De små synger og de store kan glæde sig

Bitte Böchers herlige illustration til ?Se den lille kattekilling? ? der er bogens første sang. Böchers illustrationer har givetvis medvirket til bogens succes. 

De små synger og de store kan glæde sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"De små synger" er en del af mange danskeres familie-historie. Nu er bogen kommet i en 70-års jubilæumsudgave, og den er stadigvæk et pragtværk.

Pragtværk: Da "De små synger" udkom i første oplag i 1948, var verden sluppet ud af historiens største krig. I lille Danmark blev der fortsat brugt rationeringsmærker. Og en ny generation af små danskere oplevede mor - nu og da også far - sidde med en ny, lille bog i hånden, mens de sang viser.

Det var en anden tid. Når børnene blev lidt større, fik de legetøj af træ. Mange af dem nåede aldrig i vuggestue eller børnehave. For mor gik hjemme og styrede huset. Indimellem sang hun måske også et par sange fra den lille sangbog - og de små lærte sangene. Og elskede af dem.

Nu er mor på arbejdsmarkedet. Træklodserne er erstattet af computer-spil, men i den stille time før sengetid hænder det, at mor - og nu også far - finder den lille bog frem. Og så synger familien de sange, børnene kender og elsker. Og de voksne glæder sig. "De små synger" har overlevet alle ændringerne i såvel samfunds- som familieforhold. Det kan godt være, legetøjet har skiftet karakter, men "Se den lille kattekilling" er stadigvæk et hit.

Derfor er det en fornøjelse at se den nye udgave af "De små synger", som forlaget Høst & Søn har sendt på gaden i anledning af 70-året for den første udgivelse. For selv om 70 år er lang tid - og selv om der netop i disse 70 år er sket en enorm udvikling - er "De små synger" fortsat et pragtværk. Bogen er en samling af de smukkeste, sjoveste, mest poetiske og skønne børnesange, der nogensinde er skrevet. Samtidig er der rundt omkring i bogen spredt en række sange, som rummer dybere meninger, giver anledning til eftertanke og mulighed for at snakke med ungerne - om det, der står i sangene.

Jubilæumsudgaven er i et lidt større format end forgængeren. Og så er den tilført becifringer og nye noder i samarbejde med kapelmester Jan Glæsel. Sangene og de pragtfulde illustrationer er uforandret. En skøn bog.

Befriende politisk ukorrekt
Noget af det, der gør "De små synger" så populær hos både børn og voksne, er måske, at bogen ud over alle sine indlysende kvaliteter også er befriende politisk ukorrekt.

I en tid, hvor den overfladiske pænhed og kravet om, at alt skal være korrekt, forlængst har passeret grænsen til hykleri, trænger især børn, men måske også en del voksne, til en sang, der bryder med pænheden - og svinger sig op til at være grum eller uretfærdig - men morsom. Eller vedkommende.

Det sidste vers i den vidunderlige sang "Se den lille kattekilling" er grum. "Lille mus, kom op af hullet, kom og leg tagfat! Har du ikke lyst at lege med den lille kat?" Det ville en af nutidens idealistiske børnesangs-folk næppe have skrevet. Det er ikke god pædagogik. For vi ved jo, hvad der sker, hvis musen dukker op. Men når børn synger det vers, så morer de sig. De ved da godt, hvad der ser, hvis den lille mus dukker op. Og det græder de ikke over. For ungerne holder da med killingen.

Sangen "Ole nye autobil" kunne godt bruges som kampagnesang i sagen for større færdselssikkerhed. For sangen kan være et billede på, hvad der sker, hvis man kører uforsvarligt i trafikken. Men i sangbogen slutter vi af med at synge "stakkels dukkefar, nu han ingen hoved har..." det er et godt rim. Og det er muntert.

Pædagogikken kan vel også diskuteres i sangen om den stakkels krage, der sad højt på sin gren - og blev skudt ned. For slet ikke at tale om perlen i det ukorrekte univers. Den herlige sang "Fra Engeland til Skotland" der på ingen måde egner sig som musisk indslag på en sejlerskole. Men blandt sangens muntre vers er der den ukorrekte perle: "Vor skipper prygled` konen både gul og blå hver dag. Så blev hun hejst i mastens top - det var det svenske flag - og helledusseda, vi kommer langvejs fra, hurra for skippers kone når vi ser Amerika..."
?Mors lille Ole i skoven gik? ? en stille vise om et møde, der kunne være blevet meget dramatisk. Den lille dreng plukker blåbær, og så dukker bjørnen op. Ole giver bjørnen nogle blåbær. - Jeg ser, du holder af bær, siger Ole. Underspillet drama.  
?Mors lille Ole i skoven gik? ? en stille vise om et møde, der kunne være blevet meget dramatisk. Den lille dreng plukker blåbær, og så dukker bjørnen op. Ole giver bjørnen nogle blåbær. - Jeg ser, du holder af bær, siger Ole. Underspillet drama.  

Fra kattekilling til Oehlenschläger

"De små synger" i 2018-udgaven rummer de samme 134 sange, som danskerne kastede sig over i 1948. Og dermed får vi hele den danske rigdom af herlige børnesange suppleret med nogle af vore smukkeste fædrelandssange. For i 1948 var besættelsen i frisk erindring, og nationalfølelsen var markant.

Så "De små synger" starter med perlen - Wagner Baunvigs "Se den lille kattekilling" til Hakon Andersens fine melodi - og slutter med Adam Oehlenschlägers "Der er et yndigt land" til H. E. Krøyes melodi. Mellem disse poler folder rigdommen i sangskatten sig ud, fra de lystige til de vemodige, fra de stilfærdige til de friske.

Netop denne kolossale forskel på sangene er en rigdom i "De små synger". Man når aldrig at blive mæt af den bog. For lige når man synes, at det er ved at være lidt for sukkersødt med "Poul sine høns" og "Solen er så rød mor", kommer den karske "Fra Engeland til Skotland" om skipperen, der tæver konen blå og gul og hejser hende op i masten som det svenske flag - eller den herlige, forrykte historie om de to katte, der sad på et bord.

Så er der friskhed igen. Oven på det blide og poetiske. Da "De små synger" udkom i 1948, blev den straks en succes. Danskerne tog bogen til deres hjerter. Det vil en ny generation af danskere også gøre i 2018. De kan så glæde sig over, at de kender de fleste af sangene i forvejen.

En af perlerne i ?De små synger? er Harald Bergstedts prægtige ?Solen er så rød mor? ? her Bitte Böchers illustration til sangen. Det er ikke så mærkeligt, at melodien er en perle. Den er komponeret af Carl Nielsen.
En af perlerne i ?De små synger? er Harald Bergstedts prægtige ?Solen er så rød mor? ? her Bitte Böchers illustration til sangen. Det er ikke så mærkeligt, at melodien er en perle. Den er komponeret af Carl Nielsen.

Perler på en lang snor

Når man i dag betragter "De små synger", er det umuligt ikke at blive grebet af dyb respekt for denne sangbog og for de forrygende sangskrivere og komponister, der har bidraget. Naturligvis skal man ikke gøre alt til en konkurrence - og naturligvis kan man ikke lave sammenlignende studier mellem sange af vidt forskellige typer og karakterer. Men det er så tydeligt som en sankthans-orm i mosen, at sangene holder et højt gennemsnitsniveau og et højt bundniveau. Sangene henvender sig bl.a. til børn i forskellige aldre, fra de helt små til dem, der er begyndt at gå i skole. Alene det gør direkte sammenligning umulig. Men gennemsnittet... hallo, det er højt!

Der er rene mesterværker i den bog. Som eksempelvis "Se den lille kattekilling" - "Jeg ved en lærkerede" - "Se min kjole" -"Mors lille Ole" og "Solen er så rød mor". Så er der nogle af klassikerne, der var klassikere allerede da, "De små synger" udkom i 1948. Men børnesange, som altid vil være der. Eksempelvis sange som "Oles nye autobil" - "På en grøn bakketop" - "Højt på en gren en krage" -"Jeg gik mig over sø og land" og "Ti små cyklister". Og så er der bidragene fra Højskolesangbogen, altså vi voksens sange, som folkene bag bogen i 1948 mente, at børn også skulle lære. Heldigvis. De sange er der stadig. Det er prægtige sange som "Dejlig er den himmel blå" - "Altid frejdig" -"Fred hviler over land og by" og "I østen stiger solen op". I 1948 var der plads til både fædrelandet og Vor Herre. Det er rart at se, at det er der også i 2018.

Gunnar Nyborg-Jensen

"De små synger" (genudgivelser får ikke stjerner)

Illustrationer af Bitte Böcheer

Becifringer og noder: Jan Glæsel

152 sider med 134 sange med noder og becifringer

Høst & Søn

De små synger og de store kan glæde sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce