Vi bruger cookies!

jv.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.jv.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Irritation blev til iværksættereventyr

Foreløbig er der to varianter af den sønderjyske glutenfrie lakrids. En med stykker af havsalt og så den søde. Foto: Stine Hygum

Irritation blev til iværksættereventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lakrids i tænderne er irriterende. Det blev inspiration til at koge egen lakrids for Helle Sass Tarbersen og Stefan Kanne. Sammen har de startet Aperci.

HADERSLEV: Lakrids, der ikke sætter sig fast i tænderne.

Det lyder næsten for godt til at være sandt. For Helle Sass Tarbersen og Stefan Kanne er irritation over lakrids, der sætter sig fast i tænderne, blevet til deres fælles virksomhed Aperci.

Historien om lakridsen starter i 2014, hvor iværksætterne på deres dengang fælles arbejdsplads ofte spiste lakrids i pauserne.

- Vi sad og snakkede om, at det satte sig fast i tænderne, siger Helle Sass Tarbersen.

- Så blev vi trætte af det, og vi blev enige om, at så måtte vi jo prøve at lave det selv, siger Stefan Kanne.

Det skulle så vise sig, at det var langt lettere sagt end gjort.

Aperci
Ejes af Helle Sass Tarbersen og Stefan Kanne.Man kan se mere om Aperci på Facebook eller på www.aperci.dk

Igen og igen

Jagten på den perfekte opskrift på lakrids gik i gang. 

- Vi forestillede os, at det var nemt at lave lakrids, siger Stefan Kanne, der også har ødelagt en gryde i processen med at finde den perfekte opskrift.

- Vi stod i køkkenet og rørte og rørte, husker Helle Sass Tarbersen.

I de første mange måneder foregik det hjemme i køkkenet.

- Man kan ikke bare google sig frem til en opskrift på lakrids. Og i modsætning til dem, der laver bolscher, så er dem, der laver lakrids ikke villige til at hjælpe andre. Det er en lille lukket verden, siger Stefan Kanne.

Vejen til opskriften har derfor været lang.

- Vi fandt på et tidspunkt noget, der mindede om en opskrift - og så har vi arbejdet ud fra det, siger Stefan Kanne.

I et års tid fra september 2015 og frem stod Helle Sass Tarbersen og Stefan Kanne og kogte lakrids et par gange i ugen.

- Vi kogte og kogte og rørte og rørte og smed ud. Og det var altså omkring otte kg hver gang, husker Helle Sass Tarbersen.

I august 2016 var den der endelig.

- Der jublede vi godt nok, siger Stefan Kanne, mens Helle Sass Tarbersen smiler og nikker.

Det var en stor dag, da opskriften på lakrids var på plads.

På det tidspunkt var der også bestilt en lakridsmaskine i USA. Så i dag bliver lakridsen produceret i Sdr. Vilstrup.

Men det er stadig kun muligt at producere otte kg ad gangen.

For lakridsstængerne bliver ikke bare spyttet ud af en maskine. De er håndrullede.

- Så vi er nødt til at være to til at rulle stængerne - ellers bliver massen for hård, inden man er færdig med at rulle, siger Helle Sass Tarbersen.

Derefter skal de pakkes individuelt i poser og der skal sættes markater på. Lige nu kan Aperci producere 200 stænger om dagen. Men da både Helle Sass Tarbersen og Stefan Kanne har fuldtidsarbejde, så foregår produktionen mest i weekender og på fridage.

 

Nye projekter

Udover at lakridsen er lavet på det eneste sønderjyske lakakridskogeri og ikke sætter sig i tænderne, så adskiller lakridsen sig også på et andet punkt.

Den er glutenfri.

- Jeg har en datter med glutenallergi, så vi ville gerne lave noget glutenfrit, siger Helle Sass Tarbersen og fortsætter:

- Det kan godt være meget svært at finde glutenfri lakrids.

Der er allerede blevet lagt mærke til, at det sønderjyske lakridskogeri eksisterer.

- Cøliaki-foreningen har spurgt, om de må gøre deres medlemmer opmærksomme på os, siger Helle Sass Tarbersen.

Det lille firma har også allerede fået forespørgsler om andre slags lakrids.

- Vi har allerede fået forespørgsler om sukkerfri lakrids og økologisk lakrids, siger Stefan Kanne.

Umiddelbart er det ikke i støbeskeen.

Der er dog andre nye projekter på gang i det lille lakridskogeri.

- Vi vil i gang med at sælge rålakrids - eksempelvis til salater - til restauranter. Vi er sikre på, at der er et marked der, siger Stefan Kanne.

Han husker særligt en jordbærsalat, som Helle Sass Tarbersen krerede sidste sommer.

- Jeg tænker, at vi kunne vedlægge nogle opskrifter, siger Helle Sass Tarbersen.

Ideer er der nok af.

Undervejs i den lange proces var iværksætterne ved at give op flere gange.

- Måske 30 eller 40 gange, siger Stefan Kanne.

Men de formåede skiftevis at hjælpe finanden til at holde humøret oppe, når det var svært at blive ved med at koge lakrids i store mængder blot for at kunne konstatere, at opskriften endnu ikke var i hus.

- Men nu er det altså sjovt, siger Helle Sass Tarbersen.

Ingen forbindelse til JobKlik...

Ledige jobs i Syddanmark