Drama: Slap og skitseagtig antikrigsfilm

Albert Dupontel står både bag manuskript og instruktion af krigsromanfilmatiseringen "Vi ses deroppe", hvor han også er foran kameraet. I filmatiseringen spiller han spiller den traumatiserede, titligere bogholder Maillard, der efter krigen finder en fiks fidus i at sælge krigsromantiserende monumenter. Desværre plages han af den skruppelløse officer Pradelle, der har gang i sit eget fupnummer og ikke tåler rivaliserende svindlere. Foto: Another World Entertainment

Drama: Slap og skitseagtig antikrigsfilm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Albert Dupontels visuelt potente, men dramatisk flade filmatisering af Pierre Lemaitres bestsellerantikrigsroman om krigens rædsler og uretfærdighed finder aldrig sit leje eller vej gennem det absurde svinderplot.

November 1918. Netop som Den første verdenskrig ebber ud, sender den dæmoniske officer Pradelle soldaterne op af skyttegravene mod fjendens linjer. Da tyskerne ikke løsner et skud, skyder han selv mændene i ryggen. Et øjeblik efter regner granaterne ned.

Soldaterne Edouard og Albert slipper med nød og næppe fra bombardementet med livet i behold, men krigen har sat uudslettelige spor. Den kunstnerisk anlagte Edouard er voldsomt vansiret og gemmer sig i skam. Familien underrettes om hans påståede død, mens han dulmer smerten med morfin og udfolder sine kreative evner og søger virkelighedsflugt i overdådige masker og kreationer.

Anderledes flad, nærmest gennemsigtig er vennen Albert Maillard. Tidligere bogholder og nu nervøs skygge af en mand, som i nedtrykte perioder ifører sig en hestemaske modelleret over den udmarvede krikke, der blev hans redning, da han var tæt på at miste livet i ingenmandsland.

Sammen udtænker de en sindrig plan om at sælge krigsmonumenter, hvilket der er gode penge i. Skæbnens veje er som bekendt uransagelige og selvfølgelig krydser de to svindlende soldaterkammerater snart spor med den moralsk afsporede Pradelle, der har gang i sin egne blufnumre og tjener styrtende med penge på krigens ofre.

Ærgerlig fuser

Alle tre skikkelser er uendeligt interessante, men antikrigsfilmen "Vi ses deroppe", der umage fusionerer fortællingen om venskab efter krigens rædsler med kulsort, kringlet svindlerkomedie, kører hurtigt fast i skitseagtig og ulevnede persontegning.

Det kræver sin filmskaber at portrættere to traumatiserede mennesker og en skruppelløs svindler, så de skinner igennem filmens overdådige produktion, og man får trukket publikum ind bag plottets kringlede, drillende struktur og får en ægte fornemmelse for menneskeskæbnerne bag skyttegravenes gråblå uniformerede masser.

Derfor er det også brandærgerligt, at værket er så fokuseret på plot og look, at den aldrig når længere end kulisserne, kostumerne og scenografien i at folde soldaternes tragedie ud og gøre sit univers levende og nærværende. I samtlige to timer stagnerer figurerne, og hverken Edouard eller Albert eller de mange overkarikerede, løst vedhæftede bipersoner når derhen, hvor vi føler tragedien og bliver trukket ind i krigens sørgmodige skæbnefællesskab.

Albert Dupontels film om skyttegravskrigens rædsler og triste efterspil ligner en ærgerlig fuser. Dels fordi der ofte går våben- og voldsfetichisme i krigsfilmgenren, og "Vi ses deroppe"s skæve og absurde vinkel ved første øjekast er så forbandet forfriskende og anderledes. Og dels fordi det er trist at skulle give tomlen nedad til en film med dybe, respektfulde rødder i en universelt fortællende og traditionsfuld genre, hvor væsentlige værker som "Ærens vej", "Den store illusion" og "Intet nyt fra Vestfronten" fylder godt i landskabet.

Se eller gense en af dem i stedet.

"Vi ses deroppe"

Krigsdrama, canadisk/fransk, 117 minutter, tilladt over 15 år.

Drama: Slap og skitseagtig antikrigsfilm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce