Duoen Hush er tilbage efter syv års pause: Vigtigere ting kom i vejen

Country-pop-duoen Hush er tilbage med deres nye album "Sand" efter syv års pause. - Vi blev enige om at tage en pause og sætte det lidt på standby, uden at der var nogen bestemt udløbsdato på den pause. Vi var enige om at vente til behovet meldte sig, og vi ikke kunne lade være, siger Dorthe Gerlach, der også privat danner par med Michael Hartmann. Foto: Michael Svenningsen

Duoen Hush er tilbage efter syv års pause: Vigtigere ting kom i vejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Country-pop-duoen Hush er efter syv års pause tilbage med deres nye album "Sand". For sangeren Dorthe Gerlach og guitaristen Michael Hartmann har det været vigtigt at give plads til livet i stedet for at forcere musikken.

Comeback: Han står med ryggen til i sine forældres tomme stue for sidste gang. Barndomshjemmet er ved at være ryddet, og i rummet ved siden af bliver der holdt loppemarked over de sidste ting i hjemmet.

- Folk kommer forbi for at se, om de kan gøre et godt fund, og man står selv og har nogle andre følelser i det, fordi man ved, at det er sidste gang, man står her. Det var lidt et paradoks, og der var lige et øjeblik, hvor jeg ikke kunne rumme det og lige måtte ud for at trække vejret, siger Michael Hartmann, guitarist i duoen Hush.

Dorthe Gerlach tog et billede af sin kæreste og bandmakker gennem mange år, da han stod i den kontrastfyldte situation i sine forældres dødsbo i Randers.

- Man kan ikke hjælpe i sådan en situation. Man kan bare være der. Jeg tog et billede med min telefon, fordi det var et trist, men også vigtigt øjeblik, siger Dorthe Gerlach, sanger og sangskriver.

Billedet og stemningen gav inspiration for sangen "I Grew Up In This House", som er med på duoens nye plade, "Sand".

Syv år er gået, siden Hush sidst gav lyd fra sig. Der kom vigtigere ting i vejen, fortæller de.

- Der var meget andet, som trængte sig på i den periode. Begge mine forældre blev syge, det var langtidssygdom, så der var andre ting, der overtog førstepladsen i ens opmærksomhed, fortæller Michael Hartmann.

- Det var ikke vores første prioritet at skynde os at lave den næste Hush-plade og holde momentum. Sådan havde vi mere tænkt tidligere i vores karriere. Men nu handlede det mere om at give plads til noget andet. At sige farvel til Michaels forældre, som desværre begge gik bort, og være ordentligt tilstede i det. Vi havde også nogle ting, vi skulle have ryddet op i i vores forhold. Sådan noget tager bare rigtig lang tid. Vi har taget os den tid, der skulle til for at gøre det ordentligt og for at finde os selv og hinanden, inden vi kastede os ud i nye eventyr, forklarer Dorthe Gerlach og kigger smilende på Michael Hartmann.

Vi har taget os den tid, der skulle til for at gøre det ordentligt og for at finde os selv og hinanden, inden vi kastede os ud i nye eventyr.
Dorthe Gerlach, sanger i duoen Hush
Hush
Country-pop-duoen Hush har eksisteret siden 2000 og består af sangeren Dorthe Gerlach og guitaristen Michael Hartmann.Hush brød igennem i 2004 med debutalbummet "A Lifetime", de er nu på gaden med deres femte album "Sand".

I den forbindelse er de på en turné til 23 byer landet over:

22. marts, Musikhuset, Esbjerg

23. marts, Nørre Vosborg, Holstebro

5. april, Folkets Hus, Struer

6. april, Godset, Kolding

7. april, Kedelhuset, Silkeborg

26. april, Pavillonen, Grenaa

28. april, Værket, Randers

3. maj, Magasinet, Odense

4. og 6. maj, Musikhuset, Aarhus
Hush' nye plade
Hush' nye plade "Sand" er netop udkommet. Det er duoens femte album siden de blev dannet i 2000. - Alle sangene på den nye plade handler om livet. I den alder vi er i nu, begynder man at tænke over ens plads i verden. Det er berigende ved at blive ældre. Verden bliver rigere, fordi ens perseptionssystem bliver skarpere. Det er nemmere at være til stede. Det vigtigste er at være grundlæggende glad for det liv som er lige nu, siger Dorthe Gerlach. Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen

Tid til at blive voksen

De startede med at spille sammen i 1997 i et band i Randers, hvor Michael Hartmann kommer fra. Dorthe Gerlach kommer fra en lille by i Vendsyssel og pendlede i begyndelsen frem og tilbage mellem Sterup og et øvelokale bag byens gamle spejdermuseum.

I 2000 flyttede de til København og blev kærester og en duo.

Demoerne blev til i parrets lille soveværelse med en mikrofon for fodenden af sengen. Det var her, Hush indspillede deres første plade, "A Lifetime", der gav dem en guldplade. Siden har de udgivet fire albummer.

Men det at være et par og skabe musik sammen kan til tider også være en udfordring.

- Det kolliderer da lidt nogle gange. I den pause, vi har holdt, udkom min soloplade på dansk. Den var vi stadig sammen om at lave, Michael har produceret den, men det var da også lidt ekstra hårdt arbejde indimellem, fordi vi havde en masse i vores privatliv, som vi skulle rydde op i samtidig, siger Dorthe Gerlach.

Hende soloplade "Natlys" udkom i 2015 og indeholdt danske sange.

- Det var noget, jeg selv ville prøve af. Vi startede med at spille sammen, da jeg var 17 og blev kærester, da jeg var 20, og så gik det slag i slag med karrieren. Der skete det helt klassiske, da jeg blev et par og 30, at jeg kiggede på det hele og tænkte; nå, hvem er det nu lige, jeg er? Var det det, jeg ville? Skal jeg overhovedet lave musik? Jeg var helt tilbage og stille det spørgsmål. Helt klassisk 'blive voksen krise', fordi jeg måske havde forsømt at blive det undervejs. Så der var et efterslæb med nogle lektier, der skulle laves, siger Dorthe Gerlach.

- Der var også noget mellem dig og mig, som vi skulle finde ud af. Når man har været sammen så mange år, er der nogle ting, som man godt kan komme til at tage for givet - og på en måde også glemme at se, hvem hinanden er, siger hun og smiler til Michael.

- Det har været meget spændende at skulle lære hinanden at kende igen på ny som voksne.

Hush kommer omkring 23 byer på deres forårsturne, hvor deres femte album
Hush kommer omkring 23 byer på deres forårsturne, hvor deres femte album "Sand" bliver præsenteret for publikum. Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen

Satte musikken fri

Da Dorthe Gerlach og Michael Hartmann var klar til at lave ny musik sammen, gik det til gengæld hurtigt.

- Fra vi startede med at skrive den første sang, til pladen var færdigindspillet, gik der seks måneder. Vi har aldrig gjort det så hurtigt. Men nu var der pludselig en masse at skrive sange om, fortæller Michael Hartmann.

De to musikere havde ingen intention om at vende tilbage til en bestemt, veldefineret Hush-lyd.

- Vi slap det fri. Vi havde lyst til at lege med udtrykket igen. Vi ved godt, hvad vi selv kan lide, derfor har musikken rødder i den stil, vi plejer at spille, men det blev lidt mere ufriseret, forklarer Michael Hartmann.

Men med syv år siden seneste livstegn fra bandet begyndte tvivlen at nage, for ville der mon stadig være et publikum, som kunne huske Hush?

- Det er enhver musikers mareridt; at skulle spille i en stor sal, og så kommer der kun to. Men publikum var der heldigvis stadig væk. Vi spillede fire koncerter i december, og de var udsolgt et halvt år før. Så 'Hush'erne' er stadig derude og gider godt komme og se os, siger Dorthe Gerlach med glimt i øjnene.

Hun ser ventetiden som en vigtig lektie at have lært.

- Især i vores branche. Helt tilbage fra vi startede, handlede det meget om at holde momentum. Nu kører toget, vi skal skynde os videre. Det kan være godt nok, uanset hvad man laver, at slippe det lidt og ikke være så bange for, om det der tog kører fra én. For ellers ender man med, både i sin karriere og i livet, hele tiden at løbe efter et eller andet, som man synes, at man skal indhente, siger Dorthe Gerlach.

- Jeg tror, vi har lært rigtig meget af den pause. Hele tilgangen til det er mere zen-agtig, siger Michael Hartmann og griner lidt af sit eget udtryk.

Turneen med deres nye plade "Sand" begynder 16. marts på Norsminde Kro ved Odder.

Hush spiller 23 koncerter fra marts til maj i hele landet.

Duoen Hush består af Dorthe Gerlach og Michael Hartmann. Foto: Michael Svenningsen
Duoen Hush består af Dorthe Gerlach og Michael Hartmann. Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen

Duoen Hush er tilbage efter syv års pause: Vigtigere ting kom i vejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce