed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce