Klumme: Grin eller gråd?

Arne Mariager

Klumme: Grin eller gråd?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naboen vidste ikke, om hun skulle grine højt eller græde hjerteskærende.

-  Hvad synes du, sagde hun, og stak mig et brev fra høreklinikken på Odense Universitets Hospital.

Livet har lært mig, at det er en stor fordel at grine, hvis det overhovedet er muligt. Den sunde latter skal man arbejde for og glæde sig over. Gråden og alvoren kommer helt af sig selv. Så jeg foreslog, at hun grinede. Hun bad mig være med, og vi grinede et stykke tid. Bagefter var vi så enige om, at det var noget, vi kunne, fordi en medført hørefejl ikke er livstruende. Men ellers var sagen alvorlig nok.

Naboen er flyttet til Fyn for nylig. Hun er sidst i 60'erne og har en medfødt hørefejl. Den gør, at hun hvert femte år skal til en undersøgelse.

Når tiden nærmer sig, plejer hun at ringe til en ørelæge i Roskilde, som henviser til en afdeling på det lokale sygehus, der så foretager undersøgelsen.

Sædvanligvis sker det inden for nogle uger. Nå, velankommet til det nye liv på Fyn opdagede naboen, at det var på tide med en undersøgelse.

Hun kontaktede en læge og fik en henvisning til OUH's høreklinik. Og så er det, smilet og gråden må kæmpe. Forleden fik hun et brev fra høreklinikken, der meddelte, at hun var velkommen til at få undersøgt sin hørelse - i september 2019! Ja, efteråret 2019.

På høreklinikken har de måske selv overvejet, om ikke det var en lidt lang periode at vente. For i brevet - eller skal vi skrive "indkaldelsen" - skriver klinikkens sekretær: Bemærk venligst at datoen er i 2019.

Naboen og jeg blev enige om, at det er fin service, at de på høreklinikken understreger så tydeligt, at det er en aftale i efteråret 2019. For mange mennesker ville måske gå ud fra, at det drejede sig om en undersøgelse i det kommende efterår - altså om en ventetid på et kvartal. Lidt mere vidende danskere ville måske gå ud fra, at undersøgelsen skulle foregå i efteråret 2018. Altså en ventetid på omkring 15 måneder. Men kun de danskere, der sidder inde med den allerstørste viden om sundhedsvæsenet, ville regne ud, at undersøgelsen er placeret i september 2019 - altså om 27 måneder.

- Nå, sagde jeg til naboen. Det tyder heldigvis ikke på, at de mener, du lider af noget alvorligt.

- Nej, nej, sagde naboen. Det er jo en hørefejl, jeg er født med. Den bliver ganske vist lidt værre år for år. Men det er jo ikke noget, man dør af.

Det glædede os. Samtidig erkendte vi, at ventelisterne på danske hospitaler de senere år er blevet reduceret betragteligt.

- Det gælder så åbenbart ikke på høreklinikken, sagde naboen.

Men så måtte jeg også gøre hende opmærksom på, at det da sagtens kan være tilfældet.

- For hverken du eller jeg aner jo, hvor lang ventelisten har været tidligere, sagde jeg.

- Du har ret, sagde naboen.

-  Lad os se optimistisk på det: Nu har jeg mulighed for at bestille sommerferie-rejsen både i 2017, 2018 og 2019 uden, at det giver problemer i forhold til høreklinikken.

Så grinede vi igen.  

Naboen og jeg blev enige om, at det er fin service, at de på høreklinikken understreger så tydeligt, at det er en aftale i efteråret 2019.

Klumme: Grin eller gråd?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce