Anklage: Stedfar tyranniserede fire børn med trusler og systematisk afstraffelse

Foto: Claus Thorsted

Anklage: Stedfar tyranniserede fire børn med trusler og systematisk afstraffelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En opvækst som medlem af Jehovas Vidner med en voldelig stedfar i et hjem på Skærbæk-egnen blev af en nu 24-årig mand beskrevet som en lang lidelseshistorie. - Vi kendte ikke til andet, og troede ikke at nogen ville hjælpe os, sagde han.

SKÆRBÆK/SØNDERBORG: - Vi trøstede os med, at når vi blev voksne, slap vi ud af det.

Sådan forklarede en nu 24-årig mand i Retten i Sønderborg om sin opvækst, der ifølge ham var præget af trusler, systematiske afstraffelser, indespærring og en særdeles voldelig og kontrollerende stedfar.

Familien bosatte sig på Skærbækegnen i 2008 og er aktive Jehovas Vidner.

- Vi levede meget isoleret, og måtte kun have venner inden for Jehovas Vidner. Vi havde ingen idé om, hvilke muligheder der var for at få hjælp. Vi kendte ikke til andet, og troede ikke, at nogen ville hjælpe os,  sagde den ældste søn, der onsdag afgav vidneforklaring i sagen.

Den havde han sammen med sin nu 20-årige søster startet med en politianmeldelse i juli sidste år. Det var fem år efter at han på sin 18 års fødselsdag havde forladt hjemmet og brudt med familien samt Jehovas Vidner.

Sagen
Sagen mod den 50-årige stedfar og den 48-årige mor blev indledt, da den ældste søn og datteren sidste sommer anmeldte parret for bl.a. grov vold. Det skete efter, at den dengang 19-årige datter var flygtet fra parret under en ferie i Norge og havde søgt tilflugt hos broderen i København.Ud over overgreb og mishandling efter straffelovens grove voldsparagraf er stedfaren også tiltalt for ulovlig tvang, trusler og blufærdighedskrænkelse. Hans 48-årige hustru er bl.a. tiltalt for medvirken.

Tønder Kommune modtog i 2013 en anonym bekymringsanmeldelse. En undersøgelse af forholdene i hjemmet førte ikke til noget.

Vold før

Politianmeldelsen, der omhandler overgreb, afstraffelser med knytnæveslag, spark og såkaldte håndrodsslag samt perioder, hvor børnene for de mindste forseelser blev nægtet mad, havde også den dagsorden, at myndighederne blev opmærksomme på den yngste søns situation. Han var den eneste, der sidste sommer var tilbage i hjemmet. Efter anmeldelsen blev han tvangsfjernet.

Både stedfaren og moren afviser alle anklager. Moderen har tidligere forklaret, at hun tilbage i 2003 flygtede fra børnenes voldelige biologiske far.

- Jeg var gået fra en voldelig ægtemand og ville gøre det med det samme, hvis det skete igen, sagde hun på retssagens førstedag i sidste uge.

Rejs dig op

Der er i dag ingen kontakt mellem de tre ældste søskende og deres mor og stedfar. Både den ældste søn og datteren afgav onsdag forklaring, mens forældrene var placeret i et tilstødende lokale.

Sønnen forklarede fattet og velformuleret sin personlige lidelseshistorie, der tog fart, da han i teenagealderen forsøgte at distancere sig fra Jehovas Vidner. Ifølge ham farede stedfaren op ved det mindste fejl, eller opsøgte ham efterfølgende på værelset. Her skulle han stille sig op og modtage håndrodsslag i hovedet.

- Jeg var 1,93 m og vejede kun 68 kg. Han vejede over 130 kg og slog til. Benene sank væk under mig ved hvert slag, og jeg blev beordret til at rejse mig op for at modtage det næste, forklarede den 24-årige. Han beskrev et håndrodsslag som en voldsom lussing, hvor man ikke bliver ramt af en flad hånd, men af håndroden.

Den ældste søn har regnet sig frem til, at der i de tre år, hvor han boede i hjemmet, har været omkring 120 episoder af denne karakter. Afstraffelsens længde afhæng i høj grad af stedfarens humør.

- Han havde et voldsomt temperament, så man skulle passe på. Han kunne blive meget vred, sagde datteren i sin forklaring. 

Gode ting

Den 50-årige stedfar afviser samtlige beskyldninger.

- Jeg kunne fortælle i timevis om de gode ting, vi har foretaget os sammen, har han forklaret omkring forholdet til børnene.

Retssagen fortsætter fredag, hvor bl.a. den næstyngste søn, der ligeledes har brudt med Jehovas Vidner, skal afgive forklaring. Fredag vil også de tre voksne søskendes bistandsadvokat fremsætte og argumentere for et erstatningskrav.

Anklage: Stedfar tyranniserede fire børn med trusler og systematisk afstraffelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce